Sugestii de lectură - Creștinul ateu - să crezi în Dumnezeu, dar să trăiești ca și cum El n-ar exista

Info Adventist 6 iunie 2021

În lumea creștină sunt din ce în ce mai mulți atei. Printre aceștia, o specie cu totul aparte: creștinii atei, adică acei care se declară creștini, dar se manifestă ca mulți dintre atei.

CREȘTINUL ATEU – SĂ CREZI ÎN DUMNEZEU, DAR SĂ TRĂIEȘTI CA ȘI CUM EL N-AR EXISTA, de Craig Groeschel, Editura Kerigma, Oradea, 2010.

Craig Groeschel (n. 1967) este fondatorul și pastorul senior al Life Church, o biserică americană evanghelică cu locașuri de cult în zece state americane.

Groeschel are o licență în marketing de la Oklahoma City University. În 1991 se căsătorește și intră în pastorație ca pastor asociat în United Methodist Church. Urmează cursurile la Phillips Theological Seminary, afiliată cu Christian Church (Disciples of Christ)și primește un Master of Divinity. A fost pastor asociat în First United Methodist Church in Oklahoma City în timpul atentatului cu bombe din 1995.

În 1996, Groeschel împreună cu o mână de oameni pornesc Life Covenant Church într-un garaj de două mașini. Mai târziu el povestește în Business Week că a început această actvitate făcând studii de piață printre cei care nu frecventau vreo biserică și a conceput biserica așa ca să răspundă nevoilor acestora.

Stilul netradițional al luiGroeschel a avut succes și prezența la Life Covenant a crescut rapid, astfel că în ianuarie 2019 a devenit cea mai mare biserică protestantă din Statele Unite cu 32 de campusuri. Inovațiile acestei biserici includ: o bibliotecă gratuită cu predici, video-uri, obiecte de artă și o echipă care a creat softuri gratuite, cum ar fi Church Online Platform.com și YouVersion the Bible app, care au fost descărcate de peste 200 de milioane de ori până în decembrie 2015 și a ajuns la 425 de milioane de descărcări în mai 2020. Din 2015, Life Church a fost listată de Newsmax între cele 50 cele mai mari megabiserici din America, cu aproximativ 100.000 de persoane care vin la biserică în fiecare duminică.

Groeschel a început să folosească video-uri ca să răspândească unele dintre predicile sale, când, în 2001 i s-a născut cel de-al patrulea copil și a trebuit să lipsească de la biserică duminica, descoperind că aceste video-uri erau foarte populare printre cei care frecventau biserica. În 2006 a înființat un site numit Mysecret.tv ca un loc unde oamenii să poată să se confeseze anonim. A început apoi să transmită slujbele de la biserică pe Second Life Virtual World în duminica Paștelor din 2007.

„În Creștinul ateu, Craig are o abordare a cărei sinceritate absolută ne determină pe toți să privim în față discrepanța dintre viața pe care o ducem și principiile pe care pretindem că le îmbrățișăm. Vulnerabilitatea de care dă dovadă și abordarea de actualitate pentru timpul în care trăim te vor motiva să începi în sfârșit să-ți pui convingerile în practică.” – Andy Stanley, pastor senior, North Point Community Church.

Cartea are 12 capitole și un Epilog, după cum urmează:

 1. Când crezi în Dumnezeu, dar nu-L cunoști cu adevărat;
 2. Când crezi în Dumnezeu,dar ți-e rușine de trecutul tău;
 3. Când crezi înDumnezeu,dar nu ești sigur că El te iubește;
 4. Când crezi în Dumnezeu,dar nu crezi în puterea rugăciunii;
 5. Când crezi în Dumnezeu, dar ți se pare că El este nedrept;
 6. Când crezi în Dumnezeu, dar nu vrei să ierți;
 7. Când crezi în Dumnezeu, dar ești convins că nu te poți schimba;
 8. Când crezi în Dumnezeu, dar continui să te îngrijorezi pentru orice lucru ;
 9. Când crezi în Dumnezeu, dar te încăpățânezi să cauți fericirea cu orice preț ;
 10. Când crezi în Dumnezeu, dar te încrezi mai mult în bani ;
 11. Când crezi în Dumnezeu, dar nu vorbești cu alții despre credința ta ;
 12. Când crezi în Dumnezeu, dar nu și în Biserica Lui.

Este o lectură care adresează întrebări de esență credincioșilor și îi ajută să se descopere pe ei înșiși în realitatea existenței lor. Tonul este direct, pastoral și ușor de acceptat.

Lectură plăcută, utilă și…cercetătoare de inimă…

Dr. Valeriu Petrescu