Sugestii de lectură - Cristos în noi: viața eliberatoare

Info Adventist 14 noiembrie 2021

Mulți creștini se epuizează dorind să trăiască și să lucreze pentru Dumnezeu din toate puterile lor. Secretul, însă, este  să-L lași pe Dumnezeu să lucreze în viața ta.

Cristos în noi: viața eliberatoare, de Major W. Ian Thomas, Editura Lampadarul de aur, Brașov, 2006.

William Ian Thomas(1914 – 2007)  a fost un evanghelist, scriitor creștin evanghelic, profesor de teologie și fondator al școlilor Torchbearers Bible.

La vârsta de cincisprezece ani era convins că trebuie să-și dedice viața pentru a-L sluji pe Domnul Isus ca misionar; nu va ajunge însă niciodată să lucreze în străinătate. Perioada studenției a fost caracterizată de dorința de a câștiga suflete pentru Domnul. A început să predice în aer liber în cartierele sărace din Londra, a organizat grupul Inter-Varsity Fellowship printre colegii lui. La vârsta de nouăsprezece ani a ajuns la o epuizare spirituală completă și a simțit că nu mai avea sens să meargă mai departe. Într-o noapte, copleșit de inutilitatea eforturilor lui, a îngenuncheat înaintea lui Dumnezeu și a plâns măcinat de o disperare sinceră. Răspunsul lui Dumnezeu a fost: Vezi tu, timp de șapte ani ai încercat, cu toată sinceritatea, să trăiești pentru Mine. Iar Eu de mulți ani aștept să trăiesc prin tine! Așa s-a născut mesajul său esențial: „Cristos, viața noastră”.

În timpul celui de-al doilea război mondial, maiorul Ian Thomas a fost înrolat în Forțele Expediționare Engleze în Belgia și a luat parte la evacuarea de la Dunqerque. A mai fost pe fronturile din Franța, Italia și Grecia. După întoarcerea din război, Ian Thomas a fost cunoscut ca profesor de Biblie, autor de cărți și fondator atât a Capernwray Missionary Fellowship of Torchbearers( în Capernwray, Anglia) cât și , mai apoi, a Torchbearers International ( în Statele Unite).

Dintre cărțile scrise de el, pomenim:

  • The Saving Life of Christ;
  • The Mystery of Godliness;
  • If I Perish, I Perish: the Christian Life as seen in Esther;
  • The Indwelling Life of Christ: All of Him in All of Me.

Sunt sigur că ceea ce scoate în evidență această carte este ceva ce este necesar și urgent pentru această țară astăzi, precum și pentru toate zonele unde se face cunoscut mesajul credinței salvatoare în Cristos. Pentru atât de mulți oameni, Domnul este în pericolul de a nu fi nimic mai mult decât patronul teologiei noastre sistematice, în loc de a fi „Cristos, viața noastră”. Există tendința de a secționa trăirea creștină și de a privi acțiunile noastre devoționale ca pe un compartiment al vieții, și apoi de a trăi restul timpului aproape ca niște păgâni religioși. Această carte lovește tocmai în această atitudine și ne prezintă viața triumfătoare a Domnului Înviat, care locuiește în noi prin Duhul Său cel Sfânt, ca fiind esențială pentru trăirea creștină.” – Alan Redpath, Pastor, Moody Church, Chicago.

Folosind exemple biblice, autorul ilustrează diferența între a te strădui să faci tu ceva pentru Dumnezeu și a-L lăsa pe El să facă ceva prin tine. Rând pe rând sunte evocate scene ale Vechiului Testament referitoare la ieșirea din Egipt, călătoria prin pustie și reacțiile celor din acea generație în tot acest timp. Apoi autorul aruncă o privire asupra experienței lui Moise la rugul aprins și, din perspectiva experiențelor care au urmat până când acesta a învățat să-L lase pe Dumnezeu să lucreze. Urmează  alte și alte istorii binecunoscute, până la Saul, primul împărat al lui Israel.

Cartea este scrisă în stil devoțional, cuprinzând apeluri insistente ca să ne predăm în mâna lui Dumenzeu și să-L lăsăm pe El să lucreze. Zice autorul: „Cât poți face fără El? Nimic! Așadar, ce este tot ce faci fără El? Nimic! E uimitor cât de ocupat poți să fii făcând nimic! Ai aflat asta vreodată? „Carnea” – tot ce este despărțit de El – „nu folosește la nimic”(Ioan 6,63), și întotdeauna există posibilitatea îngrozitoare, dacă nu descoperi acest principiu, să-ți petreci viața în slujba lui lui Isus nefăcând nimic! Nu ai fi nici primul și nici ultimul – dar trebuie să căutăm să evităm asta, mai presus de orice!”(p.139).

Lectură utilă și născătoare de reflecții…

Dr. Valeriu Petrescu