Sugestii de lectură - Dicționar de teologie patristică

Info Adventist 7 august 2022

În ultima vreme există preocupări susținute pentru patristică, mai ales în mediul protestant fiindcă, în ciuda aceea ce se crede în general, aceasta poate oferi multe argumente în sprijinul importanței Sfintelor Scripturi.

Dicționar de teologie patristică, de Pr. John Anthony McGuckin, Editura Doxologia, Iași, 2014.

John Anthony McGuckin (n.1952) este un istoric al Bisericii, creștin ortodox, preot și poet. A studiat la Heythrop College și a absolvit la University of London cu  licență, are un Certificate in Education de la University of Newcastle upon Tyne. Și-a luat doctoratul de la Durham University în 1980 și un master în studii educaționale de la Columbia University din New York.

Este arhipreot al Romanian Orthodox Church și rector al Orthodox Church în Lytham St. Annes, Marea Britanie. Predă la Facultatea de istoria Bisericii la Oxford University și este Fellow al Royal Historical Society a Marii Britanii, ca și al Royal Society of Arts. Este, de asemenea, director al Sophia Institute: International Center for Orthodox Thought and Culture.

 A scris numeroase cărți despre părinții bisericii, cum ar fi Cyril din Alexandria, Grigorie din Nazianz și Origen, printre alții. A mai abordat Interpretări ale Noului Testament, patristică, istoria Imperiului Bizantin și teologie ortodoxă. A predat în diverse universități din întreaga lume și a fost decorat cu multe ordine și medalii, printre altele a primit din partea Patriarhului Daniel în 2007 Crucea cu diamante a Moldovei și Bucovinei. A primit un titlu de Doctor of Divinity Honoris Causa de la St. Vladimir University și un doctorat onorific din partea Facultății de Teologie a Universității Lucian Blaga din Sibiu.

Iată o listă a cărților publicate de McGurckin:

 • (1982). St Symeon the New Theologian: Chapters and Discourses;
 • (1986). The Transfiguration of Christ in Scripture and Tradition; 
 • (1986). Selected Poems of St Gregory Nazianzen;
 • (1994). St. Cyril of Alexandria: The Christological Controversy; 
 •  (1994). Byzantium and Other Poems;
 •  (1995). At the Lighting of the Lamps: Hymns from the Ancient Church; 
 •  (2000). St. Gregory of Nazianzus: An Intellectual Biography;
 • (2001). Standing in God’s Holy Fire: The Spiritual Tradition of Byzantium;
 • (2002). The Book of Mystical Chapters;
 •  (2004). The Westminster Handbook To Patristic Theology;
 • (2004). The Westminster Handbook To Origen;
 •  (2008). The Orthodox Church: An Introduction to its History, Theology, & Spiritual Culture.
 •  (2017). The Path of Christianity: The First Thousand Years;
 •  (2017). Witnessing the Kingdom:Studies in New Testament History and Theology;
 •  (2017). Seeing the Glory: Studies in Patristic Theology. Collected works vol. 2;
 • (2017). Illumined in the Spirit: Studies in Orthodox Spirituality. Collected works. vol. 3;
 • (2020). The Eastern Orthodox Church: A New History.

Spune autorul despre această lucrare: „Nădejdea este întotdeauna un punct sigur de plecare. Sper că această carte îi va ajuta, pe cât mai mult posibil, pe studenții teologi care cercetează pentru prima dată lumea Creștinismului primar, o experiență care adesea s-a dovedit a fi de-a dreptul derutantă. O, dar ce nădejde…Lumea de atunci era probabil chiar și mai derutantă decât a noastră, care este suficient de complexă; prin urmare, chiar și după două milenii de retrospectivă, adesea ne este încă greu să înțelegem tulburările, pasiunile și inspirațiile care au dat formă și semnificație acțiunilor primilor creștini. Oricum, această carte se dorește a fi o încercare de a ajuta acest proces de triere, examinare, rezumare; ea dorește să ofere suficiente detalii fără a pierde claritatea privirii de ansamblu. Cartea, de la un capăt la celălalt, pune accentul pe aspectele intelectuale și a fost intenția mea să încerc să ofer descrieri concise dar la obiect ale principalelor probleme teologice care au modelat Biserica primară, ca și ale acelor oameni care au fost principalii ei gânditori din primele opt veacuri. Registrul cărții este dominat de cele două mari tradiții intelectuale, cea a grecilor și cea a latinilor, însă, de asemenea, încearcă să țină seama și de alte voci, precum străvechile Biserici ale Siriei, Etiopiei și Armeniei, fără a mai aminti de curentele sociale care au fost macro-contextele în care primii creștini – bărbați și femei – și-au așternut destinul religios, organizațiile instituționale și identitățile lor civile și intelectuale.”(p.XV).

Volumul este structurat ca un dicționar, ceea ce face din el un instrument extrem de util unei cercetări rapide pentru informații de primă mână. Este un instrument de lucru binevenit și util pentru categorii largi de cititori, nu neapărat pentru specialiști.

Lectură utilă ori de câte ori apelați la acest volum…

Dr. Valeriu Petrescu