Sugestii de lectură - Doctrina creștină - locul, rolul, importanța

Info Adventist 19 martie 2020

Una dintre întrebările frecvent întâlnite în discuțiile dintre creștini, dar mai ales în cele în care se angajează cei care sunt în căutarea unui sprijin pentru credința lor, este aceasta: de ce avem nevoie de o doctrină?…

DOCTRINA CREȘTINĂ– LOCUL, ROLUL, IMPORTANȚA, de Alister McGrath, Editura Logos, Colecția Vreau să înțeleg, Cluj Napoca, 2006…

Aliester McGrath s-a născut în Belfast, Irlanda de Nord, în 1953. Studiază matematica, fizica și chimia aplicată, iar din 1975 devine cercetător în biofizică moleculară la Departamentul de Biochimie al Universității Oxford, absolvind în paralel Oxford University Final Honour School of Theology. În 1977 dobândește titlul Oxford D. Phil pentru cercetare în domeniul științelor naturale, după care predă o vreme teologia la Colegiul Sf. Ioan,Universitatea Cambridge. În 1983 este numit lector de doctrină creștină și etică la Wycliffe Hall, Oxford, devenind și membru al catedrei de teologie a Universității Oxford, iar în 1993 este ales lector universitar cercetător. În același an, devine profesor de teologie sistematică la Regent College, Vancouver, Canada. În 1995 este ales decan la Wycliffe Hall, iar din 1999 primește titlul de profesor universitar de teologie istorică în cadrul Universității Oxford. În 2001 dobândește titlul Oxford Doctorate of Divinity pentru cercetare în domeniul teologiei istorice și sistematice. În 2005 este ales membru al Royal Society of Arts.

Printre cărțile care i-au adus un prestigiu deosebit în rândul creștinilor se numără Iustitia Dei: o istorie a doctrinei creștine a  justificării; Teologia creștină; Teologia crucii în scrierile lui Luther,Undestanding Doctrine ( adică această carte),etc.

Doctrinele par uneori lipsite de relevanță. Cei mai mulți oameni se sperie la auzul cuvântului doctrină. Adesea, doctrina îi trimite cu gândul fie la ceva neînsemnat, fie la ceva greu de înțeles. Nu de puține ori, doctrina trezește, în mintea celor mai mulți, imaginea unor teologi încrâncenați, care se ceartă fără nici un rost, încercând să pătrundă sensul unor cuvinte. Mulți creștini din zilele noastre sunt de părere că doctrina este un lucru lipsit de importanță pentru credința și viața creștină de zi cu zi. Aceste probleme sunt reale, nu sunt născociri fanteziste. Esența creștinismului nu este – și nu a fost niciodată – combinarea corectă a unor cuvinte ! Esența creștinismului  este întâlnirea cu Dumnezeul cel viu și plin de dragoste. Dar, dacă vrem să vorbim despre Dumnezeu, dacă vrem să împărtășim altora experiențele noastre cu El, sau dacă încercăm să explicăm de ce Domnul Isus Hristos este atât de important, vom sfârși prin a face afirmații doctrinare.

În DOCTRINA CREȘTINĂ, Aliester McGrath își propune să analizeze și să explice scopul și locul doctrinei creștine. El ne convinge că doctrina este reflecția responsabilă și ascultătoare a bisericii asupra tainelor credinței. Doctrina apără credința creștină de toate interpretările incorecte și incoerente ale identității și ale chemării ei și oferă credincioșilor un cadru de interpretare a aspectelor ambigue ale experienței umane.

Carte este împărțită în trei părți:

Partea I – Ce este doctrina creștină ?;

Partea a II-a – De ce este importantă doctrina creștină ?;

Partea a III-a – Examinarea unor doctrine fundamentale.

Lucrarea este bine scrisă, temeinic construită, solid documentată, în așa fel încât oferă cititorului, de specialitate sau nu, informații suficiente pentru ca acesta să-și poată examina doctrinele propriei sale biserici.

Lectură atentă, riguroasă și critică…

Dr. Valeriu Petrescu