Sugestii de lectură - Dumnezeu îți dă, dar nu-ți bagă în traistă – află cum îți dă Dumnezeu -12 legi ale bunei isprăvnicii

Info Adventist 15 ianuarie 2023

Gestionarea resurselor este o știință pe care, din păcate, școala românească nu o abordează. Mă refer la minima educație financiară care ar trebui  oferită elevilor. Dar gestionarea resurselor din perspectivă creștină este și mai importantă.

Dumnezeu îți dă, dar nu-ți bagă în traistă – află cum îți dă Dumnezeu -12 legi ale bunei isprăvnicii, de Tiberiu Ciubotari, Editura Publishing Cuvânt despre Cuvânt, Oradea, 2013.

Tiberiu Ciubotari este pastor al Bisericii Creștină după Evanghelie Diakonia din Suceava și autor al câtorva cărți bine scrise. A fost jurnalist și de acolo i-a rămas pasiunea pentru scris.

Spune autorul despre această carte și, mai ale, despre subiectul acestei lucrări: „Trebuie să recunoaștem că banul reprezintă o problemă complexă. Tu poți să te grozăvești cât vrei spunând că pe tine nu te interesează banii, pentru că în realitate te amăgești. Vrând-nevrând cât suntem pe acest pământ toți participăm la acest joc. Fie că suntem oameni de afaceri, sau simpli consumatori, de bani avem nevoie fiecare. Mai degrabă problema se pune cum trebuie să ne raportăm la ei, cum să ne folosim corect de ei, ori și mai bine spus,  ce așteaptă Dumnezeu să facem în acest domeniu al existenței noastre.

Automatismele în mânuirea banilor produc efecte nocive în bugetul personal și familial. Oamenii au propriile lor tipare mentale, emoționale și comportamentale de care nu întotdeauna sunt conștienți. Probabil că știi faptul că în mare parte noi suntem produsul educației și a experiențelor vieții..”(p.8-9)

Cartea are 12 capitole, după cum enunță chiar titlul:

1 – Legea stăpânirii;

2 – Legea adevărului;

3 – Legea isprăvniciei;

4 – Legea vocației;

5 – Legea atitudinii;

6 – Legea strategiei;

7 – Legea muncii;

8 – Legea resurselor;

9 –  Legea reciprocității;

10 – Legea economisirii;

11 – Legea investirii;

12 – Legea generozității.

O lectură utilă, necesară fiecărui om care este conștient de limitarea resurselor și de nevoia echilibrării balanței dintre nevoi și posibilități și, mai ales, o carte care ne aduce aminte că tot ce avem și suntem se subordonează unui plan divin.

Lectură utilă și născătoare de atitudini corecte…

Dr. Valeriu Petrescu