Sugestii de lectură - Evreii, lumea și banii

Info Adventist 16 august 2020

De-a lungul istoriei plutește un iz de antisemitism de care , din când în când, se folosește vreun dictator sau doar câte un profitor politic…Acuzația perpetuă este că evreii înșeală pe toată lumea,că ei fac ce fac și câștigă bani fără să muncească…

EVREII, LUMEA SI BANII, de Jacques Attali, Editura Univers, 2011…

Jacques Attali (1943), născut în Algeria într-o familie de etmie evreiască, este scriitor, profesor, consilier al presedintelui  Franței Francois Mitterrand până in 1991, întemeietorul și primul președinte al Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare( BERD), doctor honoris causa al mai multor universitați prestigioase și editorialist al ziarului l’Express. A scris multe cărți, traduse în peste douăzeci de limbi și vândute în peste șase milioane de exemplare. Este considerat de Foreign Policy printre „cei mai importanți 100 de intelectuali din lume”.

A prezidat în 1997 Commission de réforme de l’enseignement supérieur și în 2008  Commission pour la libération de la croissance française. Conduce acum grupul Positive Planet și grupul  Attali & Associés. A publicat peste 80 de eseuri, biografii și romane. Este, de asemenea, editorialist al Les Échos din septembrie 2019, după ce a scris pentru  L’Express timp de 20 de ani și, de asemenea, pentru Journal des arts.

A studiat la l’École polytechnique și a devenit inginer al Corps des mines (1965-1968). Și-a susținut în 1972 doctorat d’État en sciences économiques la Université Paris-Dauphine. În același an a publicat primele sale două cărți : Analyse économique de la vie politique și Modèles politiques.

În perioada 1968-1985 a predat la Universite  Polytechnique științe economice. A predat aceeași materie și la Université Paris-Dauphine, École des ponts et chaussées și École du génie rural.

Împreună cu alți intelectuali ca: Françoise Giroud, Bernard-Henri Lévy, Marek Halter, Alfred Kastler (Premiul Nobel pentru fizică), Guy Sorman, Jean-Christophe Victor, a înființat un ONG internațional Action internationale contre la faim, cunoscut astăzi sub numele de  Action contre la faim (ACF).[]

În mai 1990, în timpul celui de-al doilea mandat al președintelui Mitterrand, a fost creată Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare(BERD), pentru a ajuta țările din vechiul bloc sovietic. Jacques Attali a prezidat conferința de negociere a înființării băncii de la Paris și a devenit, la Londra, primul ei președinte

Cariera politică a lui Jacques Attali este strâns legată de cea a președintelui Francois Mitterrand, al cărui șef de campanie și consilier special a fost de-a lungul timpului. Este singurul politician neales vreodată în vreo funcție care a avut privilegiul să se afle personal în miezul istoriei Europei o perioada de peste două decenii.

Pasionat de muzică, a învățat pianul încă din copilărie și a compus diverse piese muzicale. A publicat în 1977 eseul Bruits, despre economia muzicală și importanța muzicii în evoluția societății, lucrare tradusă în numeroase limbi. Din 2003 a dirijat l’Orchestre universitaire de Grenoble, compusă din studenți și muzicieni amatori. A dirijat în 2012 l’orchestre Musiques en Seine cu uvertura din Barbier de Séville, și  l’orchestre Lamoureux, împărțind pupitrul de dirijor cu prietenul său, geneticianul Daniel Cohen. A dirijat, de asemenea, La Sinfonietta de Lausanne în 2012 și l’Orchestre symphonique de Jérusalem la Ierusalim în 2012, și alte orchestre la Paris, Bondy, Marsilia, Londra, Astana, Montreal, Bruxelles, Tirana,etc.[]

Opera literară a lui Jacques Attali acoperă aproape toate domeniile posibile ale literaturii : matematică, teorie economică, eseuri, romane, biografii, memorii, povești pentru copii, teatru. E greu de găsit o linie directoare unic în toată această diversitate de tematici.

Asadar, este unul care stie ce spune când s-a apucat să scrie EVREII, LUMEA SI BANII.

Zice autorul despre cartea sa: „Aceasta este istoria raporturilor poporului evreu cu lumea și banii. Subiectul este unul foarte delicat. A declanșat atâtea polemici și a provocat atâtea masacre, încât a devenit aproape tabu, ce nu trebuie amintit sub nici un pretext, de teamă să nu fie răscolită vreo catastrofă imemorială. Astăzi, sunt foarte puțini cei care îndrăznesc să scrie pe această temă; de parcă secole întregi de studii nu ar fi servit decât la nutrirea de autodafeuri. De aceea, prin însăși existența sa, această carte riscă să devină sursă a mii de neînțelegeri.”(p.7)

Cartea este împărțită în cinci secțiuni, purtând numele celor cinci cărți ale lui Moise, adică Pentateucul : Genesa, Exodul, Leviticul, Numeri, Deuteronomul, împărțind în felul acesta cronologic o istorie de 4.000 de ani, cât analizează autorul.

Istoria evreilor este urmărită în paralel cu istoria economiei mondiale și se încearcă analizarea rolului pe care evreii l-au avut în această dezvoltare milenară. Ceea ce este relevant este că autorul are curajul să vină pe urmele istoriei până în contemporaneitate, și are cele mai bune date să facă asta, având în vedere traseul său profesional, politic și academic.

Cartea încearcă să dea răspuns unor întrebări dificile : „au fost oare evreii acei cămătari pe care istoria i-a ținut minte ? Au păstrat ei o legătură aparte cu banul ? Sunt ei, prin excelență, actori specifici capitalismului ? Au profitat de războaie și de crize pentru a face avere ? Sau, dimpotrivă, au fost bancheri, bijutieri, samsari, cărora li s-a interzis accesul la alte meserii ? Sunt ei astăzi stăpânii globalizării sau cei mai aprigi adversari ai acesteia ?”(p.8).

Este o lectură captivantă (autorul e, printre altele, ziarist), dar, în același timp, una foarte bine documentată. Oricine are ceva de câștigat (nu neapărat bani !!!) parcurgând cartea…

Lectură utilă și formatoare…

Dr. Valeriu Petrescu