Sugestii de lectură - Excludere și îmbrățișare

Info Adventist 28 iunie 2020

Trăim într-o societate din ce în ce mai divizată, fragmentată nu numai după interese economice diferite, ci și în funcție de concepții diferite despre lume și viață…

EXCLUDERE ȘI ÎMBRĂȚIȘARE – O EXPLORARE TEOLOGICĂ A IDENTITĂȚII, A ALTERITĂȚII ȘI A RECONCILIERII, de Miroslav Volf, Editurile Casa Cărții, Oradea și Pleroma, București, 2014…

Miroslav Volf(n.1956) este un teolog protestant penticostal croat, un intelectual reconoscut, Henry B. Wright Professor of Theology și Director of the Yale Center for Faith and Culture la Yale University. A predat la Evangelical Theological Seminary din Osijek, Croația (1979–80, 1983–90)  și la Fuller Theological Seminary în Pasadena, California (1990–1998).

Volf a fost descris ca „teolog constructor de poduri,”  fiind angrenat în multiple dialoguri cu diferite grupări din lume – cum ar fi dezbateri interdenominaționale, dezbateri pe teme de credință sau dialog cu diverse grupuri etnice.

A fost consilier al  Office of Faith-Based and Neighborhood Partnerships al Casei Albe și a ținut câțiva ani un curs despre globalizare la Yale University împreună cu fostul prim ministru britanic, Tony Blair. Comentează frecvent pe teme de religie și culturale la numeroase instituții media, cum ar fi CNN, NPR, și Al Jazeera. MiroslavVolf a primit în 2002 University of Louisville și Louisville Presbyterian Theological Seminary Grawemeyer Award in Religion. În 1996, cartea sa Exclusion and Embrace(adică prezentul volum) a fost numită de Christianity Today una dintre cele mai influente 100 de cărți ale secolului XX.

S-a născut în 1956 la Osijek, în Croația (la vremea aceea parte din fosta Yugoslavie), unde tatăl său era pastor al unei mici biserici penticostale. A studiat filosofie la University of Zagreb și teologie la Zagreb’s Evangelical-Theological Seminary. A terminat summa cum laude un M.A. la Theological Seminary în Pasadena, California. S-a întors în Yugoslavia și a studiat filosofie la Universitatea din Belgrad. Între 1980 și 1985 și-a făcut Doctoratul la Universitatea Tubingen, Germania, pe care l-a terminat cu summa cum laude și a primit din partea universității Leopold Lukas NachwuchswissenschaftlerPreis pentru dizertația sa.

Are o activitate intensă în Statele Unite, predicând și ținând conferințe în fața a diverse auditorii, inclusiv adventiste. În 2003 înființeazăYale Center for Faith and Culture la Yale Divinity School.

EXCLUDERE ȘI ÎMBRĂȚIȘARE – O EXPLORARE TEOLOGICĂ A IDENTITĂȚII, A ALTERITĂȚII ȘI A RECONCILIERII este o lucrare extrem de actuală, nu doar pentru autorul care a trăit fărămițareaYugoslaviei, cu toate ororile generate de aceasta, ci și pentru orice creștin confruntat cu o lume divizată și conflictuală.

Zice autorul despre elaborarea prezentei lucrări: „Cartea de față am scris-o cu dificultate. Gândurile îmi erau atrase în două direcții diferite de către sângele celor nevinovați care strigau la Dumnezeu, și de către sângele Mielului lui Dumnezeu care s-a vărsat pentru cei vinovați. Cum poate cineva să rămână credincios atât strigătului de dreptate al celor oprimați, cât și darului iertării pe care Cel Crucificat îl oferă făptașilor ? M-am simțit prins între două trădări – trădarea celor care au suferit, au fost exploatați și excluși, și trădarea miezului credinței mele. Într-un mod chiar mai tulburător, am simțit cum credința mea era în contradicție cu ea însăși, împărțită între Dumnezeul care îi izbăvește pe cei în nevoie și Dumnezeul care Îl abandonează pe Cel Crucificat; între strigătul după dreptate pentru victime și chemarea de a-i accepta pe criminali. Cunoșteam, bineînțeles, moduri simple în care aș fi putut să rezolv această puternică tensiune. Dar știam, de asemenea, că acestea erau simple tocmai pentru că erau false. Întărâtat de suferința celor care au fost prinși în cercul vicios al conflictului, nu doar în Croația mea natală, ci în toată lumea, am pornit într-o călătorie a cărei dare de seamă o prezint în această carte.”(p. 31-32).

Cartea are șapte capitole, după cum urmează:

  • Capitolul I – Distanță și apartenență;
  • Capitolul II – Excludere;
  • Capitolul III – Îmbrățișare;
  • Capitolul IV – Identitate de gen;
  • Capitolul V – Opresiune și dreptate;
  • Capitolul VI – Înșelătorie și adevăr;
  • Capitolul VII – Violență și pace.

Cred că este o lectură necesară într-o lume atât de tulburată cum este cea în care trăim și, în același timp, este o lectură incomodă fiindcă ne pune să ne verificăm soliditatea și autenticitatea crezurilor noastre, nu doar la nivel teoretic, declamativ, ci, mai ales, la nivel concret, practic.

Lectură folositoare și mobilizatoare…

Dr. Valeriu Petrescu