Sugestii de lectură - Furtuna iminentă - Secularism, cultură și biserică

Info Adventist 24 octombrie 2021

Oamenii religioși care au o perspectivă biblică asupra mersului societății sunt extrem de îngrijorați de cursul pe care l-a luat societatea contemporană. Ei văd o furtună, care, unora, li se pare că este la orizont, iar altora, li se pare că deja ne-a cuprins.

Furtuna iminentă – Secularism, cultură și biserică, de R. Albert Mohler jr., Editura Carmel Print, Arad, 2021.

Richard Albert Mohler Jr. este un teolog evanghelic american, al nouălea președinte al The Southern Baptist Theological Seminary din Louisville, Kentucky, și gazda podcastului The Briefing, unde analizează zilnic știrile și evenimentele recente dintr-o perspectivă evanghelică. A fost descries ca fiind unul dintre cei mai influenți evanghelici americani.

„Născut în 1959, și-a făcut toată educația în școli baptiste: colegiul la Florida Atlantic University din Boca Raton, Florida, Bachelor of Arts la Samford University, care este baptistă, în Alabama, Master of Divinity și Doctor of Philosophy în teologie sistematică și istorică la Southern Baptist Theological Seminary.

Desfășoară o activitate susținută în radio și tv. Este gazda podcast-urilor The Albert Mohler Program, The Briefing și Thinking in Public A condus diverse organizații creștine, cum ar fi Focus on Family și Council on Biblical Manhood and Womanhood, toate cu vederi conservatoare. A ținut conferințe într-o mulțime de universități evanghelice conservatoare.

Mohler crede că Biserica Catolică este o „biserică falsă” care învață o „falsă evanghelie” și că primatul papal nu este legitim. În 13 martie 2013 în podcastul The Briefing, Mohler a afirmat că evanghelicii „pur și simplu nu pot accepta legitimitatea papalității” și că „a face altfel ar însemna compromiterea adevărului biblic și ar însemna inversul Reformei.”

Potrivit lui Mohler, practicile yoga nu sunt concordante cu creștinismul.

De asemenea, Mohler a argumentat că libertarianismul este idolatrie și ca o concepție despre lume și viață este neconcordant cu idealurile creștine.

Este autorul a numeroase cărți, dintre care amintim:

  • Atheism Remix: A Christian Confronts the New Atheists;
  • Culture Shift: Engaging Current Issues with Timeless Truth(Today’s Critical Concerns);
  • He Is Not Silent: Preaching in a Postmodern World;
  • Desire and Deceit: The Real Cost of the New Sexual Tolerance
  • The Conviction to Lead: The 25 Principles for Leadership That Matters, expresses the view that leadership stems from conviction and moral character;
  • We Cannot Be Silent: Speaking Truth to a Culture Redefining Sex, Marriage, and the Very Meaning of Right and Wrong;
  • Acts 1-12 For You, first in a two-part popular-level commentary on the book of Acts ;
  • The Apostles’ Creed: Discovering Authentic Christianity in an Age of Counterfeit;
  • The Gathering Storm: Secularism, Culture, and the Church(adică prezentul volum).

„În mijlocul degradării culturale și morale în care ne aflăm, Albert Mohler se evidențiază ca unul dintre cei mai incisivi gânditori și cei mai articulați comunicatori ai generației noastre. Putem remarca aceste daruri, dar și multe altele în Furtuna iminentă. În cartea sa, Mohler sortează multitudinea de provocări cu care se confruntă creștinii contemporani, recomandând calea biblică pe care creștinii să  pășească mai departe cu credincioșie. În opinia sa, nu trăim vremuri de deznădejde, ci de raționalitate, de convingere și de curaj. Mă rog ca această carte să fie citită de cât mai mulți oameni și ca mesajul său să fie ascultat.” – Jason K. Allen, președinte al Midwestern Baptist Theological Seminary și Spurgeon College.

Cartea este structurată în zece capitole, ultimul fiind cel de concluzii, după cum urmează:

1 -Capitolul 1 – Furtuna care se abate asupra civilizației occidentale;

2 – Capitolul 2 – Furtuna care se abate asupra Bisericii;

3 – Capitolul 3 – Furtuna care se abate asupra vieții umane;

4 – Capitolul 4 – Furtuna care se abate asupra căsătoriei;

5 – Capitolul 5 – Furtuna care se abate asupra familiei;

6 – Capitolul 6 – Furtuna care se abate asupra genului și sexualității;

7 – Capitolul 7 – Furtuna iminentă a generațiilor;

8 – Capitolul 8 – Furtuna iminentă și motoarele culturii;

9 – Capitolul 9 – Furtuna care se abate asupra libertății religioase.

10 – Concluzie – Expuși furtunii.

Zice autorul : „În mare măsură, adevărata provocare nu este secularismul, ci secularizarea – un proces care, de obicei, se derulează în societate fără nicio înștiințare și fără opoziție. Autoritatea indispensabilă a teismului creștin – viziunea despre Dumnezeu și lume, ancorată în Biblie – pierde văzând cu ochii și este înlocuită cu o nouă viziune.”(p.17).

Este o carte de mare actualitate și chiar dacă, uneori, autorul pare că repetă unele idei, el nu face decât să sublinieze urgența și pericolul. Furtuna nu mai este la orizont, e deja aici. Iar noi suntem puratți încoace și încolo „de orice vânt de învățătură prin viclenia oamenilor și prin șiretenia lor în mijloace de amăgire”(Efeseni 4,14).

Lectură atentă și născătoare de introspecție…

Dr. Valeriu Petrescu