Sugestii de lectură - Ghidul adolescentului pentru rețelele sociale – 21 de ponturi pentru siguranța ta online

Info Adventist 5 iunie 2022

Jungla internetului este extrem de periculoasă fără un ghid competent, mai ales pentru copii și adolescenți. Educația utilizării internetului este marea lacună a sistemului de educație actual.

Ghidul adolescentului pentru rețelele sociale – 21 de ponturi pentru siguranța ta online, de Jonthan McKee, Editura Editura Casa Cărții, Oeadea, 2020.

Jonathan McKee este autorul a peste 25 de cărți, dintre care menționăm: Parenting Generation Screen, Teen’s Guide to Face-to-Face Connections in a Screen-to-Screen WorldIf I Had a Parenting Do Over, and The Guy’s Guide to God, Girls, and the Phone In Your Pocket.

Colaborează cu organizația Focus on the Family. Este invitat să conferențieze pentru părinți, lideri și tineri în toată lumea. Publică materiale de parenting, fiind unul dintre cei mai activi pe site-ul TheSource4Parents.com.

Subiectul acestei cărți este de o acută actualitate. Mai ales adolescenții sunt pierduți în această imensitate de tentații. De aceea un ghid este absolut necesar. Evident că orice ghid pentru a fi eficient trebuie și folosit.

„Tehnologia modernă are beneficii reale…și pericole la fel de reale. Putem accesa instant aproape orice. Din păcate, e mai ușor ca oricând  să facem un pas greșit, care poate schimba cursul vieții noastre. Jonathan McKee înțelege avantajele și dezavantajele rețelelor sociale și propune sfaturi biblice înțelepte adolescenților și părinților, care să le asigure protecția în acest mediu problematic.” – Jim Daly, președinte Focus on the Family.

Cele 21 de ponturi pe care autorul le recomandă sunt:

1 – Iubește-l pe cel cu care ești;

2 – Verifică-ți setările de confidențialitate;

3 – Nimic din ce postezi nu e temporar;

4 – Imaginea de ansamblu a acelor imagini;

5 – Nu lupta singur(ă);

6 – Fără mască!;

7 – Așa e, tot nu trebuie să vorbești cu necunoscuți;

8 – Mai multe „selflessis”;

9 – Dă-mi un like!;

10 – Informează-te despre aplicație înainte să o folosești;

11 – Reevaluează timpul petrecut pe ecrane;

12 – Mai multe zone fără tehnologie;

13 – Împrietenește-te cu mama sau cu tata;

14 – Disecția divertismentului tău media;

15 – Așteaptă!;

16 – Renunță la critică și cruzime;

17 – Analizează ce te distrage;

18 – „Cu poalele-n cap”;

19 – Fără secrete;

20 – Somnul e important;

21 – Ridică privirea”.

            Este o lectură binevenită, avizată, scrisă cu har și adecvată publicului țintă: atât adolescenții cât și adulții din preajma lor.

            Lectură utilă, născătoare de reflecții și…acțiune…

Dr. Valeriu Petrescu