Sugestii de lectură - Groparul lui Dumnezeu

Info Adventist 3 mai 2020

Dezbaterile între oamenii de știință credincioși și cei atei sunt din ce în ce mai frecvente și merită toată atenția fiindcă ambele tabere vorbesc aceeași limbă și uzează de aceeași categorie de argumente…

GROPARUL LUI DUMNEZEU – L-A ÎNGROPAT ȘTIINȚA PE DUMNEZEU ?, de John C. Lennox, GBV România, 2012 și 2019…

John Carson Lennox (n.1943)este un matematician britanic specializat în teoria grupurilor, un  filosof al științei și un apologet al creștinismului. Este Emeritus Professor of Mathematics la University of Oxford și Emeritus Fellow in Mathematics and Philosophy of Science la Green Templeton College, Oxford University. Este, de asemenea, Associate Fellow la Saïd Business School și Senior Fellow la Trinity Forum.

Lennox are un titlu de Master of Arts, un titlu deDoctor of Philosophy de la University of Cambridge. A fost învestit cu titlul de Doctor of  Science  inmathematics  de Cardiff University  pentru cercetările sale. A primit, de asemenea, un titlu de Doctor of Philosophy de la University of Oxford și un titlu de Master of Arts în bioetică de la University of  Surrey.

A predat matematică laUniversity of Wales, știință și religie la University of Oxford. De asemenea, a predat la universitățile din Wurzburg, Freiburg, Viena, Rusia, și America de Nord, matematică, apologetică și prezentări ale Scripturii.

A participat la numeroase dezbateri apărând credința creștină, având ca adversari pe : Christopher Hitchens, Michael Shermer, Richard Dawkins, Lawrence Krauss, Peter Atkins, Victor Stenger, Michael Tooley, Stephen Law și Peter Singer.

GROPARUL  LUI  DUMNEZEU – L-A ÎNGROPAT ȘTIINȚA PE DUMNEZEU  ? este o carte de apologetică creștină. Cu ce se ocupă apologetica ? Cu apărarea ideilor creștine, în cazul nostru. De ce este necesară o astfel de carte ? Iată câteva răspunsuri:

„Această lucrare este mai mult decât o analiză critică a întrebării puse în titlul ei. Este o carte științifico-polițistă, de natură să-l țină pe cititor în suspans pe măsură ce dovezile sunt puse la locul lor, una câte una.” – Keith Frayn, Profesor de Metabolism Uman, Universitatea din Oxford.

Groparul lui Dumnezeu este o contribuție importantă la dezbaterile și întrebările cu privire la originea universului și a legilor lui fizice, la originea designului biologic complex și a scopului omenirii( dacă există vreunul),” – Chris Paraskeva , Profesor de Oncologie Experimentală, Universitatea din Bristol.

„Ca agnostic în adevăratul sens al cuvântului, consider totuși cartea lui John Lennox a fi cu totul de natură să te facă să-ți pui întrebări…Este o carte bine scrisă, care va contribui la soluționarea dezbaterilor asupra unei chestiuni fundamentale.” – Alan Emery, Prefesor de Genetică Umană, Universitatea din Edinburg.

„O reevaluare sclipitoare a relației dintre știință și religie, care aruncă o lumină nouă, binevenită, asupra dezbaterilor majore din ziua de azi. O lectură neapărat necesară pentru toți cei care reflectează aupra celor mai importante chestiuni ale vieții.” – AliesterMcGrath, Profesor de Teologie, Slujire și Educație, King’s College, Londra.

Zice autorul despre cartea lui: „Întrebarea care stă la baza acestei cărți se dovedește a fi în esență o chestiune de viziune asupra lumii: care viziune asupra lumii se simte mai confortabil în prezența științei, teismul sau ateismul ? L-a îngropat știința pe Dumnezeu, sau nu ? Să vedem spre ce răspuns ne conduc dovezile.”(p.16).

Volumul are 12 capitole, după cum urmează:

1 – Războiul viziunilor asupra lumii;

2 – Sfera și limitele științei;

3 – Reducție, reducție, reducție…;

4 – Arhitectul „Univers” ?;

5 – Arhitectul „biosferă” ?;

6 – Natura și orizontul evoluției;

7 – Originea vieții;

8 – Codul genetic și originea lui;

9 – Informația;

10 – Mașina maimuță;

11 – Originea informației;

12 – Violarea legilor naturii ? Moștenirea lăsată de David Hume.

O ofertă generoasă pentru mințile deschise argumentelor și logicii. O perspectivă științifică angajată a unui creștin care, se pare, știe despre ce vorbește.

Lectură atentă, chibzuită și utilă…

Dr. Valeriu Petrescu