Sugestii de lectură - Homo religious și simulacrele realității

Info Adventist 10 octombrie 2021

Lumea religioasă astăzi este un amalgam de crezuri contradictorii, tradiții obscure, ideologii sincretice, argumentări ilogice și credință sinceră, uneori bazată pe Biblie.

Homo religious și simulacrele realității, de Nicu Gavriluță și Vasile Bănescu, Editura Eikon, București, 2019.

Acest volum de dialoguri culturale are la bază o serie de emisiuni difuzate pe postul de televiziune „Trinitas TV”, in perioada octombrie 2016 – mai 2019. Tematica dezbaterilor situate sub semnul fast al întâlnirii fertile dintre credință și cultură a fost și rămâne una de mare actualitate: creștinismul european, valorile contemporane și sensul ultim al vieții; elitele culturale și arta manipulării; corectitudinea politică și prostia omenească; desacralizarea sărbătorilor și taina vieții de după moarte; chipurile sărăciei și sacralizarea spectacolului public; transumanismul și cultul lui homo deus.

Nicu Gavriluță este profesor universitar doctor al Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași. A făcut studii de sociologie și filozofie. Are un Doctorat in Filozofie. A fost decan al Facultății de Filozofie și Științe Social-Politice a aceleiași Universități și președinte și vicepreședinte al Societății Sociologilor din România. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România.

A publicat multe cărți de specialitate care vădesc un interes special pentru zona religioasă:

 • Mentalități și ritualuri magico-religioase. Studii și eseuri de sociologia sacrului ( Polirom,1998);
 • Culianu, jocurile minții și lumile multidimensionale (Polirom, 2000);
 • Imaginarul social al tranziției românești ( Dacia, Cluj-Napoca, 2001);
 • Fractalii și timpul social ( Dacia, Cluj-Napoca, 2003);
 • Hermeneutica simbolismului religios. Studii și eseuri (Fundația AXIS, Iași, 2003);
 • Mișcări religioase orientale .O perspectivă socio-antropologică asupra globalizării practicilor yoga ( Fundația AXIX, Iași, 2006);
 • România în starea Bardo. Publicistică și dialoguri sociale (Provepress, Cluj-Napoca, 2006);
 • Antropologie socială și culturală ( Polirom, 2009);
 • Mama proștilor e mereu gravidă. Sociologia patologiilor cotidiene (Institutul European, Iași, 2010);
 • Sociologia religiilor. Credințe, ritualuri, ideologii (Polirom, 2013);
 • Mit, magie și manipulare politică (Institutul European, Iași, 2015).

De asemenea  a colaborat la alte trei cărți și a publicat o mulțime de eseuri și articole în multe reviste culturale prestigioase.

Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Romîne spune despre sine: „Sunt absolvent al Facultății de Teologie, dar am urmat cursuri la Litere și Filozofie. Am mai studiat și în Germania tot teologia și istoria religiei, dar la bază rămân un teolog”. A fost professor de religie și istoria religiilor în învățământul preuniversitar, redactor și traducător în cadrul Societății Biblice Interconfesionale. În perioada 2004-2009 a fost consilier patriarhal coordonator al editurilor Patriarhiei Române și co-realizator al emisiunii Biserica azi și al altor emisiuni la Trinitas tv. A publicat: Credință și cultură azi,Dialoguri Trinitas și Imaginația speranței. Poteci către Dumnezeu(în colaborare cu Monica Pillat).

Homo religious și simulacrele realității cuprinde 12 dialoguri. Sintagma homo religiosus este, evident, preluată de la Mircea Eliade și „numește ființa umana credincioasă din toate timpurile, culturile și religiile lumii” (p. 11). Preluat de la sociologul Jean Baudrillard, conceptul de simulacru se referă la „ipostazele trucate, virtuale sau ireale din viața fiecăruia dintre noi” (p. 11). Acestea sunt cele doua coordonate, verticală si orizontală, ale dialogului dintre un teolog ortodox cu vastă experiență în plan editorial și jurnalistic, purtător de cuvânt al Patriarhiei Române, și un sociolog, antropolog, eseist, un mirean extrem de activ în cadrul Bisericii Ortodoxe.

Cel 12 dialoguri sunt:

1 – Creștinismul este în gena omului modern European;

2 – sensul ultim al vieții și valorile contemporane;

3 – De ce îl iubim pe Mircea Eliade?;

4 – Diavolul resetat și arta subtilă a manipulării;

5 – Coretitudinea politică;

6 – Ce înseamnă să fii prost?;

7 – Crăciunul. Cumpărături frenetice, daruri ostentative, răsfăț culinary și evlavie mărturisitoare;

8 – „Sărăcia cu duhul”, sărăcia cu banul;

9 – Misterele vieții după moarte;

10 – Civilizația spectacolului și domnia prostului gust;

11 – Cum (mai) poți fi creștin într-o lume globală?;

12 – Transumanismul și manipulare acondiției umane.

Dialogurile exprimă preocupări serioase și îngrijorate referitor la modul în care credința creștină mai este o realitate astăzi. Evident, perspectiva celor doi este influențată de apartenența lor religioasă dar este bazată pe instrumentele culturale care le stau la îndemână.

Lectură utilă și deschizătoare de reflecții propria…

Dr. Valeriu Petrescu