Sugestii de lectură - Istoria Bisericii – de la Rusalii până în prezent

Info Adventist 29 mai 2022

Istoria Bisericii Creștine este fascinantă fiindcă te poartă cu gândul în vremi și ținuturi inaccesibile altfel. Dar este și plină de perspective, fiindcă trecutul aruncă lungi umbre asupra viitorului.

Istoria Bisericii – de la Rusalii până în prezent, de James North, Editura Făclia, Oradea, 2008.

Dr.James B. North este profesor de istoria Bisericii la Cincinnati Bible College and Seminary. Are o licență de la Lincoln Christian College, o diplomă de master în istoria Bisericii de la Lincoln Christian Seminary și un al doilea master în istoria Bisericii de la University of Chicago. Și-a luat doctoratul în istorie Americii de la University of Illinois. A slujit ca pastor în biserici din San Jose și Ripley, Illinois.

Este membru al American Society of Church History, Disciples of Christ Historical Society și Conference on Faith and History.

Spune autorul despre această lucrare a sa: „Istoria se ocupă de prezentarea evenimentelor din trecut și de interpretarea acestora. De multe ori faptele trecutului își pierd semnificația în absența unei interpretări corespunzătoare. Fiecare istoric își dorește să fie obiectiv, dar fiecare interpretare conține concluzii subiective. Ca urmare, fiecare carte de istorie trebuie verificată pentru a i se descoperi interpretările subiective ale istoricului. Din primele capitole se va observa că această lucrare este scrisă din perspectiva unei poziții non-romano-catolică. Cititorii vor mai observa și alte perspective.”(p.7-8).

Cu aceste precizări, se poate observa că autorul adoptă o prezentare cronologică și, în acelaș timp, delimitată pe diverse regiuni ale Europei și Americii. Are 26 de capitole, patru anexe și diverse hărți istorice.

Este o lectură ușor de parcurs, limbajul fiind inteligibil atât studenților începători în ale teologiei, cât și profanilor. Cunoașterea trecutului oferă stabilitate și, în acelaș timp, perspectivă.

Lectură utilă și inspiratoare…

Dr. Valeriu Petrescu