Sugestii de lectură - Libertatea religioasă – între politică și politici – o analiză politică a standardele internaționale, legislației naționale și practicii guvernamentale în pandemie

Info Adventist 2 octombrie 2022

Libertatea religioasă face parte din categoria drepturilor și libertăților fundamentale și este una dintre cele mai vulnerabile libertăți.

Libertatea religioasă – între politică și politici o analiză politică a standardele internaționale, legislației naționale și practicii guvernamentale în pandemie, de Cătălin Raiu, Editura Doxologia, Iași, 2021.

Spune  Cătălin Raiu(n.1984)  despre formația sa academică: „Sunt absolvent de teologie ortodoxă și știinte politice la Universitatea din București și am devenit doctor în Știinte Politice. Cercetarea doctorală am realizat-o sub îndrumarea domnului profesor Daniel Barbu și a vizat nașterea creștin-democrației în spațiul românesc prin aportul episcopului Bartolomeu Stănescu. În perioada 2010-2011 am fost doctoral research fellow la University of Nottingham, Marea Britanie, sub coordonarea profesorului John Milbank.

În prezent sunt profesor colaborator la Facultatea de Știinte Politice a Universitatii din București și Facultatea de Administrație și Management Public din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti. De asemenea, am lucrat la Centrul de Presă Basilica al Patriarhiei Române pentru Tv Trinitas (2007-2009), Ziarul Lumina (2009-2011) si Radio Trinitas (2009-prezent).

Domenii de interes: știința politică, analiza politică, teorie politică, guvernanță europeană, teologie politică”.

Este primul român selectat ca membru în panelul de experți pe libertatea religioasă al Organizației Pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE).

Despre prezenta carte, autorul spune: „Libertatea religioasă a fost mai degrabă o teamă, nu o temă. O precauție, nu o oportunitate. Insuficient dezbătută în spațiul public din țara noastră atât din cauza lipsei de specialiști, cât mai ales din motive de poziționare strategică a diferitelor organizații religioase față de o libertate fundamentală asupra căreia guvernul în mod traditional nu operează politici publice de promovare, libertatea religioasă a ieșit timid la iveală abia în timpul pandemiei. Cu toate aceste, în România încă nu există cursuri universitare dedicate libertății religioase, iar prezența țării noastre în organizațiile și asociațiile internaționale dedicate promovării libertății religioase este nesemnificativă.

Volumul cuprinde texte publicate de autor în presa laică în special în cursul anului 2020. Perspectiva este una dublă: pe de oparte cronologică, pe de altă parte, critică. Cititorul va simți un ton mai moderat în primele texte ale celor două capitole. Tonul devine mai categoric și mai ferm pe măsură ce autoritățile nu făceau nimic pentru a-și recunoaște modesta pregătire profesională, dar mai ales întârziau echilibrarea efortului de luptă împotriva pandemiei cu exigențele libertății religioase.”(p.15).

O lectură utilă, mai ales în contextual actual. O lectură care este menită să clarifice noțiunile, limitele, caracteristicile și implicațiile practice ale libertății religioase.

Lectură utilă și clarificatoare…

Dr. Valeriu Petrescu