Sugestii de lectură - Noua religie civică

Info Adventist 10 iulie 2022

Suntem asaltați din toate părțile de o încercare de îndoctrinare agresivă a unei religii căreia nu i se recunoaște statutul de religie: este ceea ce se numește o religie laică, civică, și nume, materialismul.

Noua religie civică, de Patrick Sookhdeo, Editura Succed Publishing, Medgidia, 2018.

Patrick Sookhdeo este directorul Institutului pentru Studiul Islamului și Creștinismului și a fost timp de 22 de ani director internațional al Fondului Barnaba. Sookhdeo este un purtător de cuvânt al minorităților creștine persecutate din întreaga lume.

S-a născut în 1947 în Guyana Britnică dintr-un tată hindus care a devenit musulman ca să se poată căsători cu mama lui Patrick Sookhdeo. Familia a emigrat în Anglia și tânărul Patrick a devenit creștin. A studiat la London Bible College și a obținut un doctorat de la School of Oriental and African Studies al London University.

În 1975, împreună cu soția sa Rosemary, a înființat organizația In Contact Ministries, care acum se numește Servant Fellowship International, care promovează evanghelismul și misiunile filantropice  în contextul multicultural urban din Marea Britanie. În 1989 a creat la Londra Institute for the Study of Islam and Christianity. Este, de asemenea director al Barnabas Fund, o organizație caritabilă care sprijină minoritățile creștine din toată lumea.

A primit pentru activitatea sa o mulțime de ordine și decorații precum și multe titluri onorifice.

A predat la Western Seminary, la Reformed Theological Seminary din Orlanod, Florida, Oak Hill Theological College, Londra, Ridley Hall, Cambridge, Wicliffe Hall, Oxford și, ca profesor invitat, la multe universități. Este profesor la George C. Marshall European Center for Security Studies, Senior Visiting Fellow la Defence Academy of the United Kingdom și Visiting Professor la Cranfield University.

Este autor a numeroase cărți, printre care: Global Jihad: The Future in the Face of Militant Islam și Understanding Islamist Terrorism.

A fost confruntat cu mai multe acuzații de comportament sexual incorect, acuzații de care a fost disculpat. Se crede că au fost înscenări menite să-i discrediteze activitatea în sprijinul celor persecutați.

Despre acestă carte autorul spune: „Primele unsprezece capitole ale acestei cărți oferă o privire de ansamblu asupra umanismului și asupra noii religii civice, care reprezintă o provocare serioasă pentru Biserică în multe țări astăzi….Având în vedere că există cititori de pe întreg globul, această carte a fost scrisă într-un stil simplu, într-o limbă uzuală( pe cât de mult este posibil cu un subiect atât de complex). Celelalte capitole oferă resurse pentru cititorii care doresc să studieze subiectul mai în profunzime.”(p.7).

Cartea are 15 capitole ordonate așa cum menționează autorul.

„Noua religie civică este o lucrare provocatoare, chiar profetică. Sookhdeo ne arată cum în Occident umanismul a reușit să înlocuiască temelia creștină a societății. Se schimbă sistemul juridic și educația. Principiile morale(sau lipsa lor) sunt dictate de legislație. Deși sună tolerant, el tolerează totul, cu excepția creștinismului. Umanismul a pătruns deja în Biserică și îi erodează mărturia. Ca un profet biblic, autorul le cere creștinilor să recunoască problema și să ia atitudine. Să sperăm că îi va fi acordată o mai mare atenție decât profeților din vechime.” – Dr. Gordon Wenham, profesor emerit la Universitatea din Gloucesterhire și lector de Vechiul Testament la Trinity College, Bristol, Marea Britanie.

O lectură utilă și născătoare de preocupare în căutarea soluțiilor.

Lectură atentă, utilă și mobilizatoare…

Dr. Valeriu Petrescu