Sugestii de lectură - O viață în trinitate – o introducere în teologie cu ajutorul părinților bisericii

Info Adventist 1 mai 2022

În ultima vreme tot mai mulți creștini se întreabă cum anume arăta creștinismul la originile lui. Cum arăta Biserica Creștină în primele 2-3 secole.

O viață în trinitate – o introducere în teologie cu ajutorul părinților bisericii, de Donald Fairbanirn, Editura Făclia,, Oradea,2013.

Donald Fairbairn (n. 1963) este un universitar specializat în soteriologie patristică și în Cyril din Alexandria. Este professor la Gordon-Conwell Theological Seminary.

A absolvit summa cum laude Universitatea Princeton cu o licență în literatură engleză. A început apoi un program M.Div. la Erskine Theological Seminary, unde a primit premiul Kenneth Fitzhugh Morris pentru excelență în studii biblice, apoi s-a transferat la Denver Seminary, unde a terminat cu onoruri, fiind studentul cu cea mai mare notă. În 1999 a primit titlul de Doctor în Patristică de la Universitatea Cambridge.

Deși are un handicap sever, fiind aproape surd, a îndeplinit o mulțime de roluri de conducere în tot felul de organizații universitare și teologice. A predat la Donețsk Christian University, la Evangelische Theologische Faculteit din Leuven și predă acum la Gordon-Conwell Theological Seminary, unde este și decan.

Este autorul multor cărți, dintre care menționăm:

  • FaiEastern Orthodoxy Through Western Eyes;
  • Grace and Christology in the Early Church. Oxford early Christian studies;
  • Life in the Trinity: an introduction to theology with the help of the church fathers;
  • Understanding Language: a guide for beginning students of Greek and Latin;
  • Correspondence on Christology and Grace. Fathers of the Church.

Deși ntroducerile în teologia creștină fac referire de cele mai multe ori la învățăturile de bază ale Bibliei, de foarte puține ori se acordă atenție modului în care biserica primară a înțeles adevărurile fundamentale ale vieții și credinței creștine.

Spune autorul despre scopul acestei cărți: „Cartea de față urmărește să reunească diversele adevăruri ale creștinismului în jurul unei singure teme care a fost formulată clar de unii dintre cei mai mari teologi ai bisericii primare, dar care adeseori a fost accentuată prea puțin în cărțile de teologie publicate în perioada modernă în Occident. Această temă este relația dintre Dumnezeu Tatăl și Dumnezeu Fiul, o relație în care credincioșii participă, fiind uniți cu Dumnezeu de Duhul Sfânt. Convingerea multora dintre părinții bisericii a fost accea că viața creștină în întregime trebuie să fie o oglindire și o participare la această relație centrală dintre Tatăl și Fiul.”(p.7).

Cartea are 10 capitole, înafară de o prefață, explicații cu privire la citatele din scrierile patristice și o Anexă:

1 – Introducere – Primii pași în teologia creștină;

2 – Esența creștinismului – Relația Tatălui cu Fiul;

3 – De la relația Tată-Fiu la Trinitate și înapoi;

4 – Viața așa cum ar trebui să fie – O reflectare a relației dintre Tatăl și Fiul;

5 – Unde am dat greș? – Felul în care am pierdut relația Fiului cu Tatăl;

6 – Promisiunea – Modul în care Dumnezeu a pregătit lumea pentru Fiul Său;

7 – Întruparea – Singurul Fiu devine Fiul Întâi născut;

8 – Răscumpărarea – Darul lui Dumnezeu constând în relația Fiului Său  cu Tatăl;

9 – Ce însemnă să devii creștin? – Intrarea în relația Fiului cu tatăl;

10 – Ce înseamnă să fii creștin? – O nouă privire asupra reflectării relației dintre Tatăl și Fiul.

Sunt analizate scrierile lui Atanasie de Alexandria, Augustin de Hippo, Vasile cel Mare, Chiril de Alexandria, Chiril de Ierusalim, Grigore de Nazianz, Ignațiu de Antiohia, Irineu de Lyon, Ioan Cassian, Ioan Hrisostom, Ioan Damaschinul, Origen și Tertulian, plus documentele conciliilor ecumenice.

„Aceasta este prima carte pe care profesorii ar trebui s-o recomande oricărui student din primul an de studiu al teologiei. Ea nu oferă studenților o interpretare a fiecărei doctrine în parte, ci o direcție teologică fidelă esenței Evangheliei, care le arată că Tatăl a trimis pe Fiul pentru ca oamenii să poată fi părtași relației pe care Tatăl o are cu Fiul. Participarea noastră la viața lui Cristos (theosis) este , așadar, steaua polară care călăuzește întreaga teologie și îi reunește diferitele părți. Avem în față o lectură pătrunzătoare și coerentă a viziunii biblice patristice asupra modului în care ar trebui să înțelegem teologia.” – Bradley Nassif, Noth Park University.

O lectură utilă în care pot fi găsite afirmații folositoare unei discuții cu cei ce aparțin bisericilor istorice.

Lectură utilă, atentă și precaută…

Dr. Valeriu Petrescu