Sugestii de lectură - Omul din Nazaret

Info Adventist 6 septembrie 2020

Omul din Nazaret, Fiul Omului, Fiul lui Dumnezeu, Isus Hristos, și oricare alte nume pe care le-am folosi pentru a-L numi pe El, nu sunt suficiente pentru a înțelege taina întrupării Sale…

OMUL DIN NAZARET, de Anthony Burghess, Editura Humanitas, Colectia Fiction, 2018…

Anthony Burghess(1917-1993) este un autor englez cu o activitate foarte bogată și diversă. Autor de satire, romane, studii despre autori celebri, mai ales James Joyce, traducător de opere celebre din diverse limbi și, destul de ciudat, autor a peste 250 de librete muzicale si scenarii. Unul dintre acestea, scris în 1977 pentru un mini serial de tv, in regia lui Franco Zeffirelli, este Isus din Nazaret. La trei ani după difuzarea mini serialului, autorul scrie prezentul roman, OMUL DIN NAZARET, in 1979.

A avut o existență extrem de zbuciumată. Rând pe rând i-a murit mama, sora și tatăl. A fost crescut un timp de o mătușă și, după ce tatăl sau s-a recăsătorit, de acesta și de a doua soție. A avut o copilărie dificilă. A vrut să facă studii muzicale dar a fost respins. A studiat literatura engleză la Victoria University of Manchester, unde a terminat și un master.

 În timpul războiului a îndeplinit diverse misiuni în Anglia și în străinătate, la terminarea războiului era în Gibraltar.

După terminarea războiului, până în 1954 a fost profesor la diverse școli. În 1954 a întrat în British Colonial Service și a fost trimis în Malaya și Brunei până în 1959 când s-a reîntors în Anglia ca invalid. În toată această perioadă, ca și după repatriere, Burgess a creat o mulțime de opere muzicale și literare, fiind implicat în industria show-bizz-ului și în cinematografie.

„Istoria lui Isus este una dintre acele narațiuni universale a căror fascinație crește odată cu trecerea timpului. Prin OMUL DIN NAZARET, Anthony Burghess se alătură grupului select de artiști care au îmbogățit colecția de reprezentări ale personajului biblic. Cu harul său de povestitor, cu stilul lui de o mare îndrazneală și un rafinament rar, a dat o operă literară emoționantă si copleșitoare.”

OMUL DIN NAZARET a fost creat mai întâi în 1977 ca scenariu pentru mini seria tv cu același titlu. Trei ani mai târziu, Burgess a scris acest roman pornind de la acel scenariu. Cartea s-a bucurat de un succes răsunător.

„Unicitatea acestei cărți constă în stilul său literar sec și bogat. Descrierea unui Isus puternic și vital, capabil să îndure chinuri groaznice, evocă o imagine electrizantă a Fiului lui Dumnezeu. Iar in ceea ce privește tonul – dincolo de toate, tonul este reverențios.” – Marion Armstrong,Christian Century.

 „Isus al lui Burgess este o figură puternică și elocventă, un dumnezeu-om care vorbește fără ocolișuri. Soldații lui sunt vulgari și obsceni, Ierusalimul său, periculos în îmbulzeala din perioada sărbătorii, este prezentat în tușe ferme. Proza îi este întotdeauna interesantă și plină de viață. Ar fi aproape imposibil să ne imaginăm că altcineva ar fi săvârșit o lucrare mai bună”. – Frank Kermode, New York Review of Books.

Cartea deschide orizontul cititorului spre o epocă de mult apusă, descriind oameni cu modul lor de gândire, obiceiuri de mult uitate, locuri, legi, ocupații și distracții care ajută cititorul să înțeleagă mai bine textul sacru al Evangheliilor. În felul acesta cei doritori să înțeleagă mai bine ce înseamnă dragostea lui Dumnezeu, jertfa lui Isus Hristos și mântuirea noastră, a oamenilor, au încă un prilej…
Lectura imbogatitoare…

Dr. Valeriu Petrescu