Sugestii de lectură - Opțiunea Benedict

Info Adventist 31 iulie 2022

Creștinismul este astăzi confruntat cu cea mai mare împotrivire din întreaga sa istorie milenară. Este o împotrivire ideologică, juridică, filosofică și mediatică.

Opțiunea Benedict, de Rod Dreher, Editura Contra -Mundum, București, 2021.

Raymond Oliver Dreher Jr. (n. 1967), cunoscut ca Rod Dreher, este un scriitor și editor american. Este editor șef și bloger la The American Conservative și este autor a numeroase cărți, cum ar fi: How Dante Can Save Your Life, The Benedict Option( adică volumul de față) și Live Not by Lies. A scris depre religie, politică, film și cultură în National Review și National Review Online, The Weekly Standard, The Wall Street Journal, Touchstone, Men’s Health, Los Angeles Journal și altele. A fost critic de film pentru South Florida Sun-Sentinel și critic de film șef pentru New York Post. A colabora cu diverse stații de radio și tv binecunoscute.

A început să publice articole și studii despre ceea ce el a numit „crunchy cons”, pe care îi definește ca fiind tradiționaliști conservatori care cred în conservarea mediului, dietă frugală și conservarea valorilor familiei tradiționale și care exprimă scepticism față de unele aspecte ale ecapitalismului pieței libere. Ei sunt descriși de Drehar ca fiind în general persoane religioase tipic tradiționaliste  fie că sunt romano-catolici, protestanți conservatori sau ortodoși estici.

Dreher  a scris pe larg despre ceea ce el a numit „Opțiunea Benedict”, adică idea că acei creștini care vor să-și păstreze credința trebuie să se separe într-o anumită măsură de ceea ce el numește  societatea „post-Obergefell”, pe care o vede ca îndepărtându-se de valorile traditional creștine cum ar fi sexul, căsătoria și genul. Sugestia lui este că acești creștini ar trebui să formeze comunități internaționale cum sunt cel deja existente: Trinity Presbiterian Church din Charlottesville, Bruderhof, sau School for Conversion.

Publicarea în 2017 a cărții The Benedict Option a stârnit ecouri atât în presa seculară cât și în cea religioasă, cele mai importante publicații americane , The Washington Post și The New Yorker, scriind despre carte și autor. Cartea a fost descrisă ca fiind „cea mai discutată și cea mai importantă carte religioasă a decadei”.

Spune autorul despre lucrarea sa: „De asemenea, am ajuns să văd că bisericile, inclusiv cea căreia îi aparțineam, se dovedeau în mare măsură neputincioase în a combate forțele declinului cultural. Creștinismul istoric traditional – fie el catolic, protestant sau orthodox – ar trebui să fie o forță contrară redutabilă în fața individualismului și secularismului radical al modernității. Deși se spunea despre creștinii conservatori că ar lupta într-un tăzboi cultural, era greu să spui despre confrații mei că ar opune cine știe ce rezistență – exceptând problematica avortului și cea a căsătoriei homosexuale. Părean să fin mulțumiți cu rolul de capelani ai unei culture consumeriste, care pierdea cu repeziciune sentimental a ceea ce înseamnă să fii creștin.”(p.9-10.

Și mai adaugă autorul despre motivația sa în scrierea acestei cărți: „Am scris Opțiunea Benedict ca să trezesc biserica la realitate și s-o încurajez să acționeze pentru a se întări, cât mai este încă vreme. Dacă vrem să supravieșuim, trebuie să ne întoarcem la rădăcinile credinței noastre, atât în cuget cât și în faptă. Va trebui să învățăm obiceiuri ale inimii pe care credincioșii din Occident le-au uitat. Va trebui să ne schimbăm viețile și modul de abordare a vieții, în chip radical. Pe scurt, va trebui să fin noi înșine biserica, fără niciun compromis, oricât de mult ar costa.”(p. 12-13).

„Cred că fiecare creștin ar trebui să citească această carte. Rod Dreher este strălucitor, profetic și înțelept. Chiar dacă nu sunteți de acord cu tot ce scrie în această carte, sunt multe avertismente de care să țineți seamă, și obiceiuri de pus în practică.” – Russel Moore, președintele Comisiei de Etică și Liberatate Religioasă a Convenției Baptiste din Sud.

Este o lectură care nu poate să te lase indiferent și dacă ești de acord și dacă nu ești. Diagnosticul societății este pus correct. Cât despre tratament, trebuie, în mod essential, să-l căutăm în Scriptură.

Lectură utilă, atentă și mobilizatoare…

Dr. Valeriu Petrescu