Sugestii de lectură - Papa Francisc printre lupi – Secretul unei revoluții

Info Adventist 21 august 2022

Dintotdeuna personalitatea papei în funcție a reprezentat un subiect de interes, având în vedere influența enormă și puterea discreționară de care dispune un papă.

Papa Francisc printre lupi – Secretul unei revoluții, de Marco Politi, Editura Meteor Press, București, 2019.

Marco Politi este un ziarist binecunoscut nu doar în Italia, ci și în întreaga lume. A fost editorialist la Fatto Quotidiano, poziție din care era conectat la activitățile Vaticanului și, în general, cu teme ținând de lumea religiei.

După ce a lucrat o perioadă la Il Messagero, în perioada 1987-1993 a fost corespondent la Moscova pentru La Republica. În această perioadă a înființat asociația corespondenților străini din URSS, căreia i-a fost de două ori președinte. În perioada 1993-2009 a fost corespondentul la Vatican al ziarului lui Scalfari. A colaborat regulat cu ABC, CNN, BBC și alte rețele de știri internaționale. A realizat investigații jurnalistice privitoare la conclavuri și a realizat profilul „papei-păstor” sintagmă prin care îl caracteriza pe Karol Wojtila. Împreună cu deținătorul unui premiu Pulitzer, Carl Bernstein, a scris un bestseler: biografia lui Ioan Paul II. A realizat în 19 noiembrie 2004 un interviu cu Prefectul Congregației pentru Doctrină a Credinței, Joseph Ratzinger, publicat în La Republica, în care îl identifica pe cardinalul german ca fiind un candidat pentru a deveni papă. I-a însoțit pe Ioan Paul II și Benedct XVI în mai mult de optzeci de călătorii împrejurul lumii.

Cartea sa, Joseph Ratzinger. Crisi di un papato, publicată în 2011, a ilustrat fundătura în care ajunsese Biserica Romano-Catolică, prefigurând retragerea lui Benedict XV, care s-a petrecut peste un an. În ultima sa carte, Francesco tra i lupu. Il segreto di una rivoluzione ( adică prezenta lucrare), apărută în 2014, în care aduce în atenție existența unei puternice opoziții față de reformele papei Francisc în Curia Romană și în Conferința Episcopilor și, de asemenea, din parte Mafiei.

În cursul activității sale, Marco Politi a fost secretar adjunct al Italian National Press Federation. După întoarcerea de la Moscova, a fost în repetate rânduri consilier național și președinte al Legal Commision of the Order of Journalists.

Este autorul câtorva cărți de autor sau în colaborare:

  • Sua Santità, cu  Carl Bernstein, Rizzoli, 1996;
  • La confessione. Un prete gay racconta la sua storia, 2000;
  • Il ritorno di Dio. Viaggio tra i cattolici d’Italia, 2004;
  • Io, prete gay, 2006;
  • Papa Wojtyla. L’addio, 2007;
  • La Chiesa del no. Indagine sugli italiani e la libertà di coscienza, 2009;
  • Joseph Ratzinger. Crisi di un papato, 2011;
  • Francesco tra i lupi. Il segreto di una rivoluzione, 2014;
  • La solitudine di Francesco: un papa profetico, una Chiesa in tempesta, 2019.

Spune autorul despre subiectul acestei cărți: „Pe scurt, papa Francisc este o personalitate modernă și chiar incomodă pentru mulți. Cardinalul german Walter Kasper, care îi este foarte apropiat, a declarat recent că există persoane înăuntrul și în afara Bisericii cărora „nu le place acest pontificat și ar dori să se termine cât mai curând”. Dacă lupul (pe care Sfântul Francisc, potrivit legendei medievale, l-a întâlnit și l-a certat că ucidea trecătorii) devine, la sfârșit blând și sărută mâna sfântă, „lupii” dinăuntru și din afara Bisericii au devenit în acești ani tot mai agresivi. Cardinalii l-au criticat deschis pe pontif, prelații Curiei Romane au cerut demisia lui, unii teologi îl numesc chiar eretic. Și asta pentru că nu acceptă un papă care își dorește o Biserică milostivă, care nu judecă cu cruzime oamenii după reguli dogmatice abstracte. Francisc luptă pentru o Biserică în dialog cu toate religiile, purificată de corupție și de scandaluri de pedofilie, capabilă să îndrume bărbații și femeile pentru a vedea în celălalt un frate sau o soră, și nu „o piedică în propriul drum”. Și va duce acestă bătălie până la sfârșit.”(p.9-10)

Precum se vede, tonul este apologetic, așadar lectura trebuie făcută ținând cont că un apropiat al Vaticanului, așa cum este autorul, va scrie, în ciuda titlului provocator, urmărind interesele politice ale celui pe care îl are în vedere.

Lectură utilă, atentă și circumspectă…

Dr. Valeriu Petrescu