Sugestii de lectură - Pavel – Apostolul gloriei lui Dumnezeu în Cristos – o teologie paulină

Info Adventist 20 februarie 2022

Biografiile marilor oameni ai credinței sunt o sursă de inspirație pentru generații succesive de credincioși, cu atât mai mult când este vorba de marii oameni ai credinței pomeniți în Biblie și care au marcat pentru totdeauna înțelegerea adevărului despre Dumnezeu.

Pavel – Apostolul gloriei lui Dumnezeu în Cristos – o teologie paulină, de Thomas R. Schreiner, ediția a doua, Editura Făclia, Oradea, 2019.

Thomas R. Schreiner (n.1954) este un specialist american în Noul Testament. A studiat la Western Oregon University și  la Fuller Theological Seminary. Și-a luat doctoratul la Fuller Theological Seminary.

A predat la Bethel Theological Seminary, la Azusa Pacific University și la Southern Baptist Theological Seminary. În 2004 a fost președinte al Evangelical Theological Society.

A scris comentarii la Romani, Evrei, Prima și a doua epistolă a lui Petru și Iuda. În perioada 2001-2015 a slujit ca Pastor of Preaching la Clifton Baptist Church în Louisville.

Este autorul multor volume, dintre care menționăm:

 • Schreiner, Thomas R. (1990). Interpreting the Pauline Epistles. Guides to New Testament Exegesis. 5;
 • Schreiner, Thomas R. (1998). The Law and Its Fulfillment: A Pauline Theology of Law;
 • Schreiner, Thomas R. (1998). Romans. Baker Exegetical Commentary on the New Testament (BECNT). 6;
 • Schreiner, Thomas R. (2001). Paul Apostle of God’s Glory in Christ: A Pauline;
 • Schreiner, Thomas R. (2003). 1 and 2 Peter, Jude. New American Commentary (NAC). 37;
 • Schreiner, Thomas R. (2008). New Testament Theology: Magnifying God in Christ;
 • Schreiner, Thomas R. (2010). Galatians. Zondervan Exegetical Commentary on the New Testament. 9;
 • Schreiner, Thomas R. (2010). Magnifying God in Christ: A Summary of New Testament Theology;
 • Schreiner, Thomas R.  (2011). Interpreting the Pauline Epistles (2nd ed.);
 • Schreiner, Thomas R. (2013). The King in His Beauty: A Biblical Theology of the Old and New Testaments;
 • Schreiner, Thomas R. (2015). Faith Alone: The Doctrine of Justification;
 • Schreiner, Thomas R. (2015). Hebrews. Biblical Theology for Christian Proclamation (BTCP);
 • Schreiner, Thomas R. 2018). 1 Corinthians. 

Prezentul volum, aflat la a doua ediție în limba româna, este o lucrare consistentă, profund documentată și bine structurată, referitoare la o temă mereu actuală: teologia paulină.

Spune autorul despre intenția sa în alcătuirea prezentei lucrări: „Scopul meu în scrierea cărții de față a fost acela de a realiza un manual de teologie paulină atât pentru studenții de la nivel de colegiu cât și pentru cei de la nivel de seminar. Ca urmare, nu intenționez să interacționez în mod excesiv cu alți teologi, cu toate că dialoghez cu ei pentru a demonstra că sunt la curent cu ceea ce se întâmplă în studiile pauline. Unele cărți sunt de un real folos prin aceea că schițează peisajul oferit de surse secundare. Totuși, scopul meu principal a fost acela de a explica textul biblic, deoarece studenții trebuie să vadă că sursele primare sunt temelia pe care se clădește teologia paulină. Intenția mea este aceea de a-mi prezenta și apăra înțelegerea mea cu privire la teologia paulină. Recunosc încă de la început că nu am scris o teologie paulină definitivă, însă sper că alții pot profita de frământarea mea cu textul.”(p.7).

Pentru a delimita modul în care autorul își concepe lucrarea, el  o compară cu lucrarea lui James Dunn și menționează: „În primul rând, teologia lui Dunn este o lucrare-mamut, care și examinează textul biblic și interacționează cu sursele secundare. […] cartea mea are o dimensiune limitată. În al doilea rând, am încercat să-mi organizez cartea într-un mod nou. […] consider că abordarea mea deschide câteva ferestre noi în teologia paulină, prin faptul că se concentrează asupra lui Pavel ca misionar și asupra suferințelor sale apostolice – două subiecte care adeseori sunt neglijate în teologiile pauline. De asemenea, argumentez că lucrarea lui Dumnezeu în Cristos constituie temelia și scopul teologiei pauline. Consider că este o greșeală să se identifice un anumit aspect al mântuirii, fie că este vorba de îndreptățirea prin credință sau de istoria mântuirii, ca fiind cheia gândirii lui Pavel. În al treilea rând […] Eu totuși sunt convins că toate cele treisprezece scrisori sunt autentice.”(p.7-8).

Lucrarea este structurată în 16 capitole și încearcă să se păstreze în parametrii enunțați de autor. Având în vedere precizările autorului, consider că lectura acestei cărți este binevenită și utilă.

Lectură atentă, critică și…utilă…

Dr. Valeriu Petrescu