Sugestii de lectură - Priorități divine – alegerile pe care le faci reflectă prioritățile tale

Info Adventist 17 aprilie 2022

Una dintre cele mai răspândite confuzii ale societății contemporane este cea privitoare la priorități. O societate consumeristă, bazată pe materialism și promovând un hedonism exacerbat a reușit să deruteze câteva generații succesive. Se pare că alegerea priorităților în mod conștient este din ce în ce mai grea.

Priorități divine – alegerile pe care le faci reflectă prioritățile tale, de H.A. Ironside, Editura Cartea Creștină, Oradea, 2017.

Henry Allen „Harry” Ironside (1876-1951) a fost un profesor de Biblie, predicator, teolog, pastor și autor canadiano-american și a păstorit Moody Church din Chicago în perioada 1929-1948.

Născut în Canada, la Toronto, de mic copil a arătat un puternic interes pentru creștinismul evanghelic și a fost implicat în activitatea Armatei Salvării, pentru a se alătura mai târziu Fraților din Plymouth. Când familia s-a mutat în Los Angeles, fiindcă n-a găsit nicio școală duminicală pe care s-o frecventeze, Harry a întemeiat, la vârsta de 11 ani, propria școală în care a și predat. Școala avea în jur de 60 de copii și câțiva adulți care participau în fiecare duminică.

În 1888, cunoscutul evanghelist Dwight L. Moody a predicat la o campanie evanghelistică  în Los Angeles, cu întâlniri ținute la Hazard’s Pavilion ,  (cunoscut mai târziu sub numele de „Temple Pavilion”), care putea găzdui până la 4.000 de locuri. Acest lucru l-a inspirat pe Ironside, care spera ca într-o zi să poată predica unor asemenea mulțimi

A făcut doar 8 clase primare, apoi a început să lucreze ca cizmar, decizând că are destulă educație, lucru pe care l-a regretat adeseori. Mai apoi, zilele tânărul Ironside lucra cu normă întreagă la un studio fotografic, iar noaptea predica la adunările Armatei Salvării, devenind cunoscut drept „băiatul predicator”. La vârsta de 16 ani, a părăsit afacerea cu fotografie și a devenit predicator cu normă întreagă în Armata Salvării. Încadrat locotenent în Armata Salvării, Ironside a predicat în curând peste 500 de predici pe an în sudul Californiei . La 18 ani, programul epuizant și-a pus amprenta asupra sănătății lui, iar Ironside și-a dat demisia din Armata Salvării, intrând în Casa de odihnă Beulah pentru a se recupera.

În 1896, la 20 de ani, s-a mutat la San Francisco, devenind din nou asociat cu Plymouth Brethren. Pe când era acolo, a început să ajute la întâlnirile evanghelistului britanic Henry Varley și acolo a cunoscut-o pe pianista Helen Schofield, fiica unui pastor presbiterian

În acest timp, Ironside și-a început și cariera de scriitor, publicând mai multe broșuri cu comentarii biblice, întreaga sa operă numărând peste 100 de cărți și broșuri. În 1914, a înființat Western Book and Tract Company, care a funcționat cu succes până la depresiunea economică de la sfârșitul anilor 1920. Din 1916 până în 1929, Ironside a ținut aproape 7.000 de predici la peste 1,25 milioane de ascultători. În 1924, Ironside a început să predice în cadrul Institutului Biblic Moody .

După ce a predicat o serie de predici la Moody Church din Chicago, el a fost invitat în 1929 să servească un an de încercare ca pastor. În anul următor a devenit pastor oficial și a slujit acolo până în 1948. Aproape în fiecare duminică a predicat acolo, cu sala de 4.000 de locuri plină la capacitate maximă. În 1938, Ironside a făcut un turneu în Anglia, Scoția și Irlanda, predicând de 142 de ori unor mulțimi de peste 2.000 de persoane. În 1942, a devenit și președinte al organizației misionare, Africa Inland Mission.

În 1930, Colegiul Wheaton i-a oferit lui Ironside un doctorat onorific în litere, iar în 1942, Universitatea Bob Jones i-a acordat titlul de doctor onorific(M.Div). 

Împreună cu alții, cum ar fi Cyrus Scofield , a avut o mare influență în popularizarea dispensaționalismului în rândul protestanților din America de Nord. În ciuda lipsei sale de educație formală, capacitatea sa mintală extraordinară, memoria fotografică și zelul pentru credințele sale l-au făcut să fie numit „Arhiepiscopul Fundamentalismului ”. 

În prezenta lucrare, Harry Ironside explorează, pe baza Scripturii, prioritățile lui Dumnezeu pentru viața noastră și ne îndreaptă privirile spre Domnul Isus Cristos, care Și-a trăit viața în ascultare deplină de Tatăl. Abordează, de asemenea, alte subiecte de actualitate pentru creștini, mai ales în contextul contemporan, când credincioșii evanghelici sunt în pericol să-și piardă identitatea pentru că sunt asaltați de învățături nebiblice.

Cartea are nouă capitole, după cum urmează:

I – Priorități divine;

II – Atingerea Mântuitorului;

III – Nebuni-înțelepți și de alte soiuri;

IV – Alipiți de Domnul;

V – Zidirea casei lui Dumnezeu;

VI – Ar trebui oare lichidat protestantismul ?;

VII – Smerirea lui Cristos;

VIII – Este Petru piatra pe care este zidită Biserica ?;

IX – Vindecarea divină-face ea parte din ispășire ?.

            O lectură utilă, atentă pentru a sesiza crezurile confesionale ale autorului și a extrage lucrurile folositoare oricărui creștin care se bazează pe Biblie.

Lectură folositoare…

Dr. Valeriu Petrescu