Sugestii de lectură: Propovăduirea Evangheliei în era digitală - Impactul catehezei și al predicării asupra  „generației digitale” prin utilizarea noilor tehnologii ale informației și comunicăr

Info Adventist 13 martie 2022

Una dintre cele mai stringente preocupări în cadrul tuturor bisericilor creștine, și nu numai, este întrebarea : cum vom putea propovădui Evanghelia (sau, după caz, doctrina bisericii, oricare ar fi ea) în era digitală în care ne-am trezit cu toții fără ca măcar să băgăm de seamă ce se întâmplă.

Propovăduirea Evangheliei în era digitală – Impactul catehezei și al predicării asupra  „generației digitale” prin utilizarea noilor tehnologii ale informației și comunicării, de Pr. Liviu Vidican-Manci, Editura Renașterea, Cluj-Napoca, 2020.

Preotul Liviu Vidican-Manci s-a născut în 1981 în localitatea Spermezeu, judeţul Bistrița-Năsăud. A studiat la:

  • Seminarul Teologic Ortodox din Cluj-Napoca, promoţia 2000;
  • Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, promoţia 2004;
  • Facultatea de Business din Cluj-Napoca, promoția 2003;
  • Este doctor în Teologie din anul 2011 și are un al doilea doctorat, tot în teologie, din 2019.

A fost hirotonit preot în data de 30 ianuarie 2010. A slujit ca preot din 2012 în Cluj-Napoca, iar din din 2007 până în prezent este profesor la Seminarul Teologic din Cluj-Napoca. Între anii 2011-2012 a ocupat funcția de inspector de Religie al județului Cluj iar din anul 2012 până în prezent ocupă funcția de director al Seminarului Teologic Ortodox din Cluj-Napoca. Din anul 2011 până în prezent este inspector eparhial pentru catehizare în cadrul Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului. Începând din anul 2016 este Lector universitar la Catedra de Omiletică și Catehetică a Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca.

Ziarul Lumina din Cluj Napoca consemna în 2019: „În Aula Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, joi, 20 iunie 2019, a fost prezentată, în susținere publică, o teză de doctorat, la disciplina Omiletică-Catehetică, intitulată „Impactul catehezei și al predicii asupra «generației digitale», prin utilizarea noilor tehnologii ale informației și comunicării”, susținută de pr. lect. dr. Liviu Vidican-Manci. Autorul tezei de doctorat este pr. lect. univ. dr. Liviu Vidican-Manci, cadru didactic titular al Facultății de Teologie Ortodoxă și directorul Seminarului Teologic Ortodox din municipiu, care a primit pentru a doua oară titlul ştiinţific de doctor în Teologie, după ce în anul 2012 a obținut titlul de doctor la disciplina Istoria Bisericii Universale.”

Din anul 2019 este membru al ADPMOPC( Association of Digital Media an Orthodox Pastoral Care, Grecia) și IOTA(International Orthodox Theological Association) iar, din 2020, este membru al CEEAMS( Central and Easterrn European Association for Mission Studies).

Prezenta carte, Propovăduirea Evangheliei în era digitală – Impactul catehezei și al predicării asupra  „generației digitale” prin utilizarea noilor tehnologii ale informației și comunicării, este a doua sa teză sa de doctorat, cea menționată în ziarul Lumina.

Dincolo de limbajul impus de o lucrare doctorală și de forma academică cerută, prezenta carte abordează o problematică acută în cadrul bisericilor creștine: cum trebuie apropiată generația erei digitale și care sunt instrumentele, tehnicile și resursele care pot fi utilizate în a le vesti Evangheliei.

Lucrarea, ca orice lucrare de doctorat, are o parte de fundamentare teoretică și una aplicată, analizând realități cercetate în cadrul elaborării  tezei, după cum urmează:

Partea I – Fundamentarea teoretică

1 – Clarificări conceptuale: o anliză diacronică;

2 – Stadiul actual al cercetării;

3 – Religia în era digitală;

4 – Bisericile creștine în fața provoării digitale;

5 – Concluziile părții teoretice.

            Partea a II-a – Studiile practice de analiză a impactului și a calității propovăduirii prin noile tehnologii ale comunicării

  • Studiul I – Corelate ale cunoștințelor și comportamentelor înaintea aplicării programului catehetic;
  • Studiul II – Impactul catehezei digitalizate și clasice asupra cunoștințelor și comportamentelor „digital natives”;
  • Studiul III – Propovăduirea prin intermediul „new digital media”. Studiu de caz: Catehizare și predicare via YouTube;
  • Concluzii generale.

Menționează autorul unul dintre motivele cercetării sale: „Din graficele raportului PewResearch reiese că Creștinismul este față în față cu o realitate neanticipată cu un secol în urmă. Numărul musulmanilor va crește, iar convertirea lor la creștinism e puțin probabilă. Bariera de limbă și cultură sunt fundamentale. Numărul neafiliților va crește și el, iar Occidentul îi cuprinde pe cei mai mulți. Nici în cazul acestora bariera culturală nu va fi ușor de surmontat, dar credem că nici nu va fi imposibil: pe de altă parte, constatăm că România face parte dintre țările unde numărul populației e într-o continua scădere, atât din motive demografice, cât și din cauza emigrării spre alte state. Procesul de catehizare, în condiții date, e cu atât mai important de adus la zi și de luat în considerare. Propovăduirea noastră (cateheză și predică) trebuie să fie îndreptată atât înspre cei care intră în biserică la Sf. Liturghie, cât și înspre cei care își consumă cea mai mare parte din timpul liber  „surfând” pe Internet.”(p.15).

Precum se vede, o lucrare serioasă, documentată și, dincolo de apartenența religioasă a autorului, un material care poate fi de folos oricărui propovăduitor al Evangheliei.

Lectură utilă și dătătoare de idei…

Dr. Valeriu Petrescu