Sugestii de lectură - Războiul adevărului – cum să lupți pentru certitudine într-o epocă a înșelăciunii

Info Adventist 15 mai 2022

Apărarea volorilor creștine este nu doar un deziderat ci adevenit o necesitate într-o lume pătrunsă de spiritul relativismului, materialismului și ateismului.

Războiul adevărului – cum să lupți pentru certitudine într-o epocă a înșelăciunii, de John MacArthur, editura Cartea Creștină, Oradea, 2019.

John Fullerton MacArthur Jr. (n.1939) este un pastor și autor american cunoscut pentru programele sale radio și tv Grace to You. A fost pastor-profesor al Grace Community Church din Sun Valley, California până în 1969, iar acum este Chancellor Emeritus al The Master’s University din Santa Clara, California și al The Master’s Seminary din Sun Valley, California.

Este un Protestant Reformat și un reprezentant proeminent al modului de predicare expozitiv. Este autorul sau editorul a peste 150 de cărți, cea mai cunoscută fiind MacArthur Study Bible, vândută în peste un milion de exemplare. Are o licență de la Free Methodist Church’s Los Angeles Pacific College, un Master of Divinity de la Bible Institute of Los Angeles New Talbot Theological Seminary. A primit un titlu onorific de Doctor of Divinity de la Talbot Theological Seminary.

Și-a început cariera pastorală cântând într-un quartet creștin, apoi ca pastor asociat la Calvary Bible Church, și apoi ca cel mai tânăr pastor al Bisericii nondenominaționale Grace Comunity Church of Sun Valley, California.

A devenit foarte cunoscut datorită programului radio și tv Grace to You care s-a derulat zeci de ani. A mai ocupat funcțiile de președinte al Los Angeles Baptist College și președinte al Master’s Seminary.

Părerile teologice ale lui MacArthur sunt foarte bine conturate. El este un cessationist, fiind unul dintre cei mai cunoscuti oponenți ai continualismului penticostalist și ai mișcării harismatice. El a numit „viziunile, revelațiile, vocile din cer…visele, vorbirea în limbi, profetizarea, experiențele în afara corpului, călătoriile în cer, ungerile, minunile, ca fiind toate false, toate minciuni, toate decepții – atribuite în mod fals Duhului Sfânt”.

Este împotriva femeilor predicator, considerând că slujbele de prezbiter și pastor sunt doar pentru bărbați. Crede, de asemenea în premilenianism, în răpirea secretă a bisericii și într-un mileniu literal. Este adeptul unui arminianism modern și al teologiei harului liber.

Pe de altă parte, MacArthur este adeptul creaționismului recent, pe care îl apără în cartea sa The Battle For the Beginning. El argumentează că „bătălia pentru începuturi este ultima bătălie între două credințe care se exclud reciproc – credința în Scriptură versus credința în ipoteze antiteiste. Nu este de fapt o bătălie între știință și Biblie”.

A fost angrenat în diverse controverse teologice, cum ar fi opoziția împotriva căsătoriei persoanelor de acelaș sex, împotriva hirotonirii femeilor și împotriva mișcării pentru justiție socială.

Spune autorul despre motivele pentru care scrie acestă carte: „La ora actuală, o bună parte a Bisericii vizibile pare să considere că creștinii ar trebui să intre în horă, nu în război. Ideea de a lupta efectiv pentru un adevăr doctrinar este lucrul cel mai străin cu putință de gândirea majorității celor ce frecventează Biserica. Creștinii contemporani sunt deciși să facă lumea să-i placă – timp în care vor, bineînțeles, să se distreze cât se poate de mult. Sunt atât de obsedați să facă biserica să pară „cool” în ochii necredincioșilor, încât nu pot fi deranjați cu întrebări care vor să afle dacă doctrina altei persoane este sănătoasă sau nu. Într-un climat ca acesta, gândul de a cataloga măcar învățătura altcuiva drept falsă (cu atât mai puțin acela de  „lupta” pentru credință) reprezintă o sugestie de prost gust și aflată periculos de mult în opoziție cu tendințele culturale.”(p.15).

Cartea are opt capitole, după cum urmează:

1 – Poate supraviețui adevărul într-o societate postmodernă?;

2 – Războiul spiritual: datorie, pericol și triumf garantat;

3 – Împinși în război: de ce trebuie să luptăm pentru credință?;

4 – Apostazia furișată: cum se strecoară învățătorii mincinoși în biserică?;

5 – Subtilitatea ereziei: de ce trebuie să rămânem vigilenți?;

6 – Răul învățăturilor mincinoase: rătăcirea schimbă harul în desfrânare;

7 – Atacul împotriva autorității divine: tăgăduirea domniei lui Cristos;

8 – Cum să supraviețuiești într-o epocă de apostazie: învățăminte din lecțiile istoriei.

Anexă: de ce este discernământul demodat?

            Este o lucrare binevenită care analizează realitatea postmodernă a societății și tendința bisericii de a se alinia practicilor acestei.

Lectură utilă și care să pună pe gânduri…

Dr. Valeriu Petrescu