Sugestii de lectură - Sindromul „cesăfac” – cum să-ți alegi calea în viață în funcție de darurile pe care ți le-a dat Dumnezeu

Info Adventist 4 septembrie 2022

Cititul unor texte lungi a devenit din ce în ce mai dificil pentru mulți contemporani. Așa că textele scurte, gen tabletele lui Arghezi, sunt mult mai ușor de asimilat.

Sindromul „cesăfac” – cum să-ți alegi calea în viață în funcție de darurile pe care ți le-a dat Dumnezeu, de Savatie Baștovoi, Editura Cathisma, București, 2014.

Savatie Baștovoi ( Ștefan, pe numele său de mirean) este un personaj, mai înainte de a fi un autor…Născut la Chișinău, scriitorul și editorul român a devenit membru al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova și membru al Uniunii Jurnaliștilor din Moldova.

Crescut (ca într-un soi de experiment educativ al părinților săi, ambii cadre didactice) într-un sat atât de mic încât nici nu apare pe hartă, unde nu exista nici școală, nici primărie, nici poliție, nici biserică, Stefan își amintește peste ani vârsta aceasta într-un roman (Iepurii nu mor), care a fost primul roman al unui scriitor moldovean tradus și publicat la Paris și în Italia.

A publicat peste 20 de cărți (poezie, proză și eseu), multe dintre ele traduse și publicate în diverse limbi. Evident, sunt publicate și în România…A scris o mulțime de anchete jurnalistice, a creat sculptură bisericească și a ilustrat cu grafică și acuarelă mai multe cărți. În anumite medii din România, Savatie Baștavoi a devenit o modă…

Autorul abordează în acest volum, în stilu-i caracteristic, diverse teme de actualitate cu profunde semnificații spirituale. Deși textele sunt scurte, sau poate de aceea, ele se citesc ușor și, cred, cu folos.

Temele abordate sunt acestea:

1 – Sindromul „cesăfac”;

2 – A voi sau a dori;

3 – Dorințele sunt un „păcat”;

4 – Despre daruri sau virtuți;

5 – Pilda talanților;

6 – Despre daruri și caractere;

7 – Tipuri de inteligență și de limbaj;

8 – Educația;

9 – Autoritatea celui mai mare și mai bun;

10 – Lecturile;

11 – Bucuria lăuntrică este semn că faci ceea ce trebuie;

12 – Despre așa-zisele emoții pozitive și negative;

13 – Oamenii nu evoluează – totul e o chestiune de limbaj și abilități;

14 – Părinți și copii;

15 – Oameni și destine.

O lectură care pune pe gânduri și, mai ales, care are rolul să stimuleze gândirea în vederea clarificării propriilor opțiuni și concepții despre viață.

Lectură utilă și care să pună pe gânduri…

Dr. Valeriu Petrescu