Sugestii de lectură - Sodoma – anchetă în inima Vaticanului

Info Adventist 18 septembrie 2022

Sodoma și Gomora, cetățile antice ale căror stil de viață a devenit expresie comună care definește aberațiile contrare moralei divine, continuă să fie folosite ca etalon al îndepărtării de adevărul lui Dumnezeu.

Sodoma – anchetă în inima Vaticanului, de Frederic Martel, Editura Rao, București, 2020.

Frédéric Martel (n.1967) este un scriitor, cercetător și jurnalist francez.Are un doctorat în științe sociale de la Universitatea Sorbona, Paris I și patru licențe: filosofie (Universitatea Sorbona, Paris I), științe sociale (Universitatea Sorbona, Paris I), științe politice (Pantheon, Paris II), și legislație publică (Pantheon, Paris II). A fost directorul bibliotecii ambasadei franceze în România(1990-1992) și a lucrat în Ministerul Culturii din Paris. A fost consilier al primului ministru Michel Rocard(1993-1994), apoi a lucrat în Ministerul Muncii și Protecției Sociale și a fost scriitor de discursuri pentru primul ministru Martine Aubry. În perioada 2001-2005 a fost atașat cultural al ambasadei Franței în Statele Unite. A fost, de asemenea, visiting scholar la Harvard University și New York University(2004-2006).

Cele mai cunoscute cărți ale sale sunt: The Pink and the Black, Homosexuals in France since 1968, Mainstream(on global culture), „Smart” și De la culture en Amerique.

În 2019, Martel a publicat Sodoma (tradusă în engleză sub titlul In the Closet of the Vatican). Cartea a fost publicată simultan în opt limbi și a devenit imediat bestseller. Bazată pe mărturia a 421 de cardinali, 52 de episcopi, 45 de nunții papali și ambasadori ai Vaticanului și a sute de preoți,  cartea sugerează că o largă majoritate a preoților și episcopilor din Vatican, incluzându-i pe cei care s-au afirmat ca cei mai homofobi și tradiționali vorbitori despre sexualitate, sunt homosexuali, practicanți sau nu. Cartea a fost remarcată de Colm Toibin, de fostul șef al Ordinului Dominican, Timothy Radcliffe, de istoricul britanic Diarmaid MacCulloch(autorul unei Istorii a creștinismului, tradusă și în română) și de zeci de specialiști. Cartea a fost tradusă în mai mult de 50 de limbi și a devenit bestseller în 12 țări și, de asemenea, bestseller New York Times.

Martel scrie pentru cele mai cunoscute publicații franceze și internaționale și are un program propriu la radio,  „Soft Power”, o emisiune talk show săptămânală și alte emisiuni radio și tv. Activitatea sa academică include conferințe în cele mai prestigioase universități americane ( Harvard, Stanford, Yale, Princeton, Berkeley și MIT), universități din Mexic, Argentina, Brazilia, Hong Kong, China, Japonia, Egipt și în alte peste 12 țări. A predat în Franța  pentru La Institut d’tudes Politiques de Paris și Ecole des Hautes Etudes Commerciales de Paris. Din ianuarie 2021 a fost ales profesor de economie creativă la Zurich University of the Arts, Elveția. Este director academic al Zurich Centre for Creative Economics.

Spune autorul despre cartea sa: „Un secol mai târziu, se pare că unii catolici tot nu îndrăgesc adevărul. Teologi, preoți și ziariști „specializați în problemele Vaticanului” au apreciat că n-ar fi trebuit, nici eu, să public Sodoma; chiar au încercat, la rândul lor, să mă descurajeze. Unii, chiar dintre cei renumiți, foarte bine informați în legătură cu realitatea pe care o descriam, au tăcut de altfel după publicarea cărții, ca și cum n-ar fi observat nimic. Dar, eu insist și confirm. Nu numai că această carte trebuia scrisă și publicată, dar trebuia să fie alcătuită sub forma unui amplu reportaj, o lucrare „non-ficțională narativă”, cu izvoarele și stilul pe care l-am ales, singurele care permit dezvăluirea unei realități prea mult timp ascunse. Sodoma scoate la lumină unul dintre cele mai mari secrete ale epocii noastre.”(p.7-8).

Și mai adaugă autorul, descriind maniera în care a redactat volumul: „Sodoma este un mare puzzle bine gândit: de-a lungul paginilor sale, adun cu grijă piesele, le potrivesc unele cu altele, descriu cu răbdare tot ce văd, dar „descifrarea” de ansamblu nu este dezvăluită decât la sfârșitul cărții. Atunci puzzle-ul este complet. Un capitol, o poveste, o situație nu sunt suficiente pentru a înțelege sistemul; suma faptelor, tot mai multe surse inedite, efectul cumulativ, faptul că am optat pentru formula unei povestiri și nu a unui eseu, tonalitatea în acelaș timp hazlie, gravă și subversivă fac dina ceastă carte una cu totul unică și care dezvăluie secretul. Chiar dacă aș mai reveni asupra lucrării, tot i-aș păstra stilul gayissimo. Vaticanul fiind pentru mine o organizație cu dominantă gay, am fost nevoit pentru a o descrie, să folosesc termeni din „subcultura gay.”(p.8).

Cartea are patru părți, după numele papei care a condus Vaticanul în perioada analizată:

1 – Francisc;

2 – Paul;

3 – Ioan Paul;

4 – Benedict,

cu un total de 24 de capitole.

O lectură incitantă, care te pune pe gânduri. O lectură care poate răspunde unei întrebări tot mai actuale: de ce Uniunea Europeană și , în general, lumea apuseană este atât de încrâncenată pentru a impune cultura gay ca fiind normalitatea.

Lectură utilă, reflexivă și atentă…

Dr. Valeriu Petrescu