Sugestii de lectură - Știință, dragoste, credință – pe viu despre părinții bisericii

Info Adventist 20 noiembrie 2022

În ultima perioadă există un interes tot mai mare în sânul comunității creștine pentru studiul scrierilor așa numiților părinți creștini, adică a teologilor creștini din primele secole.

Știință, dragoste, credință – pe viu despre părinții bisericii, de Cristian Bădiliță, Editura Vremea, București, 2021.

Cristian Bădiliță (n.1968) este  un teolog, eseist, traducător și poet român contemporan. A făcut liceul la Botoșani și Facultatea de Litere la Universitatea București. A studiat teologia la Seminario Conciliar din Madrid. Este doctor în istoria creștinismului antic al Universității Paris IV Sorbona cu teza Les métamorphoses de l’Antichrist chez les Pères de l’Eglise, calificativul summa cum laude. Lucrarea a primit premiul Solomon Reinach al Asociației Eleniștilor din Franța. În perioda 1995-2012 a locuit în Franța unde s-a specializat în literatura patristică greacă și latină, făcând parte și din grupul de traducători ai „Bibliei de la Alexandria” sub coordonarea lui Marguerite Harl.

A debutat cu  poezie în revistele: Ateneu și  Cronica ieșeană încă din timpul liceului.

A predat limbă și literatură greacă veche la Universitatea din Timișoara. În 2001 a început o colaborare cu New Europe College din București, organizând două colocvii internaționale despre Ioan Casian și despre actualitatea Părinților Bisericii. A organizat un al treilea colocviu internațional, despre patristică și ecumenism, în cadrul Universității din Constanța. Cele trei volume ale respectivelor colocvii, ca și teza de doctorat, au apărut la editura pariziană Beauchesne. Tot în cadrul Colegiului Noua Europă a coordonat, din 2003 până în 2011, împreună cu Francisca Băltăceanu și Monica Broșteanu, traducerea comentată a Septuagintei, proiect publicat în colaborare cu editura Polirom și Fundația Anonimul. A coordonat prima editare științifică a scrierilor lui Nicolae Steinhardt, apărute la editura Humanitas. A fost fellow al Institutului de cultură din Trento și al Wissenschaftskolleg zu Berlin. Pe 22 decembrie 2009 a lansat revista electronică OGLINDANET. În luna mai 2011 a devenit membru fondator al Asociației Culturale OGLINDANET.

Cristian Bădiliță a fost implicat în mai multe scandaluri generate de afirmațiile lui la adresa Bisericii Ortodoxe Române. (…). În anul 2011, Cristian Bădiliță a făcut publică scrisoarea sa adresată episcopului greco-catolic Virgil Bercea de la Oradea prin care îi cerea acestuia să fie primit în comunitatea păstorită de el și afirma că părăsește Biserica Ortodoxă Română. La începutul scrisorii, Bădiliță afirmă: În 1991 am recunoscut oficial, prin semnătură, la parohia romano-catolică din Botoșani, autoritatea Papei, fără să renunț vreo clipă la tainele, tradiția sau ritualul ortodoxiei. Ar fi fost inutil, stupid și neloial. Am crezut că prezența mea în BOR va mișca lucrurile spre normalitate, dar acum sunt convins că acest lucru nu se va produce.

În anul 2015, Cristian Bădiliță a intrat într-un nou scandal după publicarea unui scurt articol cu titlul Talibanizarea orașelor din România trebuie să înceteze. La începutul articolului, acesta afirmă următoarele: De ani și ani de zile orașele din România trăiesc un fenomen întâlnit doar în țările musulmane: agresiunea sonoră din partea bisericilor ortodoxe. Aproape fiecare biserică ortodoxă din spațiul citadin românesc dispune de o stație de amplificare, iar slujbele sunt transmise SISTEMATIC pe sute, uneori mii de metri distanță în afara lacașului de cult. Acest lucru este inadmisibil într-o țară membră a Uniunii Europene. Bisericile sunt lăcașuri de cult rezervate credincioșilor; spațiul public este rezervat tuturor locuitorilor unui oraș; a transmite o slujbă religioasă în spațiul comunitar reprezintă o flagrantă încălcare a libertăților cetățenești; nimeni dintre noi nu este obligat să asculte o slujbă creștină pe stradă sau în propria locuință, asa cum, din păcate, se întâmpla în România. Afirmațiile sale au stârnit reacția mai multor clerici ortodocși, în frunte cu Arhiepiscopul Calinic Botoșăneanul, pe atunci arhiepiscop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor.

În anul 2021, într-un interviu acordat publicației Weekend Adevărul, Cristian Bădiliță a făcut o serie de afirmații controversate la adresa islamului și a ortodoxiei. După ce a spus că: Islamul a fost de la bun început un proiect politic, Bădiliță a afirmat: Pe de altă parte, nu pot omite faptul că există o notă comună între ortodoxie și islam. Nu de ordin dogmatic, firește, ci de ordin comportamental, psihologic. Există trăsături comune: formalism, ritualism triumfal, anistorism, gregaritate, amalgamare a religiei și politicului, devalorizarea liberului arbitru și a libertății individuale. 

Spune autorul despre volumul de față: „Știință dragoste credință este o carte de convorbiri cu o serie de patrologi/patristicieni importanți ai zilelor noastre cu care am avut bucuria să lucrez , ori să corespondez în diverse împrejurări. Cartea are o semnificație obiectivă și una subiectivă. Subectiv , ea împlinește visul unui adolescent convertit la hermeneutica biblică prin operele lui Origen, Grigore de Nyssa și Ioan Gură de Aur. Pe atunci căutam maeștri și nu aveam decât o mână de prieteni pasionați de originile culturii europene.”(p.5).

Cei cu care discută Cristian Bădiliță sunt: Monique Alexandre, Marguerite Harl, Enrico Norelli, Juan Jose Ayan Calvo, Attila Jakab, Alain Le Boullec, Giovanni Filoramo, Jean-Noel Guinot, Lucian Turcescu, Î.P.S. Nicolae Corneanu, Ysabel De Andia, marie-Helene Congourdeau, Marius Cuceru, Paul Gehin, Giulia Sfameni Gasparro, Lorenzo Perrone, Alin Suciu.

Este de remarcat dialogul cu Marius Cruceru intitulat Patruistică neoprotestantă, care nu e chiar un dialog despre raportarea neoprotestnților la patristică ci despre raportarea bisericii baptiste, de fapt, a mediului teologic universitar baptist la patristică, Marius Cruceru fiind pastor baptist și cadru didactic universitar de teologie.

O lectură interesantă, din care se poate învăța câte ceva despre începuturile bisericii creștine și despre înțelegerea Scripturii de către biserica creștină timpurie.

Lectură utilă…

Dr. Valeriu Petrescu