Sugestii de lectură - Trei eseuri asupra religiei

Info Adventist 1 noiembrie 2020

Abordarea fenomenului religios a fost dintotdeauna o tentație pentru o mulțime de cercetători care s-au apropiat de fenomen din diverse direcții, nu doar din sfera teologiei…

TREI ESEURI ASUPRA RELIGIEI, de John Stuart Mill, Editura Tracus Arte, Colecția Filosofia credinței, 2018…

John Stuart Mill (1806-1873) a fost un filosof, economist politic și un om angajat în serviciul social. Este considerat unul dintre cei mai influenți gânditori în domeniul istoriei liberalismului clasic și a contribuit esențial la teoria socială, la teoria politică și la economia politică.

A fost un copil precoce. În autobiografia sa el își descrie educația cu multe amănunte. La trei ani a învățat limba greacă. La opt ani citeaîn original Fabulele lui Esop, Anabis de Xenofon, opera completă a luiHerodot și era familiarizat cu Operele lui Lucian, Diogene Laertius, Isocrat eși cu cele șase dialoguri ale lui Platon. Citise enorm istorie (în engleză) și învățase aritmetică, fizică și astronomie. La opt ani a început să studieze latina, lucrările lui Euclid și algebra. La zece ani îi citea cu ușurință pe Platon și pe Demostene. Tatăl lui l-a pus să scrie poezie și prima sa operă a fost o continuare a Iliadei. În timpul liber îi plăcea să citească lucrări de științe naturale ca și romane populare ca Don Quijote și Robinson Crusoe. La 12 ani a început studiul logicii scolastice și în același timp îl citea pe Aristotel în original.

Anii următori a început să studieze economia politică și i-a studiat pe Adam Smith și David Ricardo.La 14 ani a petrecut un an cu familia lui Sir Samuel Bentham în Franța. La Montpellier a participat la cursuri de chimie, zoologie și logică la Faculté des Sciences și a luat cursuri de matematici superioare.

La 20 de ani a avut o tentativă de sinucidere. A avut o prietenie literară cu Auguste Comte, fondatorul pozitivismuluiși al sociologiei. Ca un nonconformist ce era, a refuzat să subscrie la Cele 39 de Articole ale Bisericii Anglicane și, ca urmare, n-a fost acceptat să studieze nici la Oxford, nici la Cambridge. Așa că a luat cursuri la University College, London ca să-l asculte pe John Austin, primul profesor de jurisprudență. A fost ales membru de onoare a American Academy of Arts and Sciences în 1856.

A lucrat pentru vestita British East India Company în diverse poziții în perioada 1823-1858 când aceasta a fost desființată.

Între 1865 și 1868 Mill a servit ca Lord Rector al University of St. Andrews.În aceeași perioadă a fost membru al Parlamentului din partea Partidului Liberal.

Este bunicul filosofului Bertrand Russell. A fost un agnostic și un sceptic.Opera sa este vastă, acoperind o serie de domenii, de la politică, economie, curente filosofice, sociologie și multe altele.

TREI ESEURI ASUPRA RELIGIEI sunt, într-adevăr, trei eseuri asupra religiei, independente unul de celelalte, scrise în perioade distanțate în timp (primele două între 1850 și 1858, iar cel de-al treilea,Teismul, scris mult mai târziu, 1868-1870) și concepute intenționat ca materiale distincte.

Cele trei eseuri sunt:

  • Natura;
  • Utilitatea religiei;
  • Teismul.

Despre aceste trei eseuri, Helen Taylor, fiica vitregă și colaboratoare a lui Mill, scrie în Avertisment la acest volum: „ Găsim des în aceste două eseuri semne care atestă epoca în care au fost scrise. Remarcăm, de exemplu, că nu sunt menționate operele lui Darwin ori ale lui Sir Henry Maine în pasajele în care gândirea autorului se întîlnește cu cea a acestor scriitori; sau în care autorul tratează chestiunile care se vor discuta mai târziu într-o manieră la care el ar fi făcut aluzie, dacă operele acestor creatori ar fi fost publicate înaintea epocii în care au fost concepute eseurile.

Ultimul eseu al acestui volum aparține unei epoci diferite: a fost scris între 1868  și 1870, dar n-a fost conceput ca o continuare a primelor două pe care le oferim aici și nici nu trebuia să apară împreună cu ele. Pe de altă parte, este cert că autorul considera că opiniile exprimate în aceste diverse eseuri au un fundament comun.”(p.9-10).

Pentru a vă face o idee despre stilul acestui om de geniu,voi cita mici fragmente din cele trei eseuri: „Natura, naturalul și grupul de termeni derivați sau înrudiți etimologic cu ele au ocupat întotdeauna un loc important în gândurile și sentimentele omenirii. Lucrul nu este surprinzător când luăm în calcul ce reprezintă aceste cuvinte, privite din perspectiva semnificației lor inițiale și evidente.”(p.13 – Natura)

„S-a remarcat uneori cât de mare este numărul scrierilor dedicate validității religiei, redactate fie de apologeți, fie de detractori, și cât de mic este numărul celor care iau ca obiect de studiu utilitatea ei, cel puțin din perspectiva discuției sau a controversei.”(p.69 – Utilitatea religiei).

„Dezbaterea, care subzistă de mult timp între partizanii și adversarii religiei revelate, și-a schimbat esențial caracterul, la fel ca toate celelte dezbateri rămase fără soluție, de la un secol la altul.[…] Există în această schimbare o trăsătură atât de izbitoare încât este recunoscută de toată lumea, și anume, îndulcirea tonului prin care adversarii religiei susțin dezbaterea.”(p.117 – Teismul).

O carte care merită citită pentru a fi la curent cu evoluția poziționării de-a lungul timpului a celor care nu sunt religioși.

Lectură utilă și atentă…

Dr. Valeriu Petrescu