Sugestii de lectură - Uimit de Hristos-Călătoria mea de la Iudaism la Ortodoxie

Info Adventist 4 decembrie 2022

Convertirile unor evrei la creștinism sunt întotdeauna interesante pentru că ele înseamnă, în primul rând, acceptarea lui Isus Hristos ca Mesia și Dumnezeu.

Uimit de Hristos-Călătoria mea de la Iudaism la Ortodoxie, de Pr. James A. Bernstein, Editura Ecclesiast, Sibiu, 2010.

Tatăl părintelui A. James Bernstein, Isaac, s-a născut în 1909 în Orașul Vechi al Ierusalimului, unde a crescut și a fost hirotonit rabin evreu ortodox de către Rabinul-șef al Palestinei. Trei din patru bunici ai lui James sunt îngropați pe Muntele Măslinilor. În 1941, în toiul celui de-al Doilea Război Mondial, părinții săi au luat ceea ce se crede a fi ultima navă civilă care a părăsit Țara Sfântă pentru SUA.

Părintele James s-a născut pe 6 mai 1946 în Lansing, Michigan. În urma Holocaustului, tatăl său și-a pierdut încrederea în Dumnezeu, la fel ca mulți evrei și a decis să locuiască într-un cartier neevreiesc din Woodhaven, Queens, New York. Cu toate acestea, familia mergea la o sinagogă evreiască conservatoare. În tinerețe, pr. James era un jucător activ de șah. La 13 ani a câștigat Campionatul SUA de șah juniori la divizia sub 16 ani. De asemenea, a câștigat Campionatul de șah al liceului din New York, trei din patru ani.

La 16 ani a avut o experiență majoră care i-a schimbat viața. După ce a citit și a crezut în Noul Testament, Arnold a trăit o experiență de convertire creștină intensă, foarte dramatică. A devenit un creștin protestant evanghelic independent, dar nu s-a alăturat niciodată unei biserici. În timp ce locuia un an în Israel, în 1967, la granița dintre Ierusalim și Betleem, a izbucnit Războiul de șase zile. După război, a fost printre primii care s-au mutat în Orașul Vechi, locuind cu creștini arabi în apropierea locului în care s-a născut tatăl său.

La întoarcerea în America, a devenit președinte al Intervarsity Christian Fellowship la Queens College of the City University of New York, unde și-a luat licența în economie în 1970. După absolvire, s-a mutat din New York în San Francisco Bay Area cu Moishe (Martin ) Rosen să înființeze o nouă organizație protestantă evanghelică numită Evrei pentru Isus.

La începutul anilor ’70, a devenit liderul a ceea ce s-a numit Mișcarea lui Isus și a făcut parte din personalul unei cruciade pentru Hristos din Berkeley, California, numită Frontul Creștin de Eliberare Mondială, condusă de Jack Sparks. În 1975 a devenit slujitor în Biserica Ortodoxă Evanghelică din Berkeley, dar ulterior i-a părăsit în 1981, împreună cu soția și copiii săi, pentru a se converti la Creștinismul Ortodox Canonic (OCA). Timp de 8 ani, din 1978 până în 1985, pr. James a lucrat, de asemenea, ca supervizor principal de producție în Silicon Valley, făcând „cipuri” de circuite integrate.

În 1985 s-a mutat împreună cu familia în zona New York City, unde a urmat Seminarul Ortodox Sf. Vladimir din 1985 până în 1989 și a primit diploma de Master în Divinitate, mai 1989. Pe 10 iulie 1988 a fost hirotonit preot în Arhiepiscopia Ortodoxă Antiohiană și a slujit timp de trei ani ca asistent al părintelui Joseph Allen la St. Anthony’s din Bergenfield, New Jersey.

Din 1990, părintele James slujește la Biserica Ortodoxă Antiohiană Sf. Paul din Lynnwood, Washington, unde, în 1994, a fost construit un nou templu bisericesc. Părintele James a jucat un rol esențial în aducerea în Biserica Ortodoxă a unei congregații protestante din Arlington, WA numită Grace Community Church. Acea biserică se numește acum Biserica Ortodoxă Antiohiană Sfântul Andrei. El a slujit ca Decan al Protopopiatului Pacific Northwest al Arhiepiscopiei Ortodoxe Antiohiene din 1997 și pe 18 aprilie protopop. Pr. James a scris o carte intitulată Surprised By Christ: My Journey from Judaism to Orthodox Christianity (adică prezenta lucrare. Cuvântul înainte este scris de Preafericitul Iona (ROCOR).

Părintele James are, de asemenea, cinci broșuri publicate de Conciliar Press intitulate „Ortodoxia: evreiesc și creștin” / „Care a venit mai întâi: Biserica sau Noul Testament? / „Comuniunea: o afacere de familie: de ce Biserica Ortodoxă practică comuniunea închisă”,/ „Evanghelia creștină originală” și „Raiul și iadul, focul divin al iubirii lui Dumnezeu”.

Jonah, Mitropolit a toată America și Canada (Biserica Ortodoxă din America), spune în Binecuvântare la cartea de față: „Dorința și nevoința Părintelui James pentru a-L cunoaște pe Dumnezeu l-au dus de la iudaism la creștinism, trecând prin cultele evanghelice, mișcarea Evrei pentru evrei, și strădaniile unei comunități de Evangheliști de a ajunge la Biserica creștină autentică. Experiențele sale au trecut peste un spectru fascinant de curente culturale și religioase din ultima jumătate a secolului al secolului XX- lea. […] mai mult decât o autobiografie, părintele James ne oferă un rezumat al urcușului său duhovnicesc și intelectual. Vasta sa experiență și educație oferă cărții o perspectivă unică.”(p.7).

Cartea are meritul, pe lângă faptul că narează o experiență de viață, că deschide o ușă spre gândirea unui personaj cu un parcurs spectaculos și riscă întrebări în ceea ce privește destinația finală a acestuia. De ce experiențele sale anterioare nu au fost suficient de convingătoare pentru alegerea sa. Un alt avantaj al lucrării este acela că prezintă, pe fundalul experienței autorului, diverse medii religioase și cuturale din ultima jumătate de secol.

Lectură utilă și născătoare de întrebări…

Dr. Valeriu Petrescu