Sugestii de lectură - Un Mare Preot milos și vrednic de încredere – studii din Epistola către Evrei

Info Adventist 27 martie 2022

Epistola către Evrei ocupă un loc special în rândul Epistolelor Noului Testament. S-au scris și se scriu o mulțime de comentarii referitoare la acestă Epistolă.

Un Mare Preot milos și vrednic de încredere – studii din Epistola către Evrei, de David Martyn Lloyd-Jones, Editura Perla Suferinței, Dărmănești, 2020.

David Martyn Lloyd-Jones (1899–1981) a fost un predicator protestant și medic velș care a fost influent în aripa calvinistă a Mișcării Evanghelice britanice în secolul al XX-lea. Aproape 30 ani a fost slujitorul Westminster Chapel din Londra.

S-a născut la Cardiff și a copilărit în Llangeitho, care este asociată cu Redeșteptarea Metodistă Velșă. A studiat la Londra la o grammar school în perioda 1914-1917 și apoi a studiat medicina la St. Bartholomew’s Hospital. A obținut licența în medicină la University of London și a devenit membru al Royal College of Physicians. Timp de doi ani a ezitat să dea curs chemării pe care o simțea de a predica, apoi s-a întors în Walles unde s-a căsătorit și a început să slujească într-o biserică din Aberavon (Port Talbot).

După zece ani de slujire la Aberavon s-a întors la Londra unde fusese chemat să slujească la Westminster Chapel ca pastor asociat cu G. Campbell Morgan, apoi , după pensionarea acestuia, a continuat ca singurul pastor al capelei. A devenit președinte al Inter-Varsity Fellowship of Students, cunoscută azi ca Universities and Colleges Christian Fellowship.

A fost un puternic oponent al creștinismului liberal, care devenise majoritar în multe denominațiuni creștine, și pe care el îl considera aberant. I-a îndemnat pe cei de aceeași părere (mai ales anglicani) să-și părăsească denominațiunile și să se unească.

A fost cunoscut pentru stilul său de predicare expozitivă, predicile sale de duminică dimineața și seara erau urmărite de mulțimi de oameni, astfel că a început să țină studii biblice vineri seara, care, de fapt, erau predici în acelaș stil. Îi lua luni și chiar ani să expună un capitol biblic verset cu verset.

În 1966, în cadrul National Asseambly of Evangelicals, organizat de Evangelical Alliance, i-a chemat pe evanghelici să iasă din bisericile lor unde „erau uniți cu oameni care negau și erau opuși doctrinelor importante ale mântuirii.” Această chemare a fost interpretată ca adresându-se, în primul rând, evanghelicilor din Church of England ( Biserica anglicană), deși el se adresase tuturor denominațiunilor în rândul cărora existau aripi liberale. În cursul întâlnirii John Stott s-a opus lui Lloyd-Jones, deși, mai tîrziu și-a cerut scuze și l-a apreciat foarte mult. Totuși controversa a continuat. Astfel s-au format două grupări în cadrul evanghelicilor britanici.

În 1968, în urma unei operații importante, Lloyd-Jones s-a retras din poziția de pastor al Westminster Chapel. Restul vieții l-a folosit pentru editarea predicilor sale pentru publicare, sfătuind pe alți pastori, răspunzând scrisorilor primite și participând la conferințe. Dintre cele peste 40 de cărți publicate,  cele mai cunoscute sunt seria de 14 volume de Comentarii la Epistola către Romani, primul volum fiind publicat în 1970. Ultima dată a predicat pe 8 iulie 1980 în Barcombe Baptist Chapel.

Martyn Lloyd-Jones este foarte admirat în sânul multor denominațiuni creștine.Unul dintre elementele moștenirii sale, mult discutat, este relația sa cu mișcarea carismatică. A fost un susținător al botezului cu Duhul Sfânt.

A fost unul dintre cei mai influenți predicatori ai secolului al XX-lea. Au fost publicate o mulțime de volume cu predicile sale. În cartea sa, Preaching and Preachers, publicată în 1971, autorul descrie crezul său cu privire la predicare ca fiind „logic on fire”. El credea că folosirea  logicii de către predicator este vitală, dar conceptul său despre logică nu se suprapunea pe conceptul iluminist. De aceea el îl numea logic on fire, adică logica inspirată și călăuzită de Duhul Sfânt.

Cartea cuprinde 19 studii din Epistola către Evrei:

 • Mântuirea – cea mai mare nevoie;
 • Singura cale de scăpare oferită de Dumnezeu;
 • Autoritatea Evangheliei;
 • De ce este măreață mântuirea?;
 • Scopul venirii Lui;
 • Moartea Lui pentru noi;
 • Două perspective, două destine;
 • Nu-i este rușine să ne numească „frați”;
 • O mântuire așa de mare;
 • Frați;
 • Pe deplin Dumnezeu, pe deplin om;
 • Marele nostru Preot credincios, neschimbător;
 • Maturitate deplină;
 • Modelul;
 • Poporul lui Dumnezeu;
 • Evitarea judecății viitoare;
 • Dacă Dumnezeu este pentru noi;
 • Cele două perspective;
 • Nu le este rușine de Dumnezeul lor.

O lectură care îmbogățește sufletul și ne poate apropia de Dumnezeu.

Lectură ușoară, folositoare și atentă…

Dr. Valeriu Petrescu