Târgul de misiuni, legătura dintre voluntari și oportunități misionare

Info Adventist 8 noiembrie 2022

Entitățile caută să crească numărul oportunităților de voluntariat în cadrul proiectelor locale sau internaționale.

Nu trebuie neapărat să îți părăsești țara natală pentru a schimba viața cuiva. Adesea, oportunitățile misionare li se adresează persoanelor care au la dispoziție un timp limitat, oferindu-le șansa de a le sluji localnicilor cu nevoi specifice, din orașe mari sau mici.

Există și alte oportunități care necesită mai mult timp și pregătire, ceea ce duce la o imersiune culturală mai lungă și mai intensă. Adevărul este că există oportunități de slujire misionară care răspund nevoilor diverse ale voluntarilor. Un târg de misiuni recent care a avut loc în timpul celei de-a VI-a ediții a evenimentului „Eu voi merge” organizat de Facultatea Adventistă Bahia din Bahia, Brazilia, a încercat să prezinte multe dintre aceste oportunități de slujire și să facă legătura între ele și voluntarii adventiști care doresc să se implice în misiuni în zona lor sau în alte regiuni și chiar pe alte continente, au declarat organizatorii evenimentului.

În interiorul centrului de evenimente din campus, mai multe agenții misionare au organizat standuri pentru a arăta unde și cum au adus schimbări, invitându-i pe voluntari să se înscrie în proiectele lor. Una dintre aceste agenții a fost Institutul LUSS (Logistics Uniting Solidarity and Sustainability), care de trei ani se ocupă de construirea de cisterne de apă și de asigurarea securității alimentare prin utilizarea grădinilor familiale sau comunitare. Institutul contribuie, de asemenea, la dezvoltarea economică prin activități generatoare de venituri.

„Am decis să ne concentrăm eforturile asupra Piauí, unul dintre statele [din Brazilia] cu cele mai mari nevoi. Am adoptat 25 de comunități”, a declarat președintele Institutului LUSS, Guto Oliveira. „Scopul nostru este ca oamenii să obțină independență, autonomie și demnitate”, a subliniat el.

Oliveira a recunoscut dimensiunii spirituale în întregul proces. „Întotdeauna, scopul nostru este să le aducem oamenilor mântuirea. Nu are rost să le îmbunătățim viața pe acest Pământ și să ignorăm viața lor veșnică. De asemenea, nu putem vorbi doar despre speranța noastră în timp ce ei mor de foame.”

Proiectele de voluntariat sunt programate întotdeauna în timpul vacanțelor școlare, când grupuri de 15 persoane petrec 10 zile construind cisterne de apă în regiunea São Raimundo Nonato. Voluntarii au construit 100 de cisterne doar în acest an calendaristic.

Grupurile de voluntari se formează în campusuri universitare, precum Facultatea Adventistă Bahia, și în biserici adventiste locale. O altă strategie de succes este lansarea unor campanii pe Instagram în cadrul cărora se pot înscrie cei care doresc să fie voluntari. Locurile pentru următoarea inițiativă misionară, programată pentru ianuarie 2023, au fost deja ocupate, au declarat liderii Institutului LUSS.

„Observăm transformări foarte importante în [viețile] celor care se implică într-un proiect misionar”, a spus Oliveira. „În ciuda faptului că se află în Brazilia, călătoria în regiunea semiaridă Piauí devine o călătorie interculturală, deoarece este total diferită de [modul în care] trăiesc majoritatea brazilienilor, în special cei din regiunile de sud și sud-est. Toată lumea este de acord că viața este foarte diferită acolo.”

Dincolo de frontiere

Pentru cei care doresc să plece în străinătate, Agenția Adventistă pentru Dezvoltare, Refacere și Ajutor (ADRA) din America de Sud oferă patru tipuri de oportunități de voluntariat: locale, de urgență, călătorii de scurtă durată și slujire de durată.

Iar pentru cei care vor să își lărgească orizonturile, Middle East University (MEU) le oferă sud-americanilor posibilitatea de a participa la un program de studiere a limbii engleze în Liban. „Vrem ca în viitor să aibă mai multe oportunități de a sluji”, a declarat Rafael Garcia, de la MEU.

Garcia a precizat că această oportunitate aduce rezultate concrete. „Am fost pastor aici, în Brazilia, și am vrut să slujesc, dar trebuia să învăț limba engleză”, a spus el. „Visam să lucrez în Fereastra 10/40”, regiunea dens populată a lumii în care creștinismul a pătruns cel mai puțin.

Garcia a povestit că a mers în Liban, a studiat acolo limba engleză și a fost invitat să fie pastor în Egipt. „Am lucrat acolo timp de câțiva ani, iar apoi am fost chemat la MEU, unde slujesc în calitate de capelan”, a spus el. „Oportunitățile au apărut datorită cunoașterii limbii învățate.”

Potrivit lui Garcia, avantajul de a studia în Orientul Mijlociu este că studenții se află deja în câmpul misionar, ceea ce facilitează adaptarea la cultura și obiceiurile locale. Mulți nu au văzut încă această oportunitate, a spus el, pentru că nici măcar nu știu de existența Middle East University, „De aceea suntem prezenți [la târgul de misiuni]”, a completat el.

Autor: Jefferson Paradello/ Diviziunea Sud-americană, și Departamentul de Comunicare

Sursa: Adventist Review