Tinerii ajung la rase, culturi și comunități diferite cu ocazia Zilei Globale a Tinerilor

Info Adventist 29 martie 2021
Ziua Globală a Tinerilor a început în 2013 ca inițiativă a Departamentului Tineret al Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea. În timpul evenimentului inaugural, au fost organizate la nivel mondial doar proiecte de slujire a celor din jur. În ultimii opt ani, Ziua Globală a Tinerilor a crescut exponențial, influențând mii de tineri și creând sute de proiecte de slujire a comunităților locale. „Este o oportunitate pentru tinerii Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea din întreaga lume să colaboreze … și să fie mâinile lui Isus”, spune Gary Blanchard, directorul Departamentului Tineret la nivelul Conferinței Generale.
În fiecare an, evenimentul are o temă specifică. „Ajungând la alții: Culori, Culturi și Comunități” a fost tema anului 2021, preluată din istoria femeii de la fântână și a interacțiunii intenționate a lui Isus cu ea. El a ieșit din tiparul de gândire al timpului și a intrat în discuție cu o persoană care era diferită de el din punctul de vedere al sexului, religiei și al rasei. El a vorbit cu ea despre problemele care o interesau, dar nu s-a certat. El nu mai era un rabin mustrător, ci era Cel mai bun Prieten al ei; ea a dorit să spună tuturor despre întâlnirea cu El.

Amintind de capitolul 4 din Evanghelia după Ioan, Blanchard afirma: „Biblia spune că El a intenționat să treacă prin Samaria. A fost o prioritate pentru El. El este exemplul nostru; noi Îl urmăm în calitate de ucenici ai Săi. De asemenea, este important să nu rămânem în grupurile noastre restrânse, învingând comoditatea. Dacă nu vom face acest lucru, nu vom putea vreodată să secerăm. Trebuie să ajungem la fiecare națiune, fiecare limbă și fiecare popor. Trebuie să mergem la cei care au o altă culoare a pielii, o altă cultură ca noi, sau la cei din alte comunități.”

Cum vor face tinerii acest lucru în 2021? Creând intenționat conversații. Liderii tineri din toate regiunile Bisericii vor crea programe de misiune specifice zonei lor. Departamentul Tineret oferă următoarele sugestii de activități: vizitarea nou-veniților în comunitatea locală; oferirea de hrană; mijlocirea în rugăciune pentru alții; descoperirea vecinilor care au nevoie de ajutor medical și colaborarea cu cei care oferă servicii medicale; descoperirea oamenilor care au nevoie de consultanță legală și ajutarea lor; crearea de ocazii în care comunitatea să învețe despre alte culturi astfel încât ei să le înțeleagă și să le trateze cu respect. Aceste acțiuni cer planificare, dar fiecare grup de tineri va căuta metode prin care poate fi „o predică” într-un mod tangibil, intenționat.

Din cauza restricțiilor cauzate de COVID-19, în multe dintre orașele lumii, evenimentul anului acesta va fi o combinare a activităților în mediul online cu cele în mod fizic. Cei care vor lucra „vor urma toate regulile”, spune Blanchard. „Ei vor purta măști, se vor spăla pe mâini, și vor păstra distanța … unii vor participa în online.” Tinerii pot oferi studii biblice în mediul online, pot crea conținut pentru TikTok sau Instagram, și pot participa la programul de evanghelizare al Adventist World Radio (Radio Adventist Mondial, n.tr.) prin telefon.

„Scopul central al Zilei Internaționale a Tinerilor nu este doar existența unui alt program sau eveniment”, spune Blanchard, „ci este impulsionarea tinerilor să facă din slujire un stil de viață. Sperăm că interacțiunea cu diferite rase, culturi și comunități nu se întâmplă doar o dată pe săptămână sau pe an. Dacă tinerii ar prinde gustul slujirii, mulți dintre ei vor încerca din nou și vor dori să se implice în „One Year in Mission” (Un An în Misiune, n.tr.), Mission Caleb (Misiunea Caleb, n.tr.) sau în „100k Project” (Proiectul 100k, n.tr.). Acestea sunt oportunități pentru ca tinerii care simt chemarea pentru slujire să meargă mai departe.”

Începutul Zilei Internaționale a Tinerilor de anul acesta a fost marcat de trei programe de o oră, organizate pe pagina de Facebook a Departamentului Tineret (@GCYouthMinistries) în data de 19 martie 2021.