Treizeci de credincioși adventiști din Honduras și-au pierdut casele după incendiul de pe insula Guanaja

Info Adventist 7 octombrie 2021

A fost afectată și școala adventistă, însă biserica a fost cruțată.

Atunci când focul a cuprins insula Guanaja din golful cu același nume în primele ore ale dimineții de sâmbătă, 2 octombrie 2021, liderii și credincioșii adventiști de pe insulă au acționat rapid pentru a preveni daunele aduse școlii, bisericilor și comunității. Incendiul a distrus sau avariat peste 200 de case și sedii de firme. A fost afectat etajul al treilea al școlii, iar 30 de credincioși adventiști și-au pierdut casele și bunurile, au declarat liderii bisericii.

„Din momentul în care am fost anunțați, la ora 5:00 dimineața, pastorii, liderii conferinței și credincioșii adventiști din Honduras au început să ceară protecția lui Dumnezeu asupra credincioșilor de pe insulă, asupra clădirilor bisericii și asupra școlii”, a declarat Adan Ramos, președintele Bisericii Adventiste din Honduras.

O scenă tristă și tragică

Jorge Mairena, secretar executiv al Bisericii Adventiste din Insulele Bahía, care cuprinde insulele Roatán, Guanaja și Útila, a declarat că a călătorit împreună cu ceilalți administratori de pe insula Roatán pe Guanaja de îndată ce acest lucru a fost posibil. Au ajuns la prânz. „Ne aflam în fața unei imagini triste și tragice”, a declarat Mairena. „Fusesem pe insulă în urmă cu o săptămână, am vizitat bisericile și am vorbit cu credincioșii care începuseră o campanie de redeșteptare.” Mairena a adăugat că la Instituto Adventista de Guanaja, școală gimnazială și liceu, la care în acest an sunt înscriși 130 de elevi, se desfășura, de asemenea, săptămâna de consacrare.

La sosire, Mairena și ceilalți administratori ai misiunii i-au găsit pe evangheliști, pe pastori și pe credincioși asigurându-se că focul a fost stins. „Am constatat că biserica adventistă de limba engleză fusese salvată de flăcări, îmbibată de apă în urma eforturilor elicopterelor pompierilor de a opri focul”, a precizat el. Se pare că etajul al treilea al școlii a protejat biserica de lemn, a spus Mairena. Iglesia Adventista del Cayo din Guanaja a fost prima biserică înființată pe insulă, în anul 1892, structura ei fiind construită în acea perioadă, după care a fost renovată de-a lungul anilor.

Adventiștii au intervenit repede pentru a ajuta victimele

Liderii Bisericii au adus în mica lor barcă pâine, alimente, lapte și apă. Biserica adventistă de limba spaniolă de pe insulă a transformat imediat clădirea într-un centru de distribuție în care credincioși adventiști voluntari au contribuit la ajutarea celor afectați de incendiu. „Am văzut credincioșii lucrând din greu chiar dacă nu vorbeau aceeași limbă. Erau uniți pentru a ajuta comunitatea”, a declarat Mairena. Alți credincioși adventiști din bisericile învecinate au pregătit hrană pentru voluntarii care au lucrat neobosit în urma incendiului. Autoritățile din Honduras au început să trimită bunuri la centrul de distribuție pentru ca biserica să se ocupe de etapele următoare.

Potrivit lui Mairena, numeroși credincioși adventiști și-au exprimat recunoștința pentru protecția lui Dumnezeu și pentru că au fost salvați de flăcările care înaintau rapid.

Bisericile din Roatán și Útila au devenit centre de colectare pentru bunurile care urmează să fie trimise în Guanaja în zilele următoare, a declarat Mairena. „În acest moment, este nevoie urgentă de alimente și îmbrăcăminte și ne concentrăm asupra lor. Vom colabora cu ADRA [Agenția Adventistă pentru Dezvoltare, Refacere și Ajutor] pentru a vedea cum putem contribui la eforturile de reconstrucție.”

Mairena a declarat că, deși, aparent, incendiul a afectat doar o clasă de la etajul al treilea, apa a ajuns și la etajele inferioare. Amploarea pagubelor se va cunoaște abia după ce inginerii structurali vor finaliza evaluarea în zilele următoare.

Școala bilingvă a început anul școlar într-un scenariu hibrid, combinând cursurile cu prezență fizică și cele online. Acum, școala este închisă pe o perioadă nedeterminată. „Știm că doi profesori și-au pierdut locuințele în incendiu”, a declarat Mairena.

Donații pentru Guanaja

Ramos a declarat că bisericile din Honduras și-au mobilizat credincioșii pentru a aduna alimente, bunuri și îmbrăcăminte care vor fi trimise în Guanaja. „Am deschis, de asemenea, un cont bancar pentru a colecta fonduri și a-i ajuta în această perioadă dificilă pe cei care au pierdut totul”, a adăugat Ramos.

ADRA Honduras va evalua nevoile de pe teren în următoarele zile, a precizat Ramos.

Insula Guanaja are o mare însemnătate pentru Biserica Adventistă din întreaga Americă Centrală, a explicat Ramos. „Solia adventă a ajuns pe insulă în anii 1890, iar prima biserică înființată a fost cea din Guanaja, în anul 1892. După doi ani a fost inaugurată și prima școală adventistă.” Din Guanaja s-a răspândit mesajul adventist în toată America Centrală, a subliniat acesta. „La un moment dat, întreaga populație a insulei era adventistă, iar astăzi, deși numărul locuitorilor de pe insulă a crescut [la peste 5.500 de persoane], mulți se consideră adventiști, deși nu sunt membri sau nu frecventează biserica.”

Pe insulele Roatán, Guanaja și Útila sunt 3.600 de membri ai Bisericii Adventiste care se întâlnesc în 31 de biserici și grupe. Conferința din insulele Bahía administrează șapte școli și licee.

Autor: Libna Stevens, Diviziunea Interamericană

Sursa: Adventist Review