Un fond special pentru proiectele misionare de la firul ierbii

Acasă 4 mai 2022

În curând, bisericile locale creativ și preocupate de misiune vor putea accesa fonduri în valoare totală de milioane de dolari datorită noului „Mission Impact Fund” [Fond cu impact misionar] al Conferinței Generale (CG). Înființat printr-un parteneriat între Trezoreria CG și Departamentul Planned Giving & Trust Services [PGTS, Dăruire planificată și servicii de consultanță economică], fondul va aea ca scop sprijinirea inițiativelor care se încadrează în direcția strategiei „Eu voi merge”, acordându-li-se prioritate celor inițiate de bisericile locale.

„Sperăm că prin acest fond îi vom transmite fiecărui credincios adventist de ziua a șaptea că administrația Bisericii Adventiste la nivel mondial se preocupă cu adevărat de ceea ce se întâmplă în comunitățile lor”, a declarat directorul PGTS, Dennis R. Carlson. „Vedem lucrarea lor și o susținem pe deplin.”

Încurajăm creativitatea

Spre deosebire de alte fonduri pentru lucrarea misionară administrate de Conferința Generală, „Mission Impact Fund” nu e limitat de tipul de proiect sau de localizarea geografică, iar principalul său obiectiv constă în finanțarea proiectelor de la nivel local.

„Spre deosebire de alte fonduri, acesta va fi distribuit în întreaga lume, iar fondurile vor fi disponibile anual, pentru fiecare diviziune”, a explicat Carlson. „De asemenea, acesta nu este restricționat, ceea ce înseamnă că banii pot fi folosiți pentru a construi o școală, pentru a plăti un salariu, pentru a finanța evanghelizarea… orice! Atâta timp cât scopul este acela de a îndeplini misiunea în cadrul actualului plan strategic al Bisericii «Eu voi merge», îl vom lua în considerare. Dar scopul fondului va fi modelat și de planurile strategice viitoare.”

Potrivit lui Carlson, din momentul introducerii sale în cadrul consiliului de primăvară (12-13 aprilie), mai multe diviziuni au cerut deja informații suplimentare.

„Au fost persoane care ne-au întrebat ce fel de proiecte sunt acceptate. Nu am oferit indicații specifice în mod intenționat”, a declarat el. „Nu vrem să înăbușim creativitatea. Dacă precizez că un proiect ar trebui să fie asemenea proiectului X, s-ar putea să nu existe niciodată proiectele Y și Z, care ar fi putut fi foarte bune. Nu vrem să limităm opțiunile bisericilor locale. Vrem să ne trimită ideile lor nebunești pentru a vedea cum le putem transforma în realitate.”

Identificarea lucrării lui Dumnezeu

Pe lângă faptul că ar crea oportunități pentru creativitatea în slujire la nivel local, departamentul PGTS este încântat și de modul în care fondul va contribui la dezvoltarea activității misionare în întreaga lume.

„În trecut, fondurile proveneau din daruri speciale, apoi ajungeau în trezorerie și nu știam niciodată ce se întâmpla cu ele”, a explicat Carlson. „Anul trecut am avut parte de o repartizare semnificativă și ar fi frumos să împărtășim povești specifice despre modul în care, cu ajutorul acestui fond, darurile oamenilor au avut impact asupra misiunii bisericii și au îndeplinit porunca lui Hristos.”

În timp ce unele fonduri care provin din daruri speciale pot fi utilizate doar pentru anumite lucruri – de exemplu, pot fi dedicate în mod special evanghelizării sau construirii unui spital în Africa – fondurile fără restricții sunt greu de urmărit. Această problemă permanentă a inspirat crearea „Mission Impact Fund”.

„Discutam cu președintele Ted Wilson despre a povesti despre folosirea darurilor speciale, iar el le-a prezentat ideea celorlalți administratori. Trezorierul de atunci, Juan Prestol, a început să lucreze la ea. Apoi, când acesta s-a pensionat, noul trezorier, Paul Douglas, l-a pus în mișcare. El a avut o viziune în acest sens, iar lui îi datorăm impactul local și caracterul local al fondului”, a declarat Carlson.

Acum că „Mission Impact Fund” este aproape devenit realitate, Carlson spune că este încântat să le poată raporta donatorilor cu privire la locul și modul în care au fost folosiți banii lor pentru îndeplinirea misiunii.

„În calitate de director al Departamentului Planned Giving & Trust Services, mă entuziasmează faptul că vom vota fiecare dolar care este cheltuit din acest fond. Vom ști unde s-au dus. Iar atunci când aceste proiecte vor fi finalizate, diviziunea trebuie să ne trimită un raport cu privire la ceea ce s-a făcut cu banii. Prin intermediul diviziunii vom primi videoclipuri, fotografii și povești pentru a-i încuraja pe ceilalți membri ai bisericii să fie credincioși și să își amintească modul în care a lucrat Dumnezeu.”

Cum poate fi utilizat fondul

„Mission Impact Fund” este alcătuit în principal din dobânzi nerestricționate din darurile speciale ale credincioșilor adventiști, precum și din daruri specifice pentru „Mission Impact Fund”. Vor merge la „Mission Impact Fund” 80% dintre toate repartizările fără restricții către PGTS și 100% dintre darurile specifice.

„Vom vedea că fondurile vor intra an de an pentru acest scop. S-ar putea să nu fie atât de multe ca anul trecut, dar nu vor lipsi. Deși nu este un fond de dotare, acesta va funcționa astfel încât, în fiecare an, 20% din soldul total să fie distribuit în anul următor”, a explicat Carlson. „Fiecare dolar primit va fi distribuit pe parcursul a cinci ani, fiind folosit direct pentru misiune.”

Soldul inițial estimat pentru „Mission Impact Fund” este de aproximativ 12,5 milioane de dolari americani. Acest lucru înseamnă că 2,5 milioane de dolari vor fi distribuite pentru a fi utilizate în anul 2022. Fondul alocat pentru anul 2023 va fi anunțat în cadrul Consiliului anual din [toamna lui] 2022.

Propunerea de proiect pentru „Mission Impact Fund” a justificat acest lucru astfel: „Reglementarea cu privire la buget prevede cheltuirea a până la 20% din orice dobânzi nerestricționate sau daruri specifice primite în anul următor și în fiecare dintre anii ulteriori. Acest lucru asigură un echilibru între a nu cheltui toate resursele într-un singur an și a nu păstra banii necheltuiți pentru o perioadă nedeterminată.”

Cum se solicită finanțarea

Bisericile locale vor putea solicita finanțarea prin depunerea unei propuneri de proiect pentru „Mission Impact Fund”, urmând procesul indicat de diviziunea lor. Departamentul PGTS al diviziunii pe teritoriul căreia se găsesc va înainta proiectul pentru aprobare PGTS din cadrul CG.

„Chiar dacă accentul este pus pe biserica și comunitatea locală, sistemul va trebui să funcționeze prin lanțul ierarhic – de la câmp sau conferință, apoi la uniune și diviziune”, a explicat Carlson. „Nu vrem ca bisericile să facă ceva independent care să fie în contradicție totală cu direcția diviziunii lor. Deși biserica va supraveghea ea însăși proiectele, diviziunea va fi paznicul.”

Conform propunerii de proiect, ideile misionare pot fi inițiate chiar de diviziune sau pot lua naștere la nivelul bisericii locale, înainte de a fi aprobate de conferință, de uniune și de diviziune. De asemenea, proiectele pot fi implementate în mai multe biserici, dar pot fi considerate în continuare un singur proiect.

Trezoreria Conferinței Generale va colabora cu PGTS în fiecare an pentru administrarea fondului și pentru a se asigura că resursele sunt distribuite în mod corespunzător și va promova fondul în întreaga lume prin intermediul departamentelor PGTS din cadrul diviziunilor.

Anul acesta, termenul limită pentru trimiterea propunerilor de proiect către Departamentul PGTS din cadrul CG este 1 august. Propunerile vor fi analizate, iar deciziile de finanțare vor fi anunțate în cadrul Consiliului anual din anul 2022. În 2023 și în anii ulteriori, proiectele vor trebui depuse până la 1 mai, iar deciziile de finanțare vor fi anunțate în cadrul Consiliului anual din anul în care este depusă propunerea.

În prezent, propunerea de proiect pentru „Mission Impact Fund” este încă în curs de elaborare de către departamentul IT al CG, dar va fi disponibilă în următoarele săptămâni. Între timp, bisericile locale cu idei misionare creative sunt încurajate să anunțe conferința locală cu privire la planurile lor, astfel încât să fie pregătite să depună cererea atunci când va începe procesul de depunere a proiectelor. Dacă doriți să donați direct pentru „Mission Impact Fund” sau dacă aveți întrebări, le puteți trimite la [email protected]

Autor: Maryellen Hacko

Sursa: Adventist News Network