Un fost deținut ajută alți deținuți

Info Adventist 25 mai 2022

Joymir Guimarães coordonează inițiativa de resocializare prin lectură și studiu biblic.

În Brazilia, tot mai mulți credincioși adventiști de ziua a șaptea se implică în lucrarea din penitenciare, venind în întâmpinarea nevoilor deținuților care au nevoie de susținere socială și spirituală. În acest context, numeroși deținuți citesc cărți adventiste și solicită studii biblice, iar zeci de persoane au fost deja botezate.

În ultimii ani, un parteneriat între entitățile guvernamentale și biserici a făcut ca religia și credința să devină o parte importantă a procesului de ajutare a deținuților să își îmbunătățească viața și să prevină recidiva.

În regiunea din jurul capitalei Brasilia, Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea le-a oferit autorităților ajutorul pentru a atinge aceste obiective. Doar în acea regiune, lucrarea în penitenciare răspunde nevoilor a peste 16.000 de deținuți, au raportat liderii Bisericii.

Joymir Guimarães este coordonatorul regional al proiectului. El știe ce face, deoarece și-a văzut propria viață transformată de inițiative similare cu cele pe care ajută să le implementeze acum în penitenciare. Cu ani în urmă, Guimarães a fost închis în penitenciarul Papuda, unul dintre cele mai mari din Brazilia. Acolo a găsit speranța în Dumnezeu și o nouă viață.

Guimarães spune că nu a vrut să păstreze această speranță doar pentru el. Acum s-a întors în închisoare, de data aceasta cu un permis special care îi permite să încurajeze alți deținuți cu mesaje biblice.

„Spiritualitatea este extrem de importantă pentru reinserția celor care își ispășesc pedeapsa”, a spus Guimarães. „Am fost unul dintre ei, complet uitat, dar Biserica [Adventistă] a crezut în mine. Acest lucru m-a ajutat să o iau de la capăt. Acum m-am întors pentru a-i ajuta pe alții.”

Guimarães a explicat că inițiativele pe care le coordonează în cadrul lucrării în penitenciare pot ajuta la recuperarea dependenților de droguri, sprijină membrii familiei și încurajează învățarea printr-o activitate intitulată „Página Virada” [„Pagina întoarsă”].

Página Virada

În parteneriat cu Ministerul Muncii și cu Departamentul de Justiție și Cetățenie din cadrul districtului federal, se încurajează lectura. În schimb, deținuții pot solicita reducerea pedepsei. Aceștia se întâlnesc de două ori pe săptămână nu doar pentru a citi, ci și pentru a discuta despre ceea ce au citit.

Conform inițiativei, deținuții au la dispoziție până la 30 de zile pentru a citi o carte și a scrie un raport de lectură. Dacă obțin suficiente puncte, ei pot solicita reducerea pedepsei cu patru zile pentru fiecare carte, cu un maximum de 48 de zile pe an. Experții evaluează rapoartele scrise, iar cele mai bune sunt premiate, a explicat Guimarães.

„Suntem foarte mulțumiți de rezultate”, a declarat Guimarães. „Folosim lecturile și pentru a aplica ceea ce citesc în viața lor. Discutăm despre ce pot face pentru a ieși dintr-o viață de criminalitate, care sunt opțiunile lor și le oferim câteva linii directoare. Deținuții încep să aibă o nouă viziune asupra vieții și spun că nu s-au gândit niciodată din acea perspectivă.”

Zeci de voluntari susțin lucrarea în penitenciare, printre ei numărându-se pastori, capelani, avocați și psihologi. Fiecare profesionist ajută într-un mod specific, a explicat Guimarães. „În timpul vizitelor, voluntarii vorbesc cu deținuții și folosesc relatări biblice pentru a aduce momente de reflecție și schimbare în viața lor”, a completat el.

Autor: Rafael Brondani/ Diviziunea Sud-americană și Adventist Review

Sursa: Adventist Review