Un pastor din Donețk ajută civilii de pe linia frontului

Info Adventist 17 ianuarie 2023

Timp de aproape opt luni, pastorul Maksym Lazarev a evacuat civili din localități de pe linia frontului, iar celor care au decis să nu plece le-a dus ajutoare umanitare. A distribuit peste 70 de tone de alimente și medicamente.

Pastorul Lazarev locuiește în Donețk de patru ani, mutându-se aici din Sumy. Aici este pastor al bisericilor adventiste de ziua a șaptea din Sloviansk și Kramatorsk.

După izbucnirea conflictului, pastorul Lazarev a fost nevoit să își pună principala activitate pe loc secund pentru a se concentra asupra ajutării civililor din regiune. El spune că acesta este „serviciu voluntar” și, împreună cu soția și prietenii săi, sunt voluntari în Donbas și în alte regiuni ale Ucrainei.

„Activitatea noastră de voluntariat a încept ca răspuns la nevoile identificate. La începutul lunii martie, am decis să ne mutăm împreună cu familia dintr-un apartament din Sloviansk într-o casă din Kramatorsk. Văzând numărul mare al persoanelor strămutate intern din Volnovakha și Izium, am organizat un adăpost temporar acasă”, își amintește pastorul Lazarev.

În plus, Lazarev și soția lui s-au implicat în evacuarea civililor din Harkov, Donețk și Luhansk. Ei au adus oameni din regiunile periculoase în adăpostul lor din Kramatorsk, iar apoi i-au trimis în Dnipro și Lviv. Potrivit lui Lazarev, au reușit să scoată peste 1.000 de persoane din bombardamente cu propriul autovehicul.

„Acum ne implicăm mai puțin în evacuarea civililor și mai mult în distribuirea ajutorului umanitar, cel mai frecvent în regiunea [Donețk]. Orașele diferă, dar cel mai adesea sunt Bakhmut, Kostiantynivka, Toretsk, Siversk și Soladar”, declară pastorul Lazarev.

În luna iunie, pastorul Lazarev și familia sa s-au mutat în Dnipro. Aici, spune el, îi este mai ușor să găseasă ajutor, transport și combustibil. El și soția sa au dus diferite lucruri în regiunile periculoase: pâine, apă, produse de igienă, pachete cu alimente, îmbrăcăminte, medicamente etc. Până în prezent au livrat deja peste 70 de tone de produse de primă necesitate.

Ajutorul, explică pastorul Lazarev, le-a fost oferit de diferite fundații caritabile și biserici protestante. De asemenea, banii donați de bisericile [adventiste] au fost folosiți pentru ajutoare umanitare.

El spune că este înfricoșător să mergi în orașele și satele de pe linia frontului, iar acest lucru se simte cel mai mult în timpul bombardamentelor și pe drumuri necunoscute.

„Mai ales atunci când părăsim un loc calm pentru unul mai puțin calm, iar rațiunea ne întreabă: «Unde te duci?». Dar este suficient să ne amintim fericirea oamenilor chiar și pentru simpla apă potabilă și a copiilor fericiți că pot mânca – uneori și dulciuri – și uităm de frică și mergem să îi ajutăm”, spune pastorul.

Lazarev spune că în această perioadă a trecut prin mai multe situații în care viața lui ar fi putut să se sfârșească. De exemplu, o dată scotea oameni din Izium și a fost atacat. Un fragment de bombă a lovit rezervorul, însă nu a știut despre el și și-a continuat drumul. Numai un miracol l-a salvat. El este încredințat că miracolul a fost realizat de Dumnezeu.

„Au fost numeroase situații dificile. Mai ales când o persoană încearcă să își ia cât mai multe lucruri și întârzie voluntarii, motiv pentru care nu avem timp să luăm alte persoane sau când ne-au cerut să luăm pe cineva din familie, am petrecut mult timp căutând adresa, iar cei căutați au refuzat să plece. Pe de altă parte, au fost și alții care nu ne-au așteptat”, își amintește cu regret pastorul Lazarev.

El spune că, indiferent de opiniile celor pe care îi vizitează, cel mai important este să le ușureze dificultățile.

„Pe copilul nostru, care face greșeli, nu încetăm să-l iubim. Nu îi spunem: «Îndură, aceasta este urmarea faptelor tale», ci încercăm să îl ajutăm”, subliniază pastorul.

Lazarev spune că slujirea oamenilor îl ajută să simtă căldură și bucurie. El crede că oricine poate fi voluntar acolo unde se găsește. Este suficient să cumperi alimente, să găzduiești o persoană nevoiașă sau să donezi bani spre organizații de binefacere.

„Când facem bine, cu siguranță se va întoarce. Atâta timp cât putem face acest lucru, mai ales într-o perioadă atât de dificilă pentru țara noastră, merită să o facem. Și, credeți-mă, la final vom avea parte de o răsplată incredibilă”, conchide pastorul Lazarev.

Sursa: Adventist News Network