Un premiu prestigios pentru o cercetătoare a spitalului adventist din Sydney

Info Adventist 7 septembrie 2022

Ann Liebert a fost premiată pentru cercetările ei privind folosirea terapiei cu lumină în tratarea bolii Parkinson.

O cercetătoare a spitalului adventist din Sydney, Ann Liebert, a câștigat premiul Rosalind Franklin în domeniul științei acordat de Royal Society pentru lucrarea sa care demonstrează că terapia cu lumină este eficientă în ameliorarea simptomelor clinice ale bolii Parkinson. Prestigiosul premiu se oferă pentru lucrări științifice publicate de femei.

Lucrarea lui Liebert, „Remote Photobiomodulation Treatment for the Clinical Signs of Parkinson’s Disease: A Case Series Conducted during COVID-19” [Tratarea simptomelor clinice ale bolii Parkinson prin fotobiomodulare: O serie de cazuri analizate în timpul pandemiei de COVID-19], a fost publicată în revista Photobiomodulation, Photomedicine, and Laser Surgery în anul 2021. Este prima lucrare de acest gen care demonstrează rolul fotobiomodulării (PBM) în ameliorarea simptomelor bolii Parkinson.

Boala Parkinson este o boală neurodegenerativă progresivă pentru care nu există opțiuni curative și există puține alte opțiuni de tratament. Există o legătură puternică între axa microbiom-intestin-creier și boala Parkinson.

În studiul lui Liebert, desfășurat în cadrul Clinicii de terapie prin fotobiomodulare a spitalului adventist din Sydney, au fost înscriși șapte participanți care au fost tratați cu PBM la nivelul abdomenului și al gâtului de trei ori pe săptămână, timp de 12 săptămâni.

Participanților le-au fost evaluate mobilitatea, echilibrul, cogniția, motricitatea fină și simțul mirosului înainte de începerea tratamentului, după 12 săptămâni de tratament în clinică și după 33 de săptămâni de tratament la domiciliu.

S-a demonstrat că o serie de simptome ale bolii Parkinson precum mobilitatea, cogniția, echilibrul dinamic, rezultatele la testul spirală și simțul mirosului au fost îmbunătățite prin terapia PBM.

„Studiul nostru arată că PBM s-a dovedit a fi un tratament sigur și aparent eficient pentru o serie de simptome clinice ale bolii Parkinson”, a declarat Liebert. „Ameliorările au fost menținute pe toată durata tratamentului, până la un an, într-o boală neurodegenerativă în cazul căreia ne așteptăm să aibă loc un declin. Niciun alt tratament nu a realizat acest lucru.

În mai multe studii s-a observat că microbionul pacienților cu Parkinson este radical alterat, anumite proteine călătorind din intestin spre creier. Disbioza intestinală indică o boală inflamatorie. Aplicarea luminii la nivelul stomacului stimulează organismul să producă substanțe antiinflamatorii. Odată ce inflamația este redusă, organismul intră în homeostazie, ceea ce poate avea efecte clinice pozitive.”

Liebert a spus că simte că premiul li se datorează numeroșilor cercetători care au contribuit la înțelegerea mecanismelor terapiei prin lumină încă din 1994.

„De asemenea, sunt recunoscătoare spitalului adventist din Sydney și, în mod deosebit, mentorului meu, profesorul Goeffrey Herkes, pentru sprijinul acordat cercetării mele și pentru că a permis ca această inovație clinică să schimbe tratamentul multor oameni din întreaga lume”, a declarat ea. „În urma cercetărilor actuale, am dezvoltat un dispozitiv pentru tratarea simptomelor bolii Parkinson, certificat atât în Australia cât și în Europa, care poate fi folosit acasă.”

Ca urmare a cercetării, Liebert a devenit cofondatoarea unei companii australiene care utilizează PBM în tratarea simptomelor bolii Parkinson și a altor boli neurodegenerative.

Autor: Maddi Glover/ Adventist Record

Sursa: Adventist Review