Utilizatori ai jocului Heroes Players se botează, alte mii urmează studii biblice

Info Adventist 30 martie 2022

Jocul Bible trivia al Bisericii Adventiste sărbătorește luna aceasta un an de la lansare.

Creat de Departamentul Comunicare al Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea în parteneriat cu Hope Channel, popularul joc Heroes: The Bible Trivia a sărbătorit un an de la lansare pe 25 martie. 

Jocul nu doar că a îmbunătățit cunoștințele biblice a peste 120.000 de persoane, cei mai mulți cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani, ci a și inspirat mulți utilizatori să urmeze studii biblice și să fie botezați. 

William Timm, coordonatorul studiilor biblice Heroes din Brazilia, spune  că este încurajator să fim martorii entuziasmului tinerilor cu privire la cunoștințele biblice.

„Mă bucur să văd că biserica noastră folosește diferite tipuri de abordare pentru a-i atrage în special pe tineri și consider că deschidem o lume de oportunități”, a declarat el. „Studierea Bibliei poate fi foarte incitantă, iar faptul că vedem noi studenți venind spre noi prin intermediul unui joc demonstrează că este nevoie să fim pregătiți să vedem instrumente, caracteristici și comportamente noi ca fiind ocazii minunate de predicare a Evangheliei.”

În acest efort continuu de îmbunătățire a caracteristicilor aplicației, Hope Channel își propune să lanseze jocul în hindi, chineză și tagalog, cu ocazia primei aniversări. De asemenea, a fost programată lansarea unei noi serii de studii biblice despre cele trei solii îngerești. Aceasta va fi o completare binevenită la seria de studii biblice „The Big Questions”, accesibilă online[1] sau prin intermediul aplicației.

Potrivit declarației managerului proiectului Heroes, Jefferson Nascimento, peste 2.300 de studenți participă la studiile biblice „The Big Questions” (1.190 în engleză, 576 în portugheză, 435 în spaniolă, 104 în franceză și 19 în română), fără să includem aici studiile urmate prin intermediul Novo Tempo [Hope Channel Brazilia] și care numărul total a ajuns la aproape 3.000 de participanți.

În ciuda asimilării entuziaste a jocului, Nascimento recunoaște că este dificil de urmărit modul în care progresează participanții sau câți oameni sunt botezați ca urmare a acestor studii.

„Pentru a schimba acest lucru, creăm o versiune offline a studiilor biblice, astfel încât să poată fi folosită ca ghid în bisericile locale, în cluburile de exploratori, în grupele mici și în școli”, spune el.

Mărturia lui Gabriel Harrison

Aplicația Heroes este deosebit de populară în Brazilia, unde canalul adventiste de televiziune Novo Tempo își propune să-l promoveze.

Gabriel Harrison, un tânăr care studiază la Seminarul Teologic Adventist, a împărtășit Adventist News Network [Agenția Adventistă de Știri, ANN] modul în care această aplicația a aprofundat relația lui cu Dumnezeu:

„Am ajuns să cunosc jocul prin intermediul Instagram, pe profilul canalului de televiziune Novo Tempo, și mi-a plăcut mult ideea de joc biblic. Deși cunoșteam deja povestirile și eroii jocului, când am jucat Heroes am putut să-mi dau seama că nu știam chiar totul despre toate personajele. M-am simțit motivat să mă întorc la Biblie și să caut detalii pe care nu le văzusem până atunci. Astfel, Heroes m-a încurajat să aprofundez textul biblic și să cercetez mai atent relatările biblice”, spune el. 

Ceea ce este important este faptul că Harrison a spus că Heroes i-a schimbat perspectiva și l-a învățat cât de plăcut poate să fie studiul Bibliei. 

„Am înțeles că studiul Bibliei poate – și ar trebui – să fie o delectare, un lucru pe care să-mi placă să-l fac. Am înțeles că aceasta este voia lui Dumnezeu. El vrea să ne bucurăm să fim conectați la Biblie și, ca urmare, să fim în legătură cu El.”

Mărturia lui Daniel Geber

În timp ce mulți creștini au descoperit că Heroes îi inspiră în umblarea lor cu Dumnezeu, pe alții, Heroes i-a însoțit în descoperirea lui Hristos. O astfel de persoană este Daniel Geber, care a fost botezat ca urmare a utilizării aplicației Heroes și care a împărtășit cu generozitatea mărturia sa pentru ANN:

„Înainte să-L întâlnesc pe Isus, eram în lume. Eram ateu”, începe el. „Eram cu câțiva prieteni, colegi de facultate, la o bere, iar unul dintre ei credea în Dumnezeu. M-a întrebat: «De unde crezi că vin emoțiile și gândurile noastre?» Am fost cu adevărat afectat de această întrebare.”

După luni de zile în care s-a tot gândit la întrebarea aceea, Geber a început să-și dea seama de un lucru: conștiința umană trebuie să aibă în spatele ei un creator. „Nivelul de profunzime al emoțiilor și gândurilor noastre nu poate să apară la întâmplare, trebuie să fie planificat într-un fel”, spune el.

Geber a început să studieze mai mult despre designul inteligent. „Am început să urmăresc dezbateri între creștini și atei și să citesc argumentele lor. Am ajuns să cred că Dumnezeu există, astfel că am început să studiez Biblia ca să aflu mai mult.”

Pe măsură ce a studiat, Geber a aflat și despre Sabat. În timp ce se ruga cu privire la asta, a văzut un anunț despre un loc de muncă la Heroes: The Bible Trivia Game

„Am vrut o astfel de slujbă, pentru că era vorba de un joc biblic”, explică el. „Însă se căuta un programator, iar eu eram designer de sunet. Cu toate acestea, am trimis cererea. Îmi doream din toată inima să lucrez la acel proiect.”

În urma cererii lui, echipa de la Heroes l-a contactat pe Daniel ca să afle mai mult despre aptitudinile lui. „În timpul acelor conversații, am aflat că sunt adventiști de ziua a șaptea”, spune Geber. „A fost primul meu contact cu adventiștii, și i-am văzut pe niște oameni fericiți și prietenoși.”

Din întâmplare, câteva luni mai târziu, Geber a primit în cutia poștală un exemplar al studiilor biblice ale Școlii de Sabat. „Era pentru un vecin din clădirea în care locuiam, dar a ajuns la mine”, spune el. „M-am gândit că este un semn că trebuie să merg la biserică.”

Într-o duminică, Geber a mers pentru prima dată în vizită la biserica adventistă din apropiere, la biserica adventistă centrală din Natal (Brazilia). „Acolo, erau câțiva oameni”, spune Geber. „Fiind la început, nu mi-am dat seama că nu era ziua potrivită”. Apoi le-a povestit colegilor lui de la Heroes despre experiența lui, iar aceștia au vorbit cu liderii bisericii locale și le-au spus că Geber avea să fie acolo Sabatul următor.

„A fost o primire specială, pentru că cineva mă cunoștea și m-a prezentat bisericii”, spune Geber. „Am mers la o grupă a Școlii de Sabat formată din tineri. A fost o zi uimitoare. Vreau să fiu în acel loc toată viața!” Apoi, Geber a urmat un curs de studii biblice cu un prieten pe care l-a întâlnit la biserică și a fost botezat două luni mai târziu.

„Aplicația Heroes m-a ajutat să am mai multe cunoștințe despre Biblie. Ilustrațiile sunt drăguțe, tinerești. Am devenit mai interesat de Biblie, iar echipa cu care lucrez m-a însoțit pe drumul spre Isus”, spune el.

Mărturia lui Adriano Luz

Un alt tânăr a fost botezat în septembrie 2021, în parte datorită aplicației Heroes. Directorul web și de televiziune al Novo Tempo, Adriano Luz, a povestit despre fiul său, care are dislexie și căruia nu îi place să citească, dar căruia îi place să joace Heroes. L-a rugat pe tatăl lui să-l lase să joace pe telefonul lui și a continuat să citească povestirile fiecărui erou pentru a putea să câștige puncte și să avanseze. Jocul l-a ajutat să se apropie de Isus și, mai târziu, a fost botezat. 

Mărturiile adunate de Hope Channel demonstrează felul în care adaptarea slujirii cu ajutorul jocului și al animațiilor atractive are un impact profund asupra tinerilor din toată lumea. 

„Jocurile sunt populare în întreaga lume, dar oamenii trebuie să știe despre existența lor pentru a le juca. Cred că Biserica noastră face o treabă uimitoare prin răspândirea jocului Heroes”, a declarat Timm.

Sursa: Adventist News Network


[1] https://study.heroesbibletrivia.org/?_ga=2.253580864.81557487.1647323980-1095430444.1646627534