Vaccinurile anti-COVID-19 sunt indicate persoanelor cu probleme cardiovasculare?

Info Adventist 9 februarie 2021

Analiza și sfaturile unui specialist în sănătate din cadrul Universității Loma Linda

Informațiile concrete pot ajuta la reducerea anxietății și a nesiguranței, iar înțelegerea vaccinurilor anti-COVID-19 în vederea luării unei decizii informate are același efect.

Purvi Parwani, cardiolog la Institutul Internațional al Inimii de la Universitatea Loma Linda, California, Statele Unite, oferă informații și îndrumare privind vaccinurile anti-COVID-19 pentru persoanele cu factori de risc cardiovascular și pentru cele cu antecedente de complicații cardiovasculare.

Parwani spune că vaccinurile anti-COVID-19 sunt sigure pentru persoanele cu factori de risc cardiovascular, pentru cei cu probleme cardiace și circulatorii de durată și pentru cei cu antecedente de infarct sau pentru supraviețuitori de accident vascular cerebral. Deoarece pacienții cu astfel de afecțiuni prezintă un risc mai mare de infectare severă cu virusul COVID-19, ea îi îndeamnă pe acest tip de pacienți să se vaccineze cât mai repede posibil cu două doze din același vaccin, dintre cele disponibile.

Când vine vorba de vaccinare, beneficiile depășesc cu mult riscurile pentru persoanele cu afecțiuni cardiovasculare, spune Parwani. În timp ce vaccinurile anti-COVID-19 produc riscuri extrem de rare de reacții alergice, cum ar fi șocul anafilactic, ea spune că există un risc mai mare de a contracta COVID-19, în special în [regiunile cu] o rată crescută de infectare. Infectarea cu virusul COVID-19 ar putea duce la complicații care pun în pericol viața pacienților cu probleme cardiovasculare.

Multe organizații și-au exprimat sprijinul în ceea ce privește vaccinul anti-COVID-19: Administrația Statelor Unite pentru Alimente și Medicamente (FDA) a aprobat vaccinurile Pfizer-BioNTech și Moderna; Centrele Statelor Unite pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) recomandă vaccinarea; o declarație recentă a Asociației Americane a Inimii (AHA) îi încurajează pe pacienții cu afecțiuni cardiovasculare să se vaccineze.

„Organizațiile cardiovasculare de top din țară, colegii mei și eu însămi, toți credem în integritatea științifică, în rigoarea și munca asiduă care au dus la dezvoltarea ambelor vaccinuri. Suntem mereu preocupați de pacienții noștri și le dorim tot ce este mai bine”, spune Parwani.

Printre participanţii la testarea vaccinurilor s-au numărat cei peste 65 de ani și persoane cu afecțiuni cardiovasculare sau cu factori de risc, precum diabetul, tensiunea arterială ridicată, boala pulmonară obstructivă cronică sau cu antecedente de infarct.

„Milioane de oameni au fost vaccinați până acum, și nu am observat nicio tendință periculoasă la niciunul dintre vaccinuri. Ambele sunt eficiente și apreciate ca fiind sigure.”

Parwani spune că efectele secundare ale vaccinului anti-COVID-19, similare celor observate la vaccinurile antigripale, includ durere la locul injecției, dureri musculare, durere de cap, frisoane, dureri articulare și febră. Aceste efecte adverse de așteptat ar trebui să dispară în decurs de 72 de ore de la administrarea dozei de vaccin. Până acum nu există nicio dovadă care să sugereze că pacienții cu probleme cardiovasculare au mai multe efecte secundare decât populația generală, spune ea. Ea raportează, de asemenea, că la persoanele în vârstă se întâlnesc, în general, mai puține efecte secundare decât la persoanele tinere.

Cei care au avut COVID-19 ar trebui, de asemenea, să se vaccineze, conform declarației lui Parwani. Perioada de imunitate împotriva virusului, după infectare, se pare că este de aproximativ 90 de zile, după care apare riscul de reinfectare. Cei care au fost infectați ar trebui să aștepte până când simptomele dispar și, sub îndrumare medicală sau la dispoziția medicului, pot să iasă din izolare, ca apoi să se vaccineze.

Parwani oferă 10 sfaturi adaptate pacienților cu probleme cardiovasculare:

  • Este de remarcat faptul că neliniștea provocată de vaccinare este larg răspândită în comunitate și prezentă la multe persoane. Trebuie să știți că neliniștea provocată de vaccinare, nu vaccinul în sine, ar putea fi responsabilă de unele simptome. Încercați să vă relaxați înainte de a merge la vaccinare.
  • Dacă aveți complicații cardiovasculare importante și sunteți îngrijorat cu privire la ceea ce va urma după vaccinare, asigurați-vă că vaccinarea dumneavoastră va avea loc la o clinică medicală.
  • Respectați protocolul de așteptare de până la 30 minute în zonă, după vaccinare, pentru depistarea oricărui efect secundar imediat.
  • Dacă suferiți de complicații cardiovasculare, cum ar fi angină pectorală sau fibrilații, înainte de a merge la vaccinare, luați-vă toate medicamentele, cum ar fi beta-blocante, antiagregante plachetare sau anticoagulante. Dacă sunteți îngrijorat de faptul că anxietatea v-ar putea declanșa dureri în piept, luați cu dumneavoastră o pastilă de nitroglicerină, pentru orice eventualitate.
  • Dacă urmați un tratament cu antiagregante plachetare sau anticoagulante, așteptați-vă la sângerare sau o vânătaie în jurul locului unde a intrat acul în piele.
  • Dacă sunteți sub medicație cu Warfarin sau Coumadin, verificați-vă cu regularitate raportul normalizat internațional (INR), pentru a vă asigura că sunteți în limitele normale. Dacă valoarea INR-ului este foarte mare, puteți să aveți risc de sângerare, fapt ce ar ar putea constitui o problemă pentru vaccinare. Discutați problema cu medicul dumneavoastră, înainte de a merge la vaccinare.
  • La vaccinare, anunțați-l pe cel care vă administrează vaccinul despre medicamentele pe care le luați și despre potențialul de sângerare. Este posibil să fie nevoie să apese pe locul de injectare mai mult decât la alții, ca să oprească sângerarea.
  • Înainte de a merge la vaccinare, luați-vă timp să discutați liber cu cardiologul dumneavoastră. Discuția cu o persoană în care aveți încredere poate să conteze foarte mult.
  • Pregătiți-vă ca a doua doză de vaccin să fie mai puternică sau cu mai multe efecte secundare decât prima doză. Asigurați-vă că vă odihniți suficient de mult, măcar în următoarele 24 de ore după vaccinare.
  • Programați-vă momentul vaccinării. Dacă vă vaccinați vinerea, puteți avea avantajul de a nu pierde o zi de serviciu. Pe de altă parte, dacă aveți probleme cardiovasculare semnificative, luați în considerare o programare în cursul săptămânii, în cazul în care aveți nevoie de sfatul medicului dumneavoastră pentru apariția eventualelor efecte secundare, o zi sau două, după vaccinare.

Parwani spune că, din moment ce nu se știe dacă persoanele vaccinate pot să transmită COVID-19 la alte persoane, lucrul cel mai important este ca toți să respecte în continuare, și după vaccinare, măsurile de siguranță COVID-19, cum ar fi purtarea măștii, spălarea mâinilor și distanțarea fizică, pentru a-i proteja pe ceilalți – în special pe cei cu risc.

Autor: Lisa Aubry, Universitatea Loma Linda

Sursa: Adventist Review