Vizita lui Ted Wilson în Filipine a avut loc la momentul potrivit

Info Adventist 10 decembrie 2021

De la vize la elicopter, Dumnezeu planifică totul perfect.

Vizele de călătorie au sosit la momentul potrivit. Ploaia abundentă s-a oprit la momentul potrivit. Un incident cu elicopterul a fost evitat la momentul potrivit.

Dacă am alege un titlu pentru recenta călătorie a președintelui Conferinței Generale, Ted Wilson, o variantă posibilă ar fi „la momentul potrivit”. Fiecare dificultate, de la documentele de călătorie până la starea vremii și mijloacele de transport, a părut să se rezolve la momentul potrivit.

Călătoria desfășurată în perioada 2-21 noiembrie, încununată cu botezul a aproximativ 40.000 de persoane, servește ca reamintire a modului minunat în care Dumnezeu planifică întotdeauna lucrurile, a declarat Wilson.

„Trebuie doar să urmăm călăuzirea Domnului, iar El ne oferă tot ceea ce avem nevoie, la momentul potrivit”, a spus el.

Însă incertitudinea a persistat până în ultimul moment cu privire la efectuarea primei călătorii internaționale a lui Wilson după izbucnirea epidemiei de Covid-19.

Cu câteva luni în urmă, Diviziunea Asia de Sud-Pacific a Bisericii Adventiste, pe al cărei teritoriu se află statul Filipine, l-a invitat pe Wilson să facă o călătorie de 14.000 km de la sediul Bisericii mondiale din statul american Maryland până în Filipine. Liderii diviziunii căutau să reînnoiască entuziasmul misionar al membrilor bisericii.

„Unii ar putea să se întrebe: «De ce o călătorie atât de lungă, în vreme de Covid?»”, a spus Kevin Costello, secretar executiv adjunct al Diviziunii Asia de Sud-Pacific, care a fost implicat în pregătirile acestei călătorii. „Adevărul este că vestea venirii lui în Filipine a început să însuflețească membrii în urmă cu șase luni.” În perspectiva vizitei unui președinte al Conferinței Generale, membrii bisericii au organizat grupe mici din extremitatea nordică până în cea sudică a țării, a spus Costello. Grupele mici urmăreau să stabilească relații cu membrii comunităților și să le slujească acestora din punct de vedere fizic, emoțional, social și spiritual.

Grupele mici aveau să pregătească seriile de prezentări biblice care urmau să fie organizate la nivel național. Diviziunea l-a invitat pe Wilson să vorbească la întâlnirile desfășurate în  apropiere de capitala filipineză Manila, pe insula Mindoro, pe insula centrală Cebu și pe insula sudică Mindanao.

Provocările călătoriei

Emoțiile s-au intensificat în săptămânile premergătoare sosirii lui Wilson, dar un obstacol major amenința călătoria. Filipine nu își deschisese granițele pentru străini. Un înalt diplomat filipinez, Bienvenido Tejano, care este și pastor adventist, a făcut apel la Ministerul filipinez de externe pentru a le acorda vize speciale lui Wilson și celor 42 de persoane care intenționau să participe la prezentările biblice. Viza lui Wilson a sosit în ziua zborului.

„După ce planificasem totul luni la rând fără a ști dacă planul nostru urma să se materializeze, dar sperând că pandemia se va termina până atunci, viza a sosit în ultimul minut”, a spus Wilson.

A sosit la timp.

După ce au aterizat pe aeroportul din Manila, Wilson și soția lui, Nancy, s-au trezit prinși în hățișul birocrației cauzate de pandemia de Covid. Aveau vizele, aveau dovada vaccinării, aveau declarațiile completate, dar le lipsea documentul care să confirme rezervarea camerei de hotel în Manila. Tuturor noilor sosiţi li se cere să intre în carantină la hotel.

„Am ajuns la aeroport, am fost întâmpinați de echipa de protocol și am trecut prin toate formalitățile până când am ajuns, în cele din urmă, în punctul în care era nevoie de un lucru simplu – confirmarea rezervării hotelului, pe care, însă, nu o aveam”, a spus Wilson.

După o așteptare prelungită, soții Wilson au primit permisiunea să intre în țară.

„Aceasta a fost pur și simplu o minune”, a spus Wilson. „Totul în ultimul moment. O minune!”

La timp!

Primele botezuri

În timpul celor zece zile de carantină, Wilson a lucrat prin Zoom, participând la consiliul anual al diviziunii și luând cuvântul la încheierea întâlnirilor de evanghelizare de la Universitatea Adventistă din Filipine, aflată la 50 km sud de Manila. Wilson a urmărit pe Zoom botezul a 147 de persoane, care s-a desfășurat în bazinul de înot al universității. În total, alte aproximativ 6000 persoane au fost botezate în 110 loduri de pe cuprinsul Uniunii de Conferințe Filipine Nord.

După ce a ieșit din carantină, Wilson și ceilalți 42 de vizitatori au călătorit pe insula Mindoro, unde sute de foști rebeli și-au depus armele în urma ascultării Adventist World Radio [Radio Adventist Mondial]. În prima seară a conferințelor biblice din Roxas, Wilson a predicat în fața scaunelor goale, sub o ploaie torențială. Audiența formată din 1000 de persoane, printre care și 500 de foști rebeli, asculta ascunsă de privirile vorbitorului, în adăposturi improvizate. Ploaia torențială a revenit după două zile, în Sabatul din 13 noiembrie, amenințând desfășurarea botezului. Oamenii s-au rugat, iar ploaia s-a oprit.

„În decurs de 20 minute, Domnul a împrăștiat pur și simplu norii și a apărut soarele”, relatează Wilson. „A fost un timp perfect pentru serviciul de închinare, pentru proclamarea revenirii lui Hristos, iar apoi pentru botez.”

Aproape 700 de foști rebeli și familiile lor au fost botezați, punând capăt capitolului dureros al unui război civil care a durat 52 ani și în care au fost omorâți 40.000 de oameni.

„A fost o zi minunată”, a spus Wilson. „Totul a venit la momentul potrivit. Această zi a fost, pur și simplu, o serie de minuni de la un capăt la celălalt.”

La momentul potrivit!

Elicopterul defect

După ceremonia de botez, Wilson urma să zboare cu elicopterul spre două locuri în care aveau loc conferințe biblice împreună cu soția lui, Nancy, și cu alte trei persoane: președintele Adventist World Radio Duane McKey; soția lui, Kathy; și Tejano, un diplomat filipinez. Când se pregătea de decolare, pilotul elicopterului și-a dat seama că ceva nu era în regulă. Inspectând aparatul, a descoperit că lipsea un șurub important de la elicea din spate și a anulat zborul.

„Domnul a știut că nu trebuie să folosim acel elicopter”, a spus Wilson. „El avea pregătit pentru noi un alt elicopter cu care am ajuns cu bine la destinație.”

În cele din urmă, Wilson a ajuns în orașele San Jose și Sablayan, de cealaltă parte a insulei. În acea zi au fost botezate 500 de persoane.

„Așadar, totul a venit la timp, așa cum se pare că s-a întâmplat mereu”, a spus Wilson.

La momentul potrivit!

Următoarea provocare a venit atunci când Wilson și mica delegație au navigat spre provincia Batangas, unde intenționau să ia un avion de mici dimensiuni pentru a ajunge la conferințele biblice de pe insula Cebu, pe 15 noiembrie. Guvernatorul provinciei Batangas aflase de planul lui Wilson de a tranzita regiunea și l-a invitat să-i facă o vizită. Dar atunci când Wilson și grupul lui au sosit în portul Batangas, nu s-a putut găsi niciun loc de acostare pentru taxiul lor acvatic. Cheiurile erau ocupate cu vase mari de marfă, iar taxiul acvatic era prea mic.

„Mica noastră ambarcațiune rătăcea prin port, în timp ce guvernatorul provinciei ne aștepta”, a spus Wilson. „Ce era de făcut?”

După o vreme, Garda de coastă a invitat taxiul acvatic să acosteze lângă navele sale de dimensiuni mici. Wilson și micul grup care îl însoțea au trecut pe jos peste două dintre navele Gărzii de coastă, după care au urcat pe o scară metalică înaltă pentru a ajunge pe chei. Douăzeci de minute mai târziu erau în mașini, pe drum spre reședința guvernatorului. După ce au luat masa și s-au rugat împreună cu guvernatorul, Wilson i-a încurajat pe oficialii provinciei și pe reprezentanții Bisericii în regiune să Îi rămână credincioși lui Isus. Grupul a ajuns la timp pentru zborul spre Cebu.

„Domnul programase totul la minut”, a spus Wilson. „Toate s-au întâmplat la momentul potrivit.”

Mii de persoane botezate

După ce a predicat pe insula Cebu din Uniunea de Conferințe Filipine Centru, Wilson a încheiat călătoria de trei săptămâni cu o serie de predici pe insula Mindanao din Uniunea de Conferințe Filipine Sud. În plus, Wilson a vizitat școli, spitale și alte instituții ale bisericii pentru a le vorbi credincioșilor adventiști, pentru a se ruga cu ei și a-i încuraja și pe această cale.

Din nou, totul s-a întâmplat la momentul potrivit, când mii de oameni și-au predat inima lui Isus prin botez. Doar în Uniunea de Conferințe Filipine Sud, 28.784 de oameni au fost botezați în lunile octombrie și noiembrie, numărul membrilor uniunii ajungând în prezent la 707.465 membri. Președintele uniunii, Roger Caderma, a menționat că Mindanao are o populație de 26 de milioane, ceea ce înseamnă că în prezent, în regiune există un adventist la 37 de oameni.

Numeroasele botezuri mărturisesc despre harul lui Dumnezeu și despre înviorarea produsă de vizita unui președinte al Conferinței Generale, a spus Costello, secretarul executiv adjunct al diviziunii, care l-a însoțit pe Wilson în vizita sa.

„Zeci de mii de oameni au fost botezați în ultimele câteva luni, doar ca urmare a acestei singure călătorii”,  a spus el pe 19 noiembrie. „Așadar, este cu adevărat minunat să vezi cum Domnul a lucrat prin această vizită pentru a-i aduce pe toți laolaltă.”

Președintele diviziunii, Samuel Saw, i-a mulțumit lui Wilson pentru susținerea adusă seriei de conferințe biblice prin călătoria lui în Filipine într-o perioadă atât de neobișnuită.

„Vă mulțumim pentru viziunea pe care o aveți”, i-a spus el lui Wilson în cadrul unei adunări cu liderii Bisericii, care a avut loc pe 14 noiembrie.

El a mai spus Implicarea totală a membrilor, o inițiativă a Bisericii mondiale care încurajează fiecare credincios adventist să aducă pe cineva la Isus, a căpătat o nouă semnificație anul acesta în Filipine.

„Avem acum implicarea totală a insulei Mindoro, implicarea totală a orașului Manila și implicarea totală a insulei Mindanao”, a declarat Saw.

Spre sfârșitul călătoriei, Wilson a mărturisit, într-un interviu, că a fost foarte încurajat văzându-L pe Dumnezeu la lucru în Filipine.

„Călătoria se desfășoară într-un mod extraordinar: oameni extraordinari, mâncare extraordinară, o viziune extraordinară cu privire misiune și o dorință reală de a-L vedea pe Isus revenind”, a declarat el pe 19 noiembrie. „Toți lucrează împreună, potrivit planului lui Dumnezeu, «la momentul potrivit».”

Sursa: Adventist News Network