Ziua Drepturilor Omului: Drepturile Omului și identitate culturală și religioasă

Info Adventist 14 decembrie 2021

În acest an, pe 4 decembrie 2021, a fost organizată în capela Universității Adventiste din Collonges-sous-Salève, Franța, ediția a VI-a a Zilei Drepturilor Omului.

În fiecare an, Centre International pour la Liberté Religieuse et les Affaires Publiques – CILRAP, situat în campusul Universității Adventiste din Collonges-sous-Salève, Franța, sărbătorește Ziua Drepturilor Omului în primul weekend din decembrie, în colaborare cu Biroul Înaltului Comisariat al Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului (OHCH), cu Asociația Internațională pentru Libertatea Religioasă (IRLA) și cu sprijinul Asociației Internaționale pentru Apărarea Libertății Religioase în Franța (Association Internationale pour la Défense de la Liberté Religieuse en France – AIDLR France).

Anul acesta, pe 4 decembrie 2021, a avut loc cea de-a VI-a ediție a Zilei Drepturilor Omului, deschisă publicului, în capela Universității Adventiste din Collonges-sous-Salève. Evenimentul a fost urmărit atât în persoană, cât și pe YouTube.

Ziua a început în dimineața zilei de Sabat cu un mesaj spiritual al dr. Ganoune Diop, intitulat: „Speranța ospățului promis”. Această intervenție a subliniat importanța credinței și a speranței în fața suferinței și a persecuției, în timp ce ne amintim și așteptăm ospățul promis la revenirea lui Hristos. Dr. Diop a invitat audiența să își amintească promisiunile divine atunci când apar dificultăți.

Invitații și vorbitorii din cursul după-amiezii au fost: Ibrahim Salama, director al Departamentului pentru Tratatele privind Drepturile Omului, OHCHR; Ganoune Diop, secretar general al Asociației Internaționale pentru Libertatea Religioasă, IRLA; Sandra Aragon, ofițer pentru drepturile omului, OHCHR; Michael Wiener, ofițer pentru drepturile omului, OHCHR; și John Graz, director CILRAP.

Vorbitorii au subliniat importanța drepturilor omului și datoria noastră de a le apăra, promova și proclama. Potrivit Dr. John Graz, „drepturile au fost considerate de mulți ca fiind principii pentru lumea occidentală, dar nu pentru toți” și, din acest motiv, devine din ce în ce mai important să continuăm să sărbătorim și să ne amintim drepturile omului.

Promovarea și protejarea drepturilor omului îi privește pe toți, deoarece „drepturile sunt expresia a ceea ce este mai bun în umanitate, deci a valorilor fundamentale universale”, potrivit dr. Graz.

Răspândirea și susținerea drepturilor omului urmăresc binele umanității. Ca urmare, eforturile făcute în acest sens sunt în beneficiul umanității. „Drepturile omului stimulează binele și, din acest motiv, uneori deranjează în unele locuri”, a adăugat John Graz.

O „dovadă a beneficiilor drepturilor omului este faptul că mulți oameni caută să migreze în țări în care aceste drepturi sunt respectate”, a concluzionat John Graz, subliniind că promovarea drepturilor omului este un mijloc de a ameliora criza migrației.

Ibrahim Salama, director al Departamentului pentru Tratatele privind Drepturile Omului, OHCHR, a subliniat faptul că „religia și cultura sunt foarte ușor de instrumentalizat” și că, pentru a „construi universalitatea drepturilor, trebuie să găsim legăturile dintre cultură și universalitate”.

Una dintre problemele remarcate și de dr. Salama este deconectarea dintre teoria drepturilor omului și realitatea cotidiană a societății. „Pentru a ajuta statele să accepte universalitatea și pluralitatea drepturilor omului, este necesar să traducem limbajul juridic al drepturilor omului într-un limbaj mai practic, care să reflecte diversitatea populației”, a concluzionat dr. Salama.

Dr. Ganoune Diop, secretar general al Asociației Internaționale pentru Libertate Religioasă, IRLA, a subliniat, folosind argumente puternice, natura intrinsecă a drepturilor omului: „A priva o persoană de drepturile sale umane înseamnă a o priva de umanitatea sa. Înseamnă să nu consideri individul a fi o ființă umană.”

Sandra Aragon, ofițer pentru drepturile omului, OHCHR, a afirmat că „unul dintre obiectivele drepturilor omului este reprezentativitatea pluralității umane”, care permite convivialitatea, aceasta îmbogățind viața oricărei societăți. Potrivit doamnei Aragon, „drepturile omului sunt, de asemenea, o revoltă a ființelor umane în fața a ceea ce este inacceptabil, articulate ca un răspuns la viață, o punere în aplicare a unei gândiri respectuoase și incluzive, în lupta împotriva discriminării și a violenței.”

Michael Wiener, ofițer pentru drepturile omului, OHCHR, a explicat necesitatea unei perspective multidisciplinare și multireligioase, deoarece „fundamentele etice înțelese în toate religiile joacă un rol important în ceea ce privește drepturile omului”.

În cele din urmă, dr. Wiener a explicat că un exemplu de „instrumentalizare a religiei se regăsește în cazul în care se adoptă o religie de stat, ceea ce duce la discriminarea altor religii”.

Următoarea întâlnire pentru promovarea drepturilor omului și a libertății religioase coordonată de CILRAP va avea loc pe 7 mai 2022 în campusul Universității Adventiste din Collonges-sous-Salève.

Autor: Pedro Torres

Sursa: EUDNews