Biserica Adventista de Ziua a Saptea
Caută

eHuddle prezintă metode inovatoare de a-L vesti pe Hristos

Povești de succes în cadrul eHuddle, eveniment organizat de Divizia Nord-Americană.

eHuddle prezintă metode inovatoare de a-L vesti pe Hristos

Povești de succes în cadrul eHuddle, eveniment organizat de Divizia Nord-Americană.

Când Nitza Salazar a devenit director al Departamentului Slujirea copiilor în cadrul Conferinței Washington a Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea din Statele Unite, în octombrie 2018, o credincioasă adventistă a întrebat-o: „Poți să faci un program de Crăciun pentru ca fiul meu să fie Iosif?”

Uimită, Salazar, care s-a mutat recent la Conferința Idaho, a cerut clarificări. „Vrei să fac un program de Crăciun… pentru ca fiul tău să fie Iosif?” „Da. Fiul meu are sindromul Down. A tot cerut să fie Iosif, dar nu a avut ocazia.” Profund emoționată, Salazar a lansat Special Stars, un spectacol de Crăciun cu copii adventiști și neadventiști cu dizabilități.

În perioada 13-15 februarie, la cea de-a opta ediție anuală eHuddle, o conferință despre viziune și leadership organizată în Gladstone, Oregon, de Asociația Pastorală a Diviziei Nord-Americane (NAD), participanții au aflat despre mai multe inițiative asemenea celei a lui Salazar, care unesc biserica și comunitatea. Peste 150 de pastori, directori pentru evanghelizare la nivelul conferințelor și uniunilor, administratori, prezbiteri și alți lideri s-au adunat pentru primul eveniment eHuddle desfășurat în persoană din 2020, iar alte mii de persoane au urmărit evenimentul prin intermediul Facebook și YouTube.
Evenimentul a prezentat cele mai bune practici în cadrul celor șase direcții de acțiune în domeniul evanghelizării ale eHuddle: iubește, slujește, botează, echipează, plantează și revitalizează. Referindu-se la Super Bowl, finala campionatului național de fotbal american din 12 februarie, Jose Cortes Jr., organizator eHuddle și director adjunct al Asociației Pastorale din cadrul NAD, a declarat: „Săptămâna aceasta, ne vom aduna timp de câteva zile, vom vedea cele mai bune jocuri din întreaga Americă de Nord, apoi ne vom întoarce pe terenul de joc pentru a ne asigura că vom câștiga. Și ce înseamnă să câștigăm? Este găsirea, revendicarea și păstrarea oamenilor pentru Isus în numele Lui!”
Combinația de prezentări scurte ale practicienilor, întrebări și răspunsuri, discuții la masa rotundă și ponturi de dus acasă a fost un succes.

„În calitate de participant pentru prima dată, am plecat cu idei creative și instrumente practice care îmi vor îmbunătăți slujirea. Iar cel mai mult am apreciat faptul că am putut să relaționez cu ucenici care gândesc la fel”, a declarat Christian Martin, pastor al bisericii adventiste de ziua a șaptea Living Hope din Haymarket, Virginia.

Definirea realității noastre

În prima zi, directorul Asociației Pastorale din cadrul NAD, Ivan Williams, a dezvăluit că pe teritoriul diviziei există peste 370 de milioane de oameni, însă doar 1,2 milioane de credincioși adventiști. În prezent, NAD are doar 4.386 de pastori acreditați și hirotoniți.

Cu toate acestea, Williams a spus: „Specializarea lui Dumnezeu constă în faptul că minoritatea este cea care ajunge la majoritate”.

eHuddle a prezentat, de asemenea, pastorii laici voluntari (VLP), care îi sprijină pe pastori în lucrarea de evanghelizare, ca fiind esențiali pentru obiectivul NAD de a planta câte o biserică la 25.000 de persoane.
Secretarul executiv al NAD, Kyoshin Ahn, a prezentat rezultatele unui sondaj amplu cu privire la modul în care americanii privesc Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea pe care NAD l-a comandat de la Gallup USA în 2021. Potrivit sondajului, 32% dintre cei chestionați erau familiarizați cu biserica, iar dintre cei 42% dispuși să își împărtășească opinia cu privire la ea, doar 8% aveau o opinie favorabilă, față de cei 34% care aveau o opinie nefavorabilă.

Cu toate acestea, Ahn a remarcat că Sabatul și sâmbăta au fost cuvintele cel mai frecvent asociate cu biserica, un lucru pozitiv deoarece, în societatea modernă, „Sabatul devine mai semnificativ [pentru] mulți americani”. Ahn a adăugat: „Suntem bucuroși să vedem că alte două cuvinte asociate cel mai des cu noi sunt Hristos și Isus. Înseamnă că, de-a lungul anilor, am făcut progrese semnificative în percepția publică a Bisericii noastre”. El a sugerat să ne concentrăm pe Isus și pe Sabat pentru a ajunge la mai mulți oameni.
„Trebuie să găsim modalități creative, mai bune și mai înțelepte de a ne maximiza punctele forte, aducând mesajul de speranță și integritate mai aproape de milioane de oameni din America de Nord”, a concluzionat el.

Alan Parker, profesor de religie în cadrul Southern Adventist University, a prezentat și alte informații, inclusiv un studiu Barna din octombrie 2022 care arată că „65% dintre adolescenții din Statele Unite se consideră a fi creștini, iar 60% doresc să afle mai multe despre Isus”. Parker a adăugat: „Generația Z ar putea fi cea mai deschisă din mai multe generații la credința religioasă și la a afla despre Isus”, îndemnându-i pe participanți să ajungă la Generația Z cât mai pot.

Mai târziu, Brian Ford, director al eAdventist, a prezentat statistici privind dinamica bisericilor de pe teritoriul NAD, folosind repere precum multiplicarea, creșterea, plafonarea și declinul. În timp ce în 2020, din cauza COVID-19, doar 16% dintre biserici erau în creștere, mai puțin de 1% se înmulțeau, 12% erau stabile, iar 72% erau în declin, în 2022, 36% erau în creștere, 1% se înmulțeau, 11% erau stabile, iar 62% erau în declin.

Ford și Cortes au încurajat bisericile să analizeze în mod regulat starea bisericii lor prin intermediul eAdventist. Asemănând această analiză regulată cu o vizită la medic, Cortes a spus: „Este bine să mergi pentru un control de rutină cel puțin o dată pe an, astfel încât să [îți cunoști] realitatea și să poți acționa”.

Metoda lui Hristos în 2023

Pe parcursul eHuddle, mai mulți prezentatori au citat ca sursă de inspirație metoda lui Hristos de a răspunde nevoilor oamenilor înainte de a le sluji.

Tandi Perkins, director de dezvoltare pentru Arctic Mission Adventure (AMA) din cadrul Conferinței Alaska, a împărtășit că într-unul dintre cele 11 sate pe care le deservesc, Gambell, situat la 40 de mile marine de Rusia, conflictul dintre Rusia și Ucraina a stârnit teamă. Atunci când liderul nativ al AMA le-a cerut să organizeze un atelier despre cum să gestioneze frica, au colaborat cu pastorul local și cu alte persoane pentru a le vorbi despre frică celor 75 de copii din școli și altor membri ai comunității. Această inițiativă și altele au contribuit la 12 botezuri în Gambell, iar alte 12 studiază în vederea botezului în alte sate ale AMA.

Plantatorii de biserici au vorbit, de asemenea, despre câștigarea de suflete prin munca în comunitate. Pentru Dustin Serns, pastor al bisericii LifeBridge din University Place, Washington, acest lucru a însemnat deschiderea unei clinici stomatologice gratuite în timpul COVID-19. Până în prezent, biserica a organizat opt clinici gratuite de sănătate, deservind 900 de pacienți și oferind asistență medicală în valoare de 400.000 de dolari. De asemenea, a plantat o biserică cu 50 de membri, printre care se numără și foști pacienți.

Pentru Michael Lewis, pastorul bisericii South Park din Birmingham, Alabama, mijlocul de slujire a constat în renovarea locuințelor. Lucrând cu un dezvoltator și un antreprenor, biserica a cumpărat și a renovat case confiscate de orașul Birmingham din cauza impozitelor neplătite. În timpul renovărilor, ei s-au amestecat cu oamenii, au discutat despre nevoile comunității și au vorbit despre Isus. Până în prezent au fost renovate patru case și s-a născut o biserică de peste 76 de persoane.

Kaleb Eisele, specialist în mediul digital din cadrul Conferinței Oregon, a fost impresionat de entitățile adventiste care „își îndreaptă atenția spre exterior. Ori de câte ori liderii și pastorii noștri chiar își fac timp pentru a ajunge la oamenii uitați din această lume, nu pot să nu mă simt atras de acest lucru”, a spus el.

Investiția în copii și tineri

Un alt fir roșu al eHuddle a fost investiția în copii și tineri. Prezentatorul Daniel Hall, pastorul bisericii adventiste de ziua a șaptea Mount Olive [Muntele Măslinilor] din micuța localitate Marion, din Carolina de Sud, a revitalizat o biserică de numai șase membri (cu vârsta medie de 69 de ani) prin implicarea într-un proiect axat pe copii. Biserica a îmbinat serviciul comunitar cu o serie de prezentări biblice, cu fluturași promoționali care stipulau că oaspeții care rămâneau pentru program primeau cadoul din acea seară.
Prin intermediul proiectului au fost oferite ghiozdane cu rechizite școlare, scutece și o rugăciune de binecuvântare a copiilor din comunitate. Modelul a dus la 51 de botezuri, iar alte 20 de persoane au fost botezate până la sfârșitul anului, 90% dintre ele având sub 50 de ani. Hall a explicat strategia lor de a ajunge la mileniali și la generația Z prin intermediul copiilor lor. „[Oamenii] își iubesc copiii și vor să investească în dezvoltarea lor spirituală. Dacă le câștigi copiii, în cele din urmă îi vei câștiga și pe părinți.”
Alții au vorbit despre inițiative precum trecerea copiilor din comunitate din clubul de fotbal organizat de biserică în clubul de Licurici din biserică; începerea programelor pentru copii de sâmbătă, care au atras la biserică mai întâi copiii, iar apoi familiile lor; și crearea unor spații în care adolescenții se simțeau în siguranță discutând subiecte tabu.

Aruncarea unei plase largi

Justin Khoe, YouTuber și consultant al Bisericii, i-a provocat pe participanți să transforme predicile săptămânale în conținut zilnic pentru diferite platforme.

Colby Maier, pastor al bisericii adventiste Bloom din Portland, Oregon, care într-un an a ajuns la 247.000 de urmăritori pe Instagram, 321.000 pe TikTok și 1,1 milioane pe YouTube, a citit un mesaj primit de la un tânăr de 14 ani care se gândea la sinucidere și care L-a implorat pe Dumnezeu să îi dea un semn. El a scris: „Am intrat pe YouTube shorts și primul clip pe care l-am văzut a fost … cu tine rugându-te pentru cel care se află de cealaltă parte a ecranului. Am început să plâng. Acest clip mi-a salvat viața”.

De asemenea, conectarea bisericii sale în secțiunea de comentarii a clipurilor a adus, în ultimele câteva luni, între 50 și 100 de persoane la biserica lui Maier.

„Dacă vrei să iei în serios misiunea de evanghelizare, întâlnește oamenii acolo unde sunt ei – online”, a declarat Maier.

Argumente în favoarea botezului

Prezentatorii au prezentat, de asemenea, argumente în favoarea botezului, deoarece deciziile oamenilor pentru Hristos pot fi întâmpinate cu ezitare și bariere. „Botezul ar trebui să fie tratat ca o înscriere, nu ca o absolvire”, a declarat Debleaire Snell, vorbitor și director al Breath of Life și pastor al bisericii Oakwood University.

Elizabeth Talbot, vorbitor și director al organizației Jesus 101, a susținut că, în loc să insiste ca oamenii să știe totul înainte de botez, Biblia susține botezul persoanelor care înțeleg Evanghelia, apoi continuarea pregătirii lor în comunitate.

Acest segment a stârnit o dezbatere animată online și offline. Cu toate acestea, majoritatea au avut tendința de a fi de acord că ucenicia și instruirea nu ar trebui să se încheie la botez, iar relațiile alimentează retenția.

Ce este un ucenic?

Un aspect esențial al eHuddle constă în examinarea definițiilor și a inițiativelor legate de evanghelizare și plantarea de biserici, iar anul acesta eHuddle a analizat definiția unui discipol. Dacă este acceptată de participanții la eHuddle, următoarea definiție va fi adoptată pentru următoarele ediții eHuddle:

„Un ucenic este o persoană care Îl iubește pe Isus, trăiește în conformitate cu învățăturile Lui și îi conduce pe alții la El.”

Evenimentul din acest an a arătat că bisericile cărora le este clar ce este un „ucenic” sunt biserici care prosperă. De exemplu, la biserica adventistă spaniolă din West Palm Beach, condusă de Herbert Lopez, membrilor li se cere să participe la serviciile de închinare, să se alăture unei grupe mici și să își asume o responsabilitate în biserică. Din 2016, biserica s-a extins formând un grup de limba engleză și, prin intermediul unui VLP, a plantat o biserică.

Pastorul de limba engleză din West Palm Beach, Giovanni Esposito, care a prezentat la eHuddle împreună cu pastorii Lopez și VLP Magdiel Gonzalez, a spus că au plecat energizați. „A fost motivant să aud relatări ale unor lideri care nu au renunțat. Trebuie să îndrăznim pentru Isus. Dumnezeu ne cheamă pe voi și pe mine pentru un moment ca acesta!”

Mai târziu, Salazar a spus că după încheierea prezentării ei din cadrul eHuddle un VLP din Australia a venit la ea cu lacrimi în ochi și i-a spus: „Acum știu de ce mă aflu aici”. Prezentarea ei l-a încurajat să înceapă un program Special Stars în Australia, implicându-l și pe fiul său, care suferă de autism.

Salazar a concluzionat: „Mă bucur văzând cum lucrează Dumnezeu și cum astfel de evenimente ne reîncarcă și ne motivează”.

Sursa: Adventist Review

WhatsApp
Facebook
Telegram
Twitter
LinkedIn
Print