Biserica Adventista de Ziua a Saptea
Caută

Un drum lung într-o zi scurtă

În multitudinea de cărți cu povești pentru copii, este destul de dificil să evidențiezi o carte fără personaje fantastice, care să prezinte valori umane precum înțelepciunea, responsabilitatea sau maturitatea.

Un drum lung într-o zi scurtă

În multitudinea de cărți cu povești pentru copii, este destul de dificil să evidențiezi o carte fără personaje fantastice, care să prezinte valori umane precum înțelepciunea, responsabilitatea sau maturitatea.

Totuși cartea de față reușește, printr-o povestire frumoasă, curată, să transmită aceste valori. Cartea Un drum lung într-o zi scurtă prezintă călătoria unui tată cu fiul său, în căutarea împlinirii unei nevoi a întregii familii. Având un copil mic de hrănit, mama își dorește foarte mult o văcuță, care să asigure necesarul de hrană al bebelușului. Din dragoste, tatăl, împreună cu fiul său Samuel pornesc într-o călătorie inițiatică, în căutarea văcuței dorite.

Cartea prezintă negoțul făcut de către cei doi, pornind de la schimbul unui briceag deținut de tată.

Este plăcut de observat cum tatăl îl implică pe băiat în luarea deciziilor, iar acesta, știind scopul călătoriei lor, își sacrifică preferințele personale pentru a împlini nevoia familiei.

Mai mult decât atât, copilul manifestă o rezistență și o determinare crescute, întrucât vremea le este potrivnică: ninsoare abundentă, frig năprasnic, zăpadă mare, dar și timpul este limitat, iar drumul pe care îl au de parcurs este destul de lung și imprevizibil.

Un alt lucru demn de menționat este relația personală pe care familia o are cu membrii comunității din care face parte. Oamenii se cunosc între ei, se ajută și, mai mult decât atât, își cunosc chiar și nevoile unii altora. Acest lucru facilitează negocierile între cei doi și restul familiilor, pentru procurarea văcuței.

Este plăcut de citit cum copilașul este răsplătit pentru sacrificiul personal nu numai prin vorbe frumoase, dar și primind un animăluț în dar. Tatăl nu pregetă să-și arate aprecierea pe care orice băiat și-ar dori să o primească de la tatăl lui: „Nimeni nu ar putea contesta faptul că astăzi ai făcut treaba unui bărbat” (p. 49).

Ilustrațiile sunt frumoase, calde și sugestive pentru conținutul prezentat, iar povestirea ține cititorul cu sufletul la gură, în vederea aflării următoarei achiziții. Personal, consider că povestea este potrivită pentru a fi citită copiilor care au peste 3 ani, dar, având textul scris cu font mai mare, poate prezenta interes și pentru copiii care învață să citească de unii singuri.

WhatsApp
Facebook
Telegram
Twitter
LinkedIn
Print