Biserica Adventista de Ziua a Saptea
Caută

Platforma personală pentru putere spirituală

Moduri practice prin care grupele mici îți pot aduce beneficii.

Platforma personală pentru putere spirituală

Moduri practice prin care grupele mici îți pot aduce beneficii.

În mod tradițional, în prima lună a anului, oamenii iau decizii cu privire la anul care începe, le vorbesc altora despre obiectivele lor pentru a fi responsabili sau folosesc un cuvânt pentru a caracteriza anul.

Tehnicile de mai sus sunt bune și sunt, într-o oarecare măsură, eficiente. Dar îți adresez o provocare simplă pentru anul 2023. Alătură-te unei grupe mici sau creează una! Alătură-te unei grupe mici pentru a sluji biserica ta – aplicând motto-ul „Voi merge!” –, pentru a le sluji altora din comunitatea ta sau pentru a atinge anumite obiective de creștere personală.

Grupele mici au o putere impresionantă. Margaret Mead vorbește despre puterea de schimbare a grupelor mici: „Nu vă îndoiți niciodată că un grup mic de cetățeni grijulii și dedicați poate schimba lumea; într-adevăr, este singura unitate care a reușit vreodată să aducă schimbarea”. Ellen White a subliniat puterea spirituală a grupelor mici: „Formarea de grupe mici ca bază a efortului creștin mi-a fost prezentată de Cineva care nu poate greși”.* Iar Luca a ilustrat puterea grupelor mici în creșterea bisericii primare: „Şi în fiecare zi, în Templu şi acasă, nu încetau să învețe pe oameni şi să vestească Evanghelia lui Isus Hristos” (Faptele Apostolilor 5:42).

Instrumentul grupelor mici există de mult timp, dar este adesea ușor de trecut cu vederea. Cu toate acestea, crearea sau devenirea unei părți a grupei potrivite poate accelera găsirea sensului și maturizarea ta.

Nenumărate cercetări au demonstrat că o grupă mică adăugă profunzime înțelegerii sensului vieții, pe măsură ce relaționezi cu ceilalți și experimentezi comuniunea; ele oferă posibilitatea de a-i aprecia și respecta pe ceilalți, precum și pe tine însuți. Există puține lucruri care să egaleze grupele mici în ceea ce privește dezvoltarea credinței și a slujirii.

Iată șapte moduri practice prin care grupele mici adecvate și implicarea ulterioară îți pot oferi o platformă pentru a dobândi putere. Această abordare te va ajuta să combini acțiunea personală cu rugăciunile tale pentru binecuvântări, dezvoltare și o viață de neprihănire (vezi 1 Cronici 4:10).

Propria dezvoltare: grupurile mici te pun în mijlocul unor oameni care te pot motiva și inspira să fii un credincios, un membru al familiei și un membru al comunității mai bun și o persoană autentică.

Apartenență: grupurile mici îți pot oferi un context sigur și plin de iubire în care îți puteți realiza mai bine scopul și poți aspira să fii mai bun pe Pământ și mai orientat spre Cer.

Creștere spirituală: grupa mică potrivită poate contribui la consolidarea elementelor de bază ale creșterii spirituale, și anume studiul Bibliei, rugăciunea, utilizarea corectă a talentelor și slujirea celorlalți.

Responsabilizare: membrii grupei mici te pot ajuta să rămâi motivat pentru a urmări neprihănirea.

Mobilizare: o grupă mică cu o atitudine pozitivă, cu un bun sistem de sprijin, poate aprecia ceea ce este bun și te poate îndemna să te îndrepți spre un standard mai înalt.

Cercetare: o grupă mică bine alcătuită poate hrăni dorința de a căuta mai mult și mai profund adevărul.

Susținere în căutarea neprihănirii: atunci când cineva este tentat să se teamă, să obosească, să fie descurajat și copleșit, o grupă mică poate oferi rugăciunea și sprijinul necesare.

Dacă faci parte dintr-o grupă mică potrivită, e minunat! Dacă nu, alătură-te sau formează una cât mai curând posibil. Vei fi binecuvântat.

*Ellen G. White, Mărturii pentru comunitate, vol. 7, pag. 21-22 [în orig.].

Delbert Baker
Dr. Delbert W. Baker este director de cercetare și dezvoltare pentru Casa de Pensii a Conferinței Regionale din cadrul Regional Conference Ministries.

Sursa: Adventist Review și Departamentul Comunicare

WhatsApp
Facebook
Telegram
Twitter
LinkedIn
Print