Biserica Adventista de Ziua a Saptea
Caută

Studenții adventiști își caută locul în Biserică

Pe 25 ianuarie 2023, liderii Diviziei Nord-Americane s-au întâlnit cu tineri adventiști pentru a discuta despre modul în care divizia îi poate sprijini mai bine.

Studenții adventiști își caută locul în Biserică

Pe 25 ianuarie 2023, liderii Diviziei Nord-Americane s-au întâlnit cu tineri adventiști pentru a discuta despre modul în care divizia îi poate sprijini mai bine.

„Îmi place să fiu adventist de ziua a șaptea și cred că trebuie să creăm o cultură în care [mai multor] tineri le place să fie adventiști de ziua a șaptea”, a declarat Daniel Fukuda, copreședinte al Seminary Student Forum [SSF, Forumul studenților seminariști] din cadrul Universității Andrews, în timpul unui consiliu consultativ recent al liderilor studenților din cadrul Diviziei Nord-Americane (NAD).

Miercuri, 25 ianuarie, un grup implicat de 27 de lideri ai studenților, directori ai departamentului tineret din cadrul uniunilor adventiste și lideri ai NAD s-au întâlnit pe Zoom pentru a discuta despre ceea ce au nevoie tinerii pentru a se simți implicați în viața și conducerea Bisericii și despre modul în care NAD îi poate sprijini mai bine.

Reuniunea a avut, în mod intenționat, o ordine de zi deschisă. „Dorim să întărim și să instruim studenții, [așa că] este mai important pentru noi să auzim de la ei ce se întâmplă în viața lor decât să le atribuim ce ni se întâmplă nouă”, a declarat Tracy Wood, director al Departamentului Tineri și tineri adulți din cadrul NAD.

G. Alexander Bryant, președintele NAD, care s-a conectat de pe Aeroportul Internațional din Los Angeles, acolo unde făcea escală, a fost de acord: „Apreciez foarte mult oportunitatea de a discuta cu ei, dar mai ales de a-i asculta.”

Printre temele importante care s-au remarcat în timpul dialogului de 90 de minute s-au numărat mentoratul pentru tinerii
care se simt chemați să slujească în administrația Bisericii și susținerea spirituală a studenților.

Înainte de pandemie, tineri adulți au făcut parte din comitetul executiv și au participat la întâlnirea anuală de sfârșit de an a NAD, participând la discuții despre misiunea Bisericii. În 2021, comitetul executiv al NAD a fost redus, iar locurile studenților și ale directorilor adjuncți din cadrul diviziei nu au fost păstrate. Cu toate acestea, NAD nu a vrut să piardă perspectiva studenților, așa că Wood, Bryant și Wendy Eberhardt au format consiliul consultativ al liderilor studenților.

Consiliul le oferă mai mult decât o întâlnire anuală; acum se întânlesc online de trei ori pe an. Mai mult, sunt incluși mai mulți lideri ai studenților, iar participanții au posibilitatea de a interacționa direct cu președintele NAD, vicepreședintele pentru departamente și directorii Departamentului Tineri și tineri adulți.

La întâlnirea din 1 octombrie 2022, prima întâlnire consultativă care a servit drept precursor al comitetului de final de an al NAD, studenții au anticipat întrebările pe care comitetul executiv al NAD avea să le discute în domenii precum educația, bisericile online și o mai bună utilizare a datelor furnizate prin intermediul eAdventist.

La întâlnirile de până acum, Wood a invitat lideri din cinci rețele: reprezentanți ai asociațiilor studențești din cadrul Adventist Christian Fellowship (ACF); studenți implicați în lucrarea în campusuri, președinții asociațiilor studențești din universitățile adventiste; reprezentanți ai SSF; și reprezentanți din cadrul universităților în care există asociații studențești separate pentru programele de master și doctorat. Au fost invitați, de asemenea, directorii departamentelor pentru tineri și tineri adulți din cadrul uniunilor adventiste și lideri ai lucrării în campusuri publice.

Reprezentanții NAD la întâlnirea din ianuarie au fost Wood, Bryant și Gordon Bietz, care, deși pensionat, lucrează cu jumătate de normă în calitate de director adjunct pentru învățământul superior. În cele ce urmează este un rezumat al principalelor subiecte pe care liderii studenților le-au prezentat în cadrul celei mai recente întâlniri.

ÎNDRUMAREA VIITORILOR LIDERI

Mai mulți lideri studenți, majoritatea din generațiile Gen Z și Millennial, au indicat interesul generațiilor lor de a ajuta la modelarea viitorului Bisericii și dorința de a avea mentori care să îi pregătească pentru a sluji în administrație și în alte roluri de conducere. Aceștia au oferit mai multe idei de mentorat la nivelul întregii divizii, precum:

• Un program în care administratorii conferințelor, uniunilor și diviziei să aibă stagiari din generații diferite: liceu, facultate, 20, 30 sau 40 de ani.

• În cazul în care observarea și mentoratul în persoană nu sunt posibile, un dialog regulat prin Zoom între administratorii aleși și studenți.

• Un sistem de mentorat similar celui care există la Universitatea AdventHealth (AHU) pentru studenții la asistență medicală, acolo unde studenții sunt inițial umbra infirmierei, apoi progresează până când infirmiera devine umbra studentului, ajutându-l să își dezvolte competența și încrederea în sine.

• Mentorat pentru studenții care doresc să lucreze pentru Biserică în diverse domenii.

• David Springer, președintele Asociației studenților programelor de master și doctorat în cadrul Universității Andrews, a oferit o altă perspectivă: „Trebuie să ne simțim conectați cu actuala și viitoarea generație de administratori. În caz contrar, mulți vor continua să aibă impresia că Biserica nu are loc pentru ei”.

Liderii NAD au apreciat recomandările, menționând că, deși un program intensiv și formal de mentorat cu administratorii ar fi o provocare logistică, mentoratul într-o anumită formă este esențial pentru Biserică pe termen lung. Acest lucru este cu atât mai adevărat cu cât peste 50% dintre pastorii adventiști și 65% dintre administratorii de la toate nivelurile au atins sau vor atinge în curând vârsta de pensionare. Bryant a vorbit, de asemenea, despre mentorat ca fiind un obiectiv strategic al NAD, cu planuri de a crea mai multe structuri în jurul lui.

Greg Taylor, directorul Departamentului Tineri și tineri adulți din cadrul Uniunii Adventiste Southern, a povestit că s-a chinuit să îi răspundă unui student din ciclul de licență care întreba cum să devină director al Departamentului Tineret în cadrul conferinței. „Apreciez această conversație pentru că și eu m-am gândit la asta. Cred că putem face mai mult pentru a le deschide calea celor care își recunosc [darurile administrative].”

SUSȚINERE SPIRITUALĂ PENTRU STUDENȚI

Sprijinul pentru dezvoltarea spirituală a studenților a fost o altă temă centrală. Participanții au vorbit despre lipsa de hrană spirituală în sala de clasă și în biserica locală. De exemplu, deși elevii apreciază rugăciunea de la începutul orelor de curs, ei caută o integrare mai puternică a credinței și învățării în clasă.

Liderii studenților au spus, de asemenea, că, la nivelul bisericii locale, ei și colegii lor tânjesc după legături spirituale mai profunde și coeziune în învățăturile biblice prezentate. Unul dintre ei a spus: „[Mulți] îi hrănesc pe tineri și pe tinerii adulți cu hrană pentru bebeluși… dar acum avem nevoie de alimente solide.”

Participanții au remarcat, de asemenea, că bisericile locale trebuie să fie mai unite în susținerea studenților. „Tinerii, în special studenții internaționali sau cei plecați de acasă, au nevoie de o comunitate, de un loc în care să I se închine lui Dumnezeu și să nu se [simtă] singuri”, a subliniat unul dintre liderii studenților.

Aceste comentarii au stârnit discuții aprinse despre cum pot bisericile să răspundă mai bine nevoilor spirituale și sociale ale tinerilor. Chris Langston, unul dintre coordonatorii academici ai SSF și pastor local, i-a încurajat pe liderii studenților care au exprimat aceste preocupări să ajute la construirea bisericii după care tânjesc. „Când vine vorba de consecvență teologică, de unitate în lucrarea pe care o facem în calitate de Biserică, în comunitățile noastre și în jurul acestora… nu cred că există vreun pastor din NAD care să nu strige: «Lăudat fie Dumnezeu» că tineri ca voi vor să vadă că se întâmplă acest lucru. Dar nu o pot face singuri. Vreau să vă încurajez să faceți un pas înainte. Biserica locală are nevoie de oameni exact ca voi.”

Israel Ramos, reprezentant al Public Campus Ministries în cadrul Uniunii Adventiste Lake, a sfătuit: „Fiecare membru alcătuiește biserica. Așa că deveniți membri ai bisericii locale, faceți parte din comitetul ei, arătați că sunteți de încredere. Și, încetul cu încetul, veți putea avea un impact, folosindu-vă vocea – așa cum o faceți astăzi – și influența.”

Pe măsură ce discuția a continuat, liderii studenților din NAD i-au compătimit pe alții pentru complexitatea problemelor cu care se confruntă. Henry McNeily III, un fost reprezentant SSF, a replicat că nu toate bisericile sunt primitoare și deschise la contribuțiile tinerilor. El a declarat: „De ce aș vrea să fac parte dintr-o biserică care nu este interesată să asculte ceea ce am de spus, în care nu pot relaționa cu credincioșii sau care nici măcar nu este primitoare? [Să găsim] alte modalități de a reduce acest decalaj.” Kearabetswa (KB) Mokoene, un lider ACF, a adăugat că nu toți tinerii sunt atât de îndrăzneți încât să intre într-o biserică și să-și ofere serviciile, bisericile având nevoie de formare și pregătire pentru a-i primi și integra.

Kayla Goodman, una dintre secretarele SSF, a concluzionat din experiența sa de pastor și de tânără în biserică: „[Aceste probleme] nu se vor rezolva peste noapte, dar trebuie să continuăm să ne facem auziți în calitate de tineri adulți și să fim prezenți chiar dacă conferința sau biserica locală nu ne văd”.

UN PAS ÎNAINTE

Alte probleme menționate au fost nevoia de mai multe resurse pentru lucrarea în campusurile publice, sub umbrela ACF; educația financiară a viitorilor sau actualilor pastori și a altor lucrători ai Bisericii; și deficitul de profesori pentru învățământul preuniversitar în cadrul NAD.

A fost o întâlnire onestă, studenți, directori de tineret și lideri NAD recunoscând, așa cum a spus Bryant, că „Biserica noastră nu este perfectă”.

Cu toate acestea, McNeily a exprimat sentimentele tuturor când a spus că, în ciuda neajunsurilor, „iubesc biserica și nu plec nicăieri”.

Numărul liderilor studenților care și-au exprimat recunoștința a indicat că discuția a fost bine primită, iar liderii NAD au simțit că au obținut o perspectivă valoroasă asupra provocărilor cu care se confruntă tinerii adulți, în special cei care doresc să se implice în conducerea Bisericii; a fost un pas necesar pentru o schimbare pozitivă.

„Sunt întotdeauna onorat și încântat să fac parte din acest grup, să preiau modul lor de gândire, [precum și] pasiunea lor pentru Dumnezeu și pentru Biserică”, a spus Bryant după întâlnire.

CE URMEAZĂ?

La finalul întâlnirii, Wood a spus: „Ceea ce ne-ați împărtășit în această seară este foarte important pentru noi, în calitate de lideri și administratori. Ideile și gândurile voastre [vor ajunge] departe, în cercurile noastre de influență.
Vă mulțumim foarte mult pentru timpul acordat astăzi.”

Până în prezent, Wood și Bryant au împărtășit informațiile din 25 ianuarie în cadrul unor întâlniri cu noii președinți ai uniunilor adventiste, cu președinții conferințelor și cu directorii departamentului Tineri și tineri adulți din întreaga divizie. Ele vor fi, de asemenea, transmise prin intermediul publicațiilor NAD.

Întâlnirea din 5 aprilie 2023 va aborda problema absolvirii liderilor studenților la sfârșitul anului universitar și cum pot rămâne în legătură cu ei liderii NAD.

Wood a concluzionat: „Astăzi [am vorbit] despre dorința de a găsi un loc în care să te potrivești în calitate de tânăr, o familie a Bisericii care să fie profund spirituală și care să te încurajeze. Toți purtăm acest dor în interiorul nostru… indiferent de vârstă. Vă auzim și vă înțelegem. Știm, de asemenea, că suntem un popor și o Biserică afectate de păcat. Cu toate acestea, Dumnezeu ne cheamă să ne ridicăm deasupra stării noastre, să ne întărim unii pe alții și să fim influențe puternice prin revărsarea Duhului Sfânt. Suntem frați și surori care se străduiesc să îi întărească pe administratorii de departe și de aproape. Ne îndreptăm în aceeași direcție.”

Sursa: Adventist News Network

WhatsApp
Facebook
Telegram
Twitter
LinkedIn
Print