Departamentul de producție al Adventist Media și Christian Services for the Blind and Hearing Impaired (CSFBHI, Serviciile creștine pentru nevăzători și hipoacuzici) din Australia și-au unit eforturile pentru a crea prima serie video interpretată în limbajul australian al semnelor pentru CSFBHI.
Auslan, limbajul semnelor din Australia, este diferit de limbajul semnelor folosit în Statele Unite și în alte țări, motiv pentru care resursele sunt mai puțin accesibile.
După ce a aflat că membrii comunității persoanelor cu deficiențe de auz preferă prezentările cu mai multe elemente vizuale – mai degrabă decât un video cu o persoană care vorbește în prim-plan – CSFBHI a ales seriile Dogtales și Masterstroke realizate de Hope Channel.
Filmările pentru opt episoade a câte trei minute au avut loc pe 23 februarie și, potrivit coordonatorului CSFBHI, Coralie Schofield, materialul rezultat în urma unei prime editări a stârnit reacții pozitive.
Costurile de producție au fost acoperite cu ajutorul unei donații primite din partea bisericii adventiste de ziua a șaptea Long Reserve din Queensland, iar interpretarea a fost realizată de Melina Williams, interpretă în limbaj mimico-gestual.
Seria Dogtales este acum disponibilă pe pagina de resurse a CSFBHI. „Acesta este un prim pas spre crearea unui conținut mai incluziv și mai accesibil comunității persoanelor cu deficiențe de auz”, a declarat Schofield.
Inițiativa din Australia face parte din activitatea Departamentului pentru Slujirea persoanelor cu posibilități speciale din cadrul Conferinței Generale a Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea, care urmărește să le insufle încredere persoanelor cu dizabilități, concentrându-se asupra potențialului lor.
Despre Departamentul pentru slujirea persoanelor cu posibilități speciale
Potrivit resurselor puse la dispoziție de Departamentul pentru Slujirea persoanelor cu posibilități speciale, această inițiativă a Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea se bazează pe credința că Evanghelia transformă modul în care ne vedem pe noi înșine, pe ceilalți și pe Dumnezeu. „Modul în care percepem valoarea personală, deși avem corpuri care nu sunt perfecte, se schimbă atunci când înțelegem implicațiile mesajului Evangheliei”, se arată în document. Acesta recunoaște „dizabilitățile și pierderile, dar nu se oprește aici”. Mai degrabă le privește „prin prisma transformatoare a posibilităților – ce pot face și ce pot deveni oamenii datorită harului lui Dumnezeu”.
Departamentul pentru Slujirea persoanelor cu posibilități speciale pledează pentru recunoașterea demnității și a respectării fiecărei persoane și pentru a ajuta la a face posibilă descoperirea abilităților nedezvoltate complet, în ciuda stigmei asociate unui handicap sau unei pierderi. Potrivit site-ului departamentului, „toți sunt înzestrați, necesari și prețuiți”, „oamenii merg acolo unde sunt bineveniți, dar rămân acolo unde sunt apreciați”, iar „valoarea este inerentă prin creație și nu este determinată de ceea ce o persoană poate sau nu poate să facă”.
Se subliniază, de asemenea, faptul că „fiecare persoană este unică și are un scop încredințat de Dumnezeu”, iar „inclusă în acest scop este chemarea de a îmbogăți viețile celorlalți, care decurge dintr-un sentiment de recunoștință pentru ceea ce a primit”.
Liderii departamentului spun că acesta este o mișcare, nu un program, iar ei cred că este „ghidată de Duhul Sfânt pentru a ne ajuta să vedem prin ochii unui Dumnezeu iubitor punctele forte și posibilitățile” tuturor.
„Împărtășim convingerea că putem fi întregi în Hristos și chemați la slujire, indiferent de dizabilitățile pe care le putem avea”, au spus reprezentanții departamentului.
Sursa: Adventist Review și Departamentul Comunicare al Uniunii Adventiste