Marți, 11 aprilie, în a doua zi a reuniunii de primăvară a Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea, Ted N.C. Wilson, președintele Conferinței Generale a Bisericii și cel care a prezidat întâlnirea, a vorbit despre primul raport oficial Mission Refocus [Reconcentrare asupra misiunii], „un aspect foarte important care devine un standard în toate diviziile”.
„Mission Refocus… contribuie la finalizarea lucrării lui Dumnezeu. Cred cu tărie că sfârșitul acestui Pământ se apropie și că Isus va veni în curând”, a adăugat Wilson.
Erton Köhler, secretar al Conferinței Generale și consilier al Adventist Mission [Biroul de Misiune Adventistă], a prezentat raportul Mission Refocus.
„Este Mission Refocus un proiect? Este Mission Refocus o inițiativă? Ce este mai exact Mission Refocus?” a întrebat Köhler în introducere. „Da, Mission Refocus este un proiect… o inițiativă, o mișcare, dar mai mult decât [orice], Mission Refocus este un apel la integrare.”
Integrarea în misiune
Integrarea a fost subliniată pe tot parcursul raportului său, Köhler făcând apel la liderii lumii adventiste ca, în fața crizelor și a conflictelor, să se întoarcă la misiunea profetică a Bisericii.
„În spatele acestei mișcări se află o mișcare profetică. În timp ce această lume se prăbușește – se prăbușește cu disperare – Dumnezeu ridică o mișcare în cadrul căreia să lucrăm integrat.”
Această integrare, a remarcat Köhler, este o colaborare în care trebuie să se implice întreaga Biserică, fără a deveni mulțumită de sine și a sărbători a doua venire în timp ce se concentrează asupra semnelor negative care se desfășoară în jurul ei, ci amintindu-și că „semnul principal, semnele pozitive, sunt legate de o Biserică care se ridică cu putere pentru a împlini misiunea”.
Împlinirea misiunii
De-a lungul Raportului Mission Refocus, membrilor Comitetului executiv li s-a reamintit importanța progresului. Köhler a explicat modul în care inițiativa progresează la nivel mondial prin două „aripi” sau etape majore.
Prima „aripă” a Mission Refocus a început în ianuarie 2023 cu reorganizarea angajaților din serviciul internațional (ISE) de cod 1, sau a misionarilor care slujesc în afara diviziei lor, ceea ce a necesitat o analiză atentă a diviziilor, uniunilor, misiunilor și entităților. Vor avea loc întâlniri cu fiecare divizie pentru a ajuta la reorganizarea a 70 % din resurse pentru lucrarea din prima linie.
A doua „aripă” necesară pentru a mobiliza Mission Refocus în toate teritoriile lumii este adoptarea zonelor fără prezență adventistă și a celor cu o prezență redusă prin prioritizarea a 30 de grupuri alese cu grijă.
Raportul a identificat 10 țări, 10 zone urbane și 10 grupuri de persoane din trei ferestre misionare: ferestrele 10/40, urbană și post-creștină.
Comentând planul de acțiune, Köhler a declarat: „Mission Refocus nu este un proiect pe care îl organizăm și prin care așteptăm ceva de la voi. Nu avem o limită de timp. Nu avem un număr țintă de persoane. Nu avem un loc exact în care trebuie să mergeți sau pe care să îl adoptați. Încercăm doar să dezvoltăm o cultură a misiunii mondiale – toată lumea susține pe toată lumea, pentru că misiunea globală este responsabilitatea fiecăruia dintre noi.”
Răspunzând chemării la misiune
Köhler l-a invitat pe scenă pe Roger Caderma, președintele Diviziei Asia de Sud – Pacific (SSD), pentru a vorbi despre modul în care se desfășoară Mission Refocus în teritoriul său de când a fost introdusă în cadrul Consiliului anual din anul 2022.
Explicând modul în care SSD și-a organizat și încurajat instituțiile să se implice în misiune, Caderma a amintit un summit misionar din Thailanda la care au participat 500 de lideri de biserici din întreaga divizie.
Despre eveniment, el a spus: „Motivația a fost simplă: acceptați provocarea Bisericii mondiale”.
Ca răspuns la această provocare, SSD s-a angajat să trimită 52 de misionari, dintre care 18 vor părăsi teritoriul SSD, pentru a sluji în zonele cele mai vulnerabile, fără prezență adventistă sau cu o prezență slabă.
De ce este SSD atât de dedicată acestui efort? Caderma le-a împărtășit membrilor Comitetului executiv povestea lui George Irwin, care în 1904 a călătorit din Australia în Statele Unite pentru reuniunea de primăvară. Rămânând în Manila timp de opt zile în timpul călătoriei sale, Irwin a devenit conștient de nevoia de a răspândi Evanghelia în Filipine.
În acel an, Irwin a făcut apel la Conferința Generală pentru ca cineva să meargă în Asia de Sud-Est – apel la care a răspuns Robert Caldwell. Caldwell a devenit primul misionar în Filipine și, datorită angajamentului unei persoane, în Filipine există acum 1,4 milioane de credincioși adventiști.
Caderma a încheiat cu un apel adresat celorlalte teritorii ale lumii: „Acum este momentul să returnați ceea ce ați primit”.
Țări adoptate de divizie
Köhler a reiterat acest apel când a luat din nou cuvântul pentru a prezenta Comitetului executiv nevoile actuale.
În prezent sunt adoptate de divizii, organizații sau entități ale Conferinței Generale patru dintre cele 10 grupuri de persoane, nouă din 10 țări și trei din 10 zone urbane.
Un apel pentru Mission Refocus
Köhler a încheiat Raportul Mission Refocus precizând că inițiativa este mai mult decât o mișcare. Este un apel ca Biserica lui Dumnezeu să se concentreze asupra revenirii și misiunii Sale. El a făcut apel la toți credincioșii, organizațiile, entitățile, diviziile, uniunile, cei bogați și cei capabili să se reconcentreze asupra misiunii lui Dumnezeu.
Aflați mai multe despre Mission Refocus în ediția specială a revistei Mission 360 și în ediția din aprilie 2023 a revistei Adventist World.
Pentru a adopta oricare dintre grupurile, țările, zonele urbane sau locurile vulnerabile și pentru a vă folosi resursele pentru a le împărtăși Evanghelia acestor suflete, contactați biroul Adventist Mission.
Sursa: Adventist Review