Biserica Adventista de Ziua a Saptea
Caută

„Aleși pentru misiune”, tema aniversării a 160 de ani de la organizarea Bisericii Adventiste

Organizația Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea va împlini 160 de ani pe 21 mai.

„Aleși pentru misiune”, tema aniversării a 160 de ani de la organizarea Bisericii Adventiste

Organizația Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea va împlini 160 de ani pe 21 mai.

Liderii Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea au subliniat apropiata aniversare a 160 de ani de la organizarea oficială a Bisericii în timpul reuniunii de primăvară a Comitetului executiv al Conferinței Generale, care a avut loc săptămâna trecută în Silver Spring, Maryland, Statele Unite. Prin intermediul unor scurte prezentări, secretarul Conferinței Generale, Erton Köhler, și directorul Biroului de Arhive, Statistică și Cercetare, David Trim, au îndemnat liderii și credincioșii să continue să meargă înainte, sărbătorind începuturile și moștenirea Bisericii.

„Îmi place să cred că organizațiile sănătoase merg înainte uitându-se [prin] parbriz și în oglinda retrovizoare”, a spus Köhler. „Aceasta este realitatea noastră. Trebuie să mergem înainte; avem visuri pentru viitor; avem binecuvântata noastră speranță. Dar trebuie să acordăm atenție lucrurilor pe care le putem învăța despre trecutul nostru.” Organizația Bisericii Adventiste va împlini 160 de ani pe 21 mai.

Urmând procedura corectă

Trim a descris modul în care, miercuri, 20 mai 1863, 20 de lideri ai ceea ce el a numit „embrionul mișcării adventiste de ziua a șaptea” s-au adunat în Battle Creek, Michigan. „Unii au sosit cu trenul în cursul zilei, așa că abia la ora 18:00 s-au adunat în cea de-a doua adunare adventistă de ziua a șaptea din Battle Creek”, a spus Trim. „Au fost 18 delegați din cinci dintre cele șase conferințe de stat existente: Michigan, New York, Illinois și Wisconsin, Minnesota și Iowa. Conferința din Vermont nu a trimis niciun delegat la Battle Creek, dar au fost trimiși doi delegați de la bisericile adventiste de ziua a șaptea din Ohio, [care] nu se organizaseră încă într-o conferință”.

El a adăugat că unii membri ai bisericii adventiste locale din Battle Creek, inclusiv Ellen G. White, au participat ca observatori. „Ei nu erau delegați oficiali… dar erau observatori interesați ai procedurilor.”
Trim a declarat că prima acțiune a celor 20 de delegați a fost de a alege un președinte temporar și un secretar. Ei i-au ales pe Jotham M. Aldrich în funcția de președinte și pe Uriah Smith în cea de secretar.
„Aldrich avea 35 de ani și se convertise abia în 1860”, a spus Trim. „El nu fusese millerit. Smith avea doar 31 de ani și, în mod remarcabil, nu era delegat.”

Acest lucru merită subliniat, a spus Trim, deoarece aceste două informații ne oferă o perspectivă importantă asupra înființării Bisericii Adventiste. „Mulți dintre [delegați] erau tineri și nu erau nici snobi, nici exclusiviști”, a spus Trim. „Fondatorii noștri căutau daruri spirituale, iar când vedeau talente, le foloseau pentru a răspândi a treia solie îngereaască.”

După ce au ales un președinte și un secretar, delegații și observatorii s-au alăturat pentru a cânta Imnul 233, „Long Upon the Mountains” [Pentru cel ce însetează], din noua carte de imnuri pe care James White o publicase în 1861. Apoi, un comitet format din trei delegați a verificat acreditările tuturor delegaților.
Din nou, Trim crede că aceste detalii ne oferă o imagine cu privire la fondatorii Conferinței Generale. „Le plăcea să cânte imnuri și puneau preț pe procedurile și comitetele adecvate. Așadar, unele caracteristici ale Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea se regăsesc chiar la origini”, a glumit el.

O zi specială în istorie

În acea seară de 20 mai, delegații au decis să suspende sesiunea până în dimineața următoare. A doua zi, joi, 21 mai 1863, „a fost ziua cea mare”, a spus Trim.

Primul pas a constat în alegerea a opt delegați pentru a redacta statutul de organizare. „Aceștia și-au încheiat activitatea atât de repede și cu un statut atât de detaliat încât munca preliminară trebuie să fi fost făcută de un grup mic înainte de convocarea sesiunii”, a explicat Trim. Statutul a fost apoi aprobat în unanimitate, Conferința Generală a Adventiștilor de Ziua a Șaptea fiind astfel înființată în mod oficial.
Structura inițială includea conferințe ca circumscripții, sesiuni anuale ale CG și trei administratori permanenți – un președinte, un secretar și un trezorier. Exista, de asemenea, un comitet executiv format din trei persoane, din care făcea parte și președintele.

Organizată pentru misiune

Trim a remarcat că statutul adoptat începea cu un preambul. „Mulți ani mai târziu, s-a renunțat la el, dar este important deoarece aflăm de ce a fost înființată Conferința Generală”, a subliniat Trim, și spunea: „Cu scopul de a asigura unitatea și eficiența muncii și de a promova interesele generale ale cauzei adevărului prezent”.

El a explicat cum articolul V se referea în mod specific la activitatea misionară. Acesta prevedea că responsabilitatea comitetul executiv urma să fie „supravegherea specială a întregii lucrări misionare și, în calitate de consiliu misionar, va avea puterea de a decide unde este nevoie de o astfel de lucrare și cine vor fi misionarii care vor merge pentru a o realiza”, a citit Trim, adăugând: „În concluzie, scopul Conferinței Generale era acela de a promova unitatea, identitatea și misiunea”.

Köhler i-a urmat lui Trim, subliniind semnificația acestor trei cuvinte pentru adventiștii de ziua a șaptea. „Aceste trei cuvinte [unitate, identitate, misiune] … se află în spatele aniversării noastre”, a spus el. „Tema noastră este «Aleși pentru misiune». Acesta este motivul pentru care Dumnezeu a ridicat această Biserică, iar noi trebuie să le reamintim tuturor acest lucru.”

El le-a reamintit, de asemenea, liderilor adventiști că aniversarea din 2023 va pregăti Biserica Adventistă pentru o altă piatră de hotar importantă: împlinirea a 150 de ani de misiune adventistă – trimiterea primului misionar al Bisericii peste hotare – eveniment pe care Biserica intenționează să îl marcheze în 2024. „Sărbătoarea din acest an va pregăti calea pentru sărbătoarea de anul viitor”, a spus Köhler. „Dumnezeu a organizat această biserică pentru a împlini misiunea [Sa].”

A fost un drum lung de la cei 3.500 de membri ai Bisericii inițiale, organizate în șase conferințe în 1863, la cei 22,2 milioane de credincioși botezați în 212 țări, cele 97.811 biserici și cele 753 de conferințe și misiuni actuale, a subliniat el. Și este un lucru demn de remarcat. „Trecutul este un loc de referință, nu de reședință”, a spus Köhler. „Dar da, trebuie să sărbătorim moștenirea noastră [în timp ce continuăm] să ne concentrăm asupra unității, identității și misiunii.”

Sursa: Adventist Review

WhatsApp
Facebook
Telegram
Twitter
LinkedIn
Print