Biserica Adventista de Ziua a Saptea
Caută

Revigorarea formării de ucenici și a evanghelizării la nivel mondial

Liderii adventiști introduc un cadru și un model pentru fiecare biserică locală.

Revigorarea formării de ucenici și a evanghelizării la nivel mondial

Liderii adventiști introduc un cadru și un model pentru fiecare biserică locală.

Ramon Canals, secretarul Asociației Pastorale a Conferinței Generale a Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea, a făcut apel la liderii Bisericii să recunoască nevoile urgente din sfera evanghelizării în cadrul reuniunii de primăvară care a avut loc în Silver Spring, Maryland, Statele Unite, când a prezentat inițiativa Global Disciple-Making Evangelism [Evanghelizare globală prin formarea de ucenici].

„Pe măsură ce suntem martori la împlinirea rapidă a semnelor vremurilor, recunoaștem nevoia urgentă ca biserica să se unească într-un efort de evanghelizare de amploare. Isus revine în curând”, a spus el.

Pe măsură ce lumea din jurul nostru dezvăluie apropierea revenirii lui Hristos, a adăugat Canals, „trebuie să ne grăbim în îndeplinirea lucrării noastre”. Cu toate acestea, mai degrabă decât să se concentreze asupra unor simple evenimente și date speciale, această inițiativă urmărește să încurajeze o cultură a evanghelizării și a formării de ucenici în cadrul fiecărei biserici adventiste.

Obiectivul strategic al Bisericii Adventiste pentru 2020-2025 pune accentul pe renașterea misiunii globale și a misiunii ca stil de viață, nu doar pentru pastori, prezbiteri și alți lideri ai Bisericii, ci pentru ca fiecare credincios să experimenteze „bucuria de a mărturisi pentru Hristos și de a face ucenici”.

Canals i-a încurajat pe liderii bisericilor, spunându-le că „cea mai importantă lucrare pe care pastorii o pot face pentru membrii lor nu este să țină predici, ci să planifice activități pe care aceștia [să le îndeplinească] și să-i învețe să lucreze pentru Isus”.

„Întrebarea rămâne: «Cum putem să-i încurajăm pe pastorii și credincioșii noștri, tineri și experimentați, să se implice în evanghelizarea globală?»”, a întrebat el.

Cadrul și modelul de evanghelizare globală

Jim Howard, director al Departamentului Școala de Sabat și Lucrarea Personală în cadrul Conferinței Generale, a sugerat o soluție: un cadru și un model pentru evanghelizarea globală.

În intervenția lui, Canals le reamintise participanților că, în lucrarea Slujitorii Evangheliei, pioniera Bisericii Adventiste, Ellen G. White, a scris: „Lucrarea lui Dumnezeu pe acest Pământ nu va fi încheiată până când bărbații și femeile care fac parte din biserica noastră nu se vor implica în lucrare și până când eforturile lor nu se vor uni cu eforturile pastorilor și ale conducătorilor bisericii” (pag. 351).

Acest concept de implicare a tuturor credincioșilor, fiecare credincios și lider al Bisericii participând la evanghelizare și la formarea de ucenici, este fundamentul modelului de evanghelizare globală și de formare de ucenici.

Începând cu luna mai 2024 și continuând pe o perioadă de un an (și chiar mai departe), a spus Howard, această inițiativă invită fiecare divizie, uniune, conferință și biserică locală adventistă de ziua a șaptea să se unească și să adopte acest model ca un accent global pentru a împărtăși cele trei solii îngerești în teritoriile și comunitățile care le-au fost încredințate.

Howard a reiterat faptul că aceasta nu este o inițiativă axată pe evenimente, ci mai degrabă se bazează pe principiile unui proces complet de formare de ucenici și pe faptul că este axată în primul rând pe oameni. „Scopul ei este să implice diferite departamente și inițiative de-a lungul diferitelor faze ale procesului de evanghelizare și de formare de ucenici, inclusiv departamentul sănătate, departamentul publicații și centrele media”, a spus el. „Prin acest proces, fiecare membru al bisericii ar trebui să aibă posibilitatea și pregătirea necesară pentru a se implica în orice fază a procesului.”

Conform cadrului global de evanghelizare prin formarea de ucenici, fiecare biserică, în contextul său individual, poate încorpora diferitele faze ale inițiativei. Astfel, membrii bisericii pot învăța să devină misionari medicali și evangheliști cu literatură; fiecare biserică poate avea o școală biblică și poate înființa o grupă de studiu biblic, incluzând și alte inițiative în acest proces, a spus Howard.

Acest model cere ca un eveniment de seceriș să aibă loc cândva în timpul anului; cu toate acestea, mai degrabă decât să se încheie procesul după ce au loc botezurile și sunt luate deciziile pentru Hristos, a subliniat Howard, fiecare biserică trebuie să pună în aplicare un plan sistematic de pregătire și educare a noilor membri. „Prin acest plan, noii credincioși pot fi instruiți nu doar să fie ucenici, ci să se și alăture procesului de formare de ucenici”, a spus el.

O slujire personală

Howard le-a reamintit liderilor Bisericii care privesc și ascultă că metoda lui Hristos de câștigare de suflete este personală. „[Slujirea personală] nu poate avea loc prin evenimente mari”. Eforturile noastre de evanghelizare trebuie să fie infuzate cu slujire personală, implicând fiecare credincios, a spus el, iar o parte importantă a acestui efort are legătură cu asigurarea faptului că membrii au o relație cu Dumnezeu, motiv pentru care și cealaltă inițiativă a Bisericii, Înapoi la altar, joacă un rol important în acest model de evanghelizare și de formare de ucenici la nivel global.

Bisericile locale sunt încurajate să petreacă mai mult timp generând și lucrând cu interese și concentrându-se asupra oamenilor, nu asupra activităților. Pe măsură ce bisericile se concentrează asupra implicării credincioșilor lor în satisfacerea intenționată a nevoilor pentru procesul individual de ucenicie, vor vedea rezultate mai mari, a spus Howard.

El a explicat, de asemenea, partea bună a inițiativei, care:

• îi implică pe membrii bisericii în fiecare fază a formării de ucenici;

• prioritizează slujirea personală – rugăciunea, distribuirea de literatură/media, invitații, vizitarea/apelarea telefonică, oferirea de studii biblice, îndrumarea etc.;

• încorporează lucrarea personală în evenimente publice pentru rezultate optime;

• combină sănătatea și lucrarea de evanghelizare, așa cum a făcut Isus;

• se asigură că se generează interes înainte de evenimentele de seceriș;

• coordonează inițiative bazate pe nevoi pentru a duce la studii biblice și botezuri;

• asigură pregătirea corespunzătoare pentru botez;

• hrănește noii credincioși și îi pregătește pentru a câștiga suflete;

• înmulțește lucrătorii în loc să adauge doar membri;

• dezvoltă o cultură în care fiecare biserică este o școală de pregătire.

„Prin crearea de ucenici la nivel global”, a spus Howard, „putem, în cele din urmă, să implicăm fiecare membru al fiecărei biserici din fiecare națiune în formarea de ucenici folosind metoda lui Hristos”.

Sursa: Adventist Review

WhatsApp
Facebook
Telegram
Twitter
LinkedIn
Print