Am o prietenă care garantează eficiența terapiei cu lumină în tratarea psoriazisului ei. Lumina (inclusiv lumina soarelui) poate fi folosită pentru a trata și alte boli?
Helioterapia, expunerea terapeutică la lumina soarelui, a fost foarte utilă înainte de inventarea antibioticelor și antidepresivelor. Lumina soarelui are mult mai multe efecte decât cele vizibile – la propriu! Ochii noștri văd partea vizibilă a luminii soarelui, adică de la violet la roșu. Ultravioletele (UV), invizibile, sunt responsabile pentru bronz, arsuri solare și unele tipuri de cancer de piele. Ele contribuie la tratarea psoriazisului și a eczemelor și facilitează producția de vitamina D, care, la rândul ei, are numeroase efecte benefice precum prevenirea cancerului și a diabetului.
Lumina albastră este utilizată în tratarea tulburărilor afective sezoniere, a icterului neonatal și a bolilor de piele (inclusiv a leziunilor cutanate precanceroase), dar nu ar trebui să fie utilizată de persoanele care suferă de lupus sau porfirie. Luminile LED sunt foarte eficiente din punct de vedere energetic și produc mai multă lumină albastră decât alte tipuri de becuri. Lumina albastră, mai mult decât cea de orice altă culoare, poate perturba ritmul circadian al creierului și gama complexă de hormoni și neurotransmițători reglați de el. De asemenea, poate afecta calitatea somnului prin suprimarea melatoninei.
De cealaltă parte a spectrului luminos se află roșul și infraroșul. Lumina roșie vizibilă este cea mai eficientă în utilizarea la suprafața pielii. Infraroșul invizibil poate fi simțit ca o căldură. El poate pătrunde prin piele până la o adâncime de 2,5 cm. Terapia cu lumină roșie este utilizată în scopuri cosmetice pentru a stimula producția de proteine din piele (colagen) în accelerarea vindecării rănilor, reducerea ridurilor, tratarea acneei și restabilirea fermității pielii. Există dovezi că terapia cu lumină roșie poate stimula regenerarea părului atât la bărbații cât și la femeile care se confruntă cu anumite tipuri de cădere a părului. De asemenea, s-a dovedit a fi promițătoare în tratarea psoriazisului ușor până la moderat și a herpesului labial.
În timpul secolului al XIX-lea, Niels Ryberg Finsen a studiat terapia cu lumină (fototerapia) în tratarea variolei și a altor afecțiuni. Pentru activitatea sa, el a primit Premiul Nobel pentru fiziologie sau medicină. John Harvey Kellogg a inventat o cutie luminoasă pentru a oferi tratamente prin fototerapie la Medical and Surgical Sanitarium [Sanatoriul medical și chirurgical] din Battle Creek, Michigan. El și-a publicat cercetările despre fototerapie în cartea Light Therapeutics [Terapia prin lumină] în anul 1910. În prezent, fizioterapeuții, medicii cu specialitatea medicină sportivă și cei cu specialitatea medicină fizică și de reabilitare din domeniul militar și al sportului amator și profesionist tratează cu ajutorul fototerapiei o mare varietate de leziuni și dureri musculo-scheletice acute și cronice.
Abundă și rapoartele despre efectele neconfirmate încă ale fototerapiei. Două dintre cele mai recente par promițătoare: cercetătorii de la Harvard au constatat că lumina verde este utilă în cazul pacienților cu migrene , iar fototerapia în infraroșu apropiat a ajutat pacienții spitalizați cu COVID-19. Potrivit acestui ultim studiu, funcția respiratorie și aproape toți parametrii importanți s-au îmbunătățit semnificativ la pacienții cu pneumonie, fără a avea efecte secundare negative! Prin fototerapie în combinație cu tratamentul standard, perioada de internare a fost redusă cu patru zile, în comparație cu pacienții care au avut parte doar de tratamentul standard și fototerapie simulată. Încă una dintre terapiile naturale ale lui Dumnezeu încă strălucește!
Autori: dr. Peter N. Landless & dr. Zeno L. Charles-Marcel
Sursa: Adventist Review