Biserica Adventista de Ziua a Saptea
Caută

Divizia Sud-Americană întoarce favoarea misiunii

Investițiile în resurse umane și financiare evidențiază schimbarea în orientarea geografică a misiunii Bisericii.

Divizia Sud-Americană întoarce favoarea misiunii

Investițiile în resurse umane și financiare evidențiază schimbarea în orientarea geografică a misiunii Bisericii.

Un raport recent al secretarului executiv al Diviziei Sud-Americane (SAD) a Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea a evidențiat o diferență semnificativă între perioada actuală și deceniile anterioare. În timpul reuniunii Comitetului executiv regional, Secretarul executiv al SAD, Edward Heidinger, a prezentat evoluția istorică a misiunilor adventiste de ziua a șaptea în lume și modul în care schimbările actuale influențează raza de acțiune misionară a Bisericii.

„În America de Sud, adventismul a fost răspândit de misionari străini”, a spus Heidinger. „Acum, misionarii din America de Sud întorc favoarea în câmpuri misionare din mai multe țări.”

Un domeniu neglijat

Preocuparea pentru misiune datează încă din primele zile ale organizației, la scurt timp după organizarea Conferinței Generale în 1863, prima misiune fiind înființată în Statele Unite. În 1874, John Nevis Andrews a fost primul misionar adventist oficial în Europa (mai exact, în Elveția).

America de Sud, însă, nu părea să primească la fel de multă atenție. Un buletin al sesiunii Conferinței Generale din noiembrie 1889 a fost punctul de plecare pentru misiunea adventistă în America de Sud. Documentul recomanda ca darurile de la Școala de Sabat din ultimele șase luni ale anului 1890 să fie direcționate spre începerea lucrării misionare în America de Sud. Suma strânsă la acea vreme a fost de 4.235,95 dolari americani (astăzi, echivalentul a 146.668 de dolari).

În The Home Missionary, William White, fiul lui Ellen White, a scris despre tineri din diferite locuri din Statele Unite care erau „gata să-și consacre viața lucrării de a duce mesajul în America de Sud”. Un an mai târziu, un buletin al sesiunii Conferinței Generale a numit subcontinentul sud-american „un câmp neglijat”, subliniind potențialul misionar al regiunii.

Misionari trimiși în America de Sud

Heidinger le-a reamintit membrilor comitetului executiv despre un vot din 29 mai 1891 al Comitetului pentru Misiuni Străine al Conferinței Generale. S-a consemnat că Biserica Adventistă urma să îl trimită pe Elwin Snyder pentru a distribui literatură în America de Sud. Mai târziu în acel an, Snyder a călătorit împreună cu Albert Stauffer și Clair Nowlin în Argentina.

Sosirea misionarilor în America de Sud a venit în întâmpinarea nevoilor unor oameni care cunoșteau deja mesajul adventist, a explicat Heidinger. Cei mai mulți dintre ei erau oameni de origine germană care respectau Sabatul și care îi contactaseră pe liderii adventiști, cerând vizita unui pastor.

În 1894 s-a votat trimiterea lui Frank Westphal în Argentina pentru a se implica în misiune directă cu credincioșii de acolo. Când a ajuns, Westphal l-a întâlnit pe Geörg Riffel, un adventist elvețian convertit. Riffel se mutase inițial în Argentina în 1880 și mai târziu în Kansas, Statele Unite, iar acolo a fost convertit la adventism. Ulterior, s-a întors în Argentina în 1890 ca misionar care se întreținea singur. El a avut o contribuție importantă la răspândirea Evangheliei în America de Sud. La 9 septembrie 1894, Westphal a organizat prima biserică adventistă din America de Sud în Crespo, Argentina.

Serviciul voluntar și susținerea misionarilor

Serviciul de voluntariat adventist (AVS) din cadrul SAD arată o creștere continuă a numărului de voluntari, a declarat Heidinger. Potrivit datelor AVS, regiunea a trimis 166 de voluntari în anul 2021. Între 1999 și 2021, 910 voluntari au fost trimiși în țări din afara teritoriului SAD. În aceeași perioadă, numărul de persoane trimise pentru a desfășura acțiuni de evanghelizare și a sprijini evanghelizarea în țări de pe teritoriul SAD, altele decât țara natală a voluntarului, a cunoscut, de asemenea, o creștere importantă, a raportat el.

În prezent, două familii străine slujesc pe teritoriul SAD, iar 70 de familii din SAD slujesc în calitate de misionari în alte regiuni ale lumii. Aceștia sunt misionari finanțați în mod special de organizația Bisericii Adventiste. La nivel mondial, 351 de familii slujesc Biserica în calitate de misionari plătiți. După Divizia Nord-Americană, SAD este regiunea care trimite cel mai mare număr de familii de misionari plătiți.

Dificultăți descurajatoare

La finalul prezentării sale, Heidinger a enumerat trei regiuni importante ale lumii care reprezintă o provocare continuă pentru evanghelizare, inclusiv Fereastra 10/40, regiunea în care trăiesc cei mai mulți oameni, dar creștinismul este minoritar.

Heidinger a menționat, de asemenea, Fereastra post-creștină, care reflectă amprenta tot mai mică a creștinismului în regiuni precum Europa, Statele Unite, Canada, Australia și Noua Zeelandă. Aici există, de asemenea, o creștere a numărului de membri care emigrează și o rată ridicată a membrilor care își părăsesc bisericile, în special în rândul tinerilor.

În cele din urmă, Heidinger a făcut referire la Fereastra urbană, sau la acele 543 de orașe cu o populație de cel puțin un milion de locuitori din întreaga lume. Dintre acestea, cele mai mari provocări sunt megalopolisurile, precum zonele urbane din Tokyo (37 de milioane de locuitori), Delhi (33 de milioane), Shanghai (28 de milioane) și Dhaka (23 de milioane).

„Acestea reprezintă încă provocări enorme pentru evanghelizarea adventistă”, a spus el.

Sursa: Adventist Review

WhatsApp
Facebook
Telegram
Twitter
LinkedIn
Print