Biserica Adventista de Ziua a Saptea
Caută

O Școală de Sabat vie întărește implicarea credincioșilor în misiunea Bisericii

Indicatorii îi vor inspira pe credincioșii adventiști să se implice în eforturile misionare din comunitățile lor.

O Școală de Sabat vie întărește implicarea credincioșilor în misiunea Bisericii

Indicatorii îi vor inspira pe credincioșii adventiști să se implice în eforturile misionare din comunitățile lor.

Sabbath School Alive! [Școala de Sabat vie] are scopul de a-i inspira și încuraja pe studenți să își împărtășească credința în Hristos. Proiectul mondial urmărește să imprime grija și mobilizarea membrilor unităților de acțiune și ale grupelor mici. Pentru aceasta, vor fi evaluați indicatori săptămânali și trimestriali care să stimuleze implicarea efectivă a fiecărui participant.

„Vrem ca Școala de Sabat să redevină structura care mobilizează membrii pentru îndeplinirea misiunii. Pentru a ajunge la acest nivel este nevoie de devotament”, detaliază pastorul Bill Quispe, Director al Departamentului Școala de Sabat și Lucrarea Personală în cadrul Diviziei Sud-Americane. Potrivit acestuia, propunerea este ca fiecare grupă să devină o „mini-biserică”, iar fiecare instructor să își păstorească elevii și să îi motiveze să se implice în acțiuni cu caracter misionar.

Primul ghid de studiu al Școlii de Sabat, The Youth’s Instructor, a apărut în 1852. Tot în acel an au început și întâlnirile pentru discutarea temelor sale, întâlniri care constau din studiu biblic, părtășie, mărturie și accent pe misiune.

Quispe subliniază că această inițiativă încearcă să salveze unele dintre aceste principii care au slăbit de-a lungul timpului. Astfel, în unele locuri, modelul a fost deja implementat și a adus rezultate cuantificabile. În orașul Limeira, de exemplu, din zona rurală a orașului São Paulo, Brazilia, biserica adventistă Olga Veroni a înregistrat o creștere nu numai în aceste puncte, ci și în ceea ce privește numărul de persoane botezate.

REZULTATE DOVEDITE

În 2021, de exemplu, când Sabbath School Alive! a fost implementată acolo, trei persoane au fost botezate. Cu toate acestea, în 2022, numărul a sărit la 14, ceea ce reprezintă o creștere de 466% față de anul precedent. „Școala noastră de Sabat era la fel ca majoritatea celorlalte: centrată în biserică, fără așteptări de dezvoltare în domeniile părtășiei, relațiilor și misiunii”, spune Welington Lima, un consultant extrajudiciar și coordonator de district al Școlii de Sabat din regiune.

Acest lucru a început să se schimbe atunci când membrii grupelor și-au întărit relația zilnică cu Dumnezeu prin studierea Bibliei și a studiului Școlii de Sabat; au învățat să dezvolte părtășia creștină prin activități orientate spre relații și să fie de ajutor pentru cartier prin servicii în folosul comunității și prin implicarea în inițiative misionare.

În plus, modelul a permis asimilarea părților interesate în unitățile de acțiune și apropierea de cei care studiau în cadrul cursurilor oferite de postul de televiziune Novo Tempo, extinzând astfel raza de acțiune și influența acesteia, pe lângă integrarea cu alte departamente ale bisericii. Și ce s-a schimbat în biserica frecventată de Lima?

„Loialitate, prezență la serviciile de închinare, relații, vizite între membri, creșterea numărului de studii biblice oferite. Astăzi, în fiecare grupă mică sunt persoane care nu sunt adventiste și care studiază Biblia”, subliniază el. Propunerea prezentată de pastorul Quispe este ca aceste medii – unitățile de acțiune și grupele mici – să devină locuri de primire și păstorire.

„Vrem ca acești oameni să fie vizitați. Iar acest lucru trebuie să se întâmple cel puțin o dată pe semestru, cu rugăciune și timp de calitate pentru a ne ocupa de ei. Instructorii noștri sunt asistenți ai pastorului local, sprijinindu-l chiar și în această activitate. Și, odată cu aceasta, ei au din ce în ce mai multă grijă unii de alții”, explică Quispe.

Indicatorii care vor evalua Sabbath School Alive! sunt următorii:
Pentru a consolida și mai mult activitatea profesorilor în bisericile locale, se propune ca, în fiecare an, uniunile și conferințele să organizeze „Recunoașterea excelenței”, un program menit să valorifice realizările unităților de acțiune și ale grupelor mici care și-au îndeplinit cu activitățile.

MODEL EXTINS

Pentru a extinde prezența unităților de acțiune și a grupelor mici ca structuri eficiente de păstorire și mobilizare, în 2024, va avea loc forumul Sabbath School Alive!. Întâlnirea va avea loc în Brasilia, în perioada 27-29 mai, la sediul Diviziei Sud-Americane.

Vor fi prezenți administratori, directori de departamente și instituții ale Bisericii, pastori, precum și diriginți și instructori ai Școlii de Sabat din bisericile locale. Vor fi împărtășite mărturii pentru a încuraja alte persoane și grupe. Aplicația 7me va fi, de asemenea, folosită ca instrument oficial de gestionare a Sabbath School Alive!, permițându-le participanților să se înregistreze și să înregistreze activitățile.

„Vrem să facem nu doar Școala de Sabat vie, ci să arătăm că suntem o Biserică vie, axată pe misiune și pe grija față de ceilalți”, subliniază Quispe. „Scopul nostru este să avem momente de dialog pentru a obține rezultate, concentrându-ne întotdeauna pe excelență.”

În Olga Veroni, lucrarea misionară merge mai departe. Fiecare unitate de acțiune a primit o zonă geografică formată din străzi și case. Ideea este de a merge în căutarea altor persoane, inclusiv a celor care locuiesc în apropierea unei grupe mici și care au studiat deja Biblia prin Novo Tempo.

„Școala de Sabat poate schimba viața unei persoane – a unei biserici. Pe mine m-a adus mai aproape de Isus și mi-a aprins dorința de a le duce acest mesaj și altora. Îi îndemn pe toți să caute puterea Duhului Sfânt, iar astfel, fără îndoială, Școala de Sabat vă va revitaliza viața și biserica”, subliniază Lima.

Sursa: Adventist News Network

WhatsApp
Facebook
Telegram
Twitter
LinkedIn
Print